Να αποτελούν στο εξής ιστορικές έδρες της Ρόδου οι δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Λίνδου και Καμείρου, θα επιδιώξει ο δήμος Ρόδου. Αυτό ανακοίνωσε προχθές στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΠΡΟΤΟΥΡ ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, απαντώντας, στο συγκριμένο ζήτημα που έθεσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του, ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στέργος Στάγκας.
«Ηδη ετοιμάζεται η εισήγηση και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για να λάβουμε αποφάσεις και να υποβάλουμε το αίτημα μας στο αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Έθεσα το θέμα στη συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ και ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, έκανε δεκτό το αίτημα. Θεωρώ ότι είναι σήμα κατατεθέν για τη Ρόδο, οι δήμοι Ιαλυσού, Λινδίων και Καμείρου. Αυτό θα πρέπει, να αναγνωριστεί και από την πολιτεία. Είναι σημαντικό για τον τόπο μας, αυτές οι δημοτικές ενότητες να χαρακτηριστούν ως ιστορικοί δήμοι του νησιού. Αυτό που μας απέμεινε και πρέπει να αναδείξουμε είναι ο πολιτισμός μας», τόνισε ο κ. Στέργος Στάγκας.
Η υπόθεση της διεκδίκησης των ιστορικών εδρών, ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη, σε όλη τη χώρα. Μαζί με το διάλογο τότε για τις αρμοδιότητες και του πόρους που θα έχουν οι ΟΤΑ είχε ανοίξει και η συζήτηση για τις ιστορικές έδρες.
Τότε ο κ .Στάγκας, με την ιδιότητα του Δημάρχου, προσπάθησε πολύ να αποτελέσει η Ιαλυσός μία από τις ιστορικές έδρες του νησιού μας. Ακολούθησε η προσπάθεια και των δημάρχων Λινδίων κ. Μανώλη Παλλά και Καμείρου κ. Δημήτρη Κρητικού.
Το θέμα τέθηκε και στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚΔ που στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα των τριών δημάρχων της Ρόδου. Χρειάστηκε να τεθεί και εκτάκτως το θέμα σε συνεδρίαση , για να σταλεί το σχετικό υπόμνημα στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο. Η μάχη όμως χάθηκε για τους τρεις δήμους της Ρόδου και ο κ. Στάγκας επέρριψε, σοβαρές ευθύνες και στους βουλευτές του νομού γιατί δεν πίεσαν για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ρόδου. Μάταια προσπαθούσε τότε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιαλυσού, ο τότε βουλευτής και σημερινός δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, να πείσει τον κ Στάγκα, ότι μπορεί να χάθηκε μια μάχη αλλά όχι και ο πόλεμος, αφού ο Καλλικράτης αφήνει διέξοδο για την κατάθεση του σχετικού αιτήματος και από τα νέα δημοτικά συμβούλια. Το ίδιο είχε δηλώσει τότε και ο βουλευτής κ. Νίκος Ζωίδης που επίσης είχε δεχθεί τα πυρά του κ. Στάγκα.
Την δέσμευση που είχε δώσει τότε στην Ιαλυσό επιδιώκει να κάνει πράξη τώρα ο δήμαρχος Ρόδου θέτοντας το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα το αίτημα θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/istorikes-edres-tis-rodou-ialisos-lindos-ke-kamiros/













