Κινδυνεύει το Νοσοκομείο να μείνει χωρίς σύριγγες!

Επείγουσα αναφορά – σοκ της προϊσταμένης χειρουργείου του Νοσοκομείου Ρόδου προς τον διοικητή του, φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Ο κίνδυνος, όπως η ίδια αναφέρει, να μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο από υλικά «πρώτης γραμμής», όπως είναι αυτά του χειρουργείου, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και άλλων μονάδων, καθημερινά μεγαλώνει. Η κρίση, όπως φαίνεται, δεν κάνει εξαιρέσεις και εδώ και πολύ καιρό έχει «χτυπήσει» το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, το οποίο πλέον δεν μπορεί να φανεί συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, βασικά αναλώσιμα αγαθά να μειώνονται καθημερινά, αλλά να μην μπορεί το νοσοκομείο να προμηθευτεί εκ νέου, αφού οι προμηθεύτριες εταιρείες αρνούνται να παραδώσουν τα υλικά, αν δεν έχουν πληρωθεί πρώτα.
Χαρακτηριστικό της τραγικής και απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί, είναι η «ομολογία» της προϊσταμένης χειρουργείου ότι το νοσοκομείο της Ρόδου κινδυνεύει να μείνει το σαββατοκύριακο, χωρίς σύριγγες, λόγω του εμπάργκο που κήρυξαν οι προμηθευτές του. Δεν πρόκειται για απειλή της προϊσταμένης, μήπως και συγκινηθεί κανείς να δράσει άμεσα, αλλά για την τραγική πραγματικότητα, που δυστυχώς εν έτει 2012 επικρατεί στο νοσοκομείο μας.
Αναλυτικά, η αναφορά της προϊσταμένης χειρουργείου προς τον διοικητή είναι η ακόλουθη:
«Θέμα: ελλείψεις υλικών
ΣΧΕΤ: Αριθμ.πρωτ. 14014/15-6-2012 αναφορά της προϊσταμένης χειρουργείου,
Σε συνέχεια της ανωτέρω αναφοράς, σχετικά με την αναγκαιότητα προμήθειας διαφόρων αναλώσιμων υλικών σας γνωρίζω τα εξής:
Είναι γνωστό ότι για να εκτελέσει κάποια εταιρεία, έστω και μερικά, τις παραγγελίες που εκκρεμούν θα πρέπει πρώτα να εισπράξει χρήματα από εντάλματα που αφορούν τιμολόγια προηγούμενων ετών. Έτσι, προτού επικοινωνήσω με τις εταιρείες ενημερώνομαι από το ταμείο για τα εμβάσματα που καταθέτει.
Στις 13/6/2012 λοιπόν ενημερώθηκα ότι κατατέθηκαν περίπου 25.000 ευρώ στο λογαριασμό της εταιρείας (…). Ετσι επικοινώνησα με το τμήμα παραγγελιών της εταιρείας και αφού ενημέρωσα για την κατάθεση (και αφού πρώτα το τμήμα παραγγελιών επιβεβαίωσε τα λεγόμενά μου με το λογιστήριο της εταιρείας), με επιβεβαίωσε ότι θα εκτελέσει μέρος των παραγγελιών μας σε διάφορα είδη γαντιών (εκτός από τα αποστειρωμένα που έχει έλλειψη και θα παραλάβει μάλλον την επόμενη εβδομάδα) red on κ.ά.
Επίσης, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, επικοινώνησα με την εταιρεία (…) της οποίας επίσης εξοφλήθηκαν κάποια τιμολόγια και μου υποσχέθηκε ότι θα μας εκτελέσει μεγάλο μέρος των παραγγελιών μας.
Όσον αφορά τη μεγάλη γκάμα αναλώσιμων υλικών που μας προμηθεύει η εταιρεία (…) δυστυχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μας ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται πλέον να μας εκτελέσει παραγγελίες ούτε με αντικαταβολή και μάλιστα κλείνοντας μας ζήτησε να μην την ξαναενοχλήσουμε εάν πρώτα δεν της εξοφλήσουμε τα παλιά τιμολόγια.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την εταιρεία (…), η οποία επίσης μας προμηθεύει πολλά αναλώσιμα υλικά, μεταξύ των οποίων και οι σύριγγες, από τις οποίες αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει μηδαμινές ποσότητες και είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το σαββατοκύριακο.
Αντίστοιχα, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με την εταιρεία (…)η οποία δεν εκτελεί παραγγελίες αντιδραστηρίων για την αιμοδοσία παρά μόνο με αντικαταβολή. Γνωρίζετε όμως ότι τα αντιδραστήρια είναι ακριβά και ότι θα πρέπει να είναι συμβατά με τον αναλυτή που μας έχει παραχωρήσει ως συνοδό εξοπλισμό η εταιρεία.
Τα προβλήματα από την άρνηση εκτέλεσης των παραγγελιών από τις περισσότερες εταιρείες έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και η λύση της προμήθειας μέσω ΧΕΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί παρά μόνο για λίγες ακόμη μέρες.
Το νοσοκομείο για καιρό τώρα καλύπτεται με αγώνα που κάνουμε οι υπάλληλοι που ασχολούμαστε με τις απευθείας αναθέσεις προκειμένου να αντιμετωπίζεται η κάθε έλλειψη υλικού ξεχωριστά.
Γνωρίζοντας ότι οι ανωτέρω εταιρείες δεν εκτελούν, προχωράμε στην εύρεση άλλης εταιρείας η οποία όμως και πάλι κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει να πληρωθεί με αντικαταβολή, οπότε προχωράμε στις διαδικασίες της προμήθειας μέσω ΧΕΠ με τις αντίστοιχες αναφορές, εγκρίσεις κτλ. Πλέον όμως, είναι πολλές οι εταιρείες που δεν εκτελούν ούτε με αντικαταβολή αλλά παράλληλα είναι και μοναδικές που μας προσφέρουν τα υλικά.
Δυστυχώς όμως θεωρώ ότι πλέον το νοσοκομείο δεν μπορεί να αντέξει άλλο σε αυτό το εμπάργκο των εταιρειών και ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση για την πληρωμή των εταιρειών, που αυτή τη στιγμή είναι και η μοναδική λύση. Ο κίνδυνος να μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο από υλικά «πρώτης γραμμής» όπως είναι αυτά του χειρουργείου, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και των άλλων μονάδων καθώς και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου όπως είναι οι σύριγγες και τα γάντια, καθημερινά μεγαλώνει».