Είναι δεδομένες οι ευθύνες για τις μεγάλες καταστροφές

Οσο περνάνε οι μέρες και ερευνά κανείς με περισσότερη προσοχή και όχι υπό την πίεση του χρόνου τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της προπερασμένης Παρασκευής όλο και με μεγαλύτερη ασφάλεια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ευθύνες είναι δεδομένες.
Οτι ευθύνονται δηλαδή δημόσια πρόσωπα και εργολάβοι αλλά και ιδιώτες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «βιάσουν» την φύση και σήμερα «κλαίνε και οδύρονται», αγωνιζόμενοι μάλιστα με πάθος, να επιρρίψουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο πλην του εαυτού τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της συνολικής – μικτής ευθύνης αποτελούν π.χ. η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη και η παραλιακή οδός Αφάντου, όπου μάλιστα, τα «θαυμαστά έργα» των κ.κ. Σ. Διακοσταματίου και Γ. Μαχαιρίδη, εγκαινιάσθηκαν πομπωδώς και «μετά βαΐων και κλάδων», αλλά κατέρρευσαν με την πρώτη θεομηνία και τα οποία, αν δεν αποκατασταθούν σύντομα θα αποτελέσουν κίνδυνο για πεζούς και οχήματα.
Το τραγικό και ταυτόχρονα προκλητικό είναι ότι για την γέφυρα Μάκκαρη ο κ. Γ. Μαχαιρίδης προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους… πολίτες, «γιατί τάχατες έβλεπαν και δεν μιλούσαν», ενώ είναι βέβαιον ότι ευθύνεται ο ίδιος, οι υπηρεσίες του και οι εργολάβοι του. Ολοι ενθυμούμαστε βεβαίως για τις αυτοψίες που έγιναν στον ποταμό, τα πορίσματα που συντάχθηκαν και τις ευθύνες που αποδόθηκαν, αλλά και την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο αρμόδιος εισαγγελέας αλλά ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, κατά την παγία τακτική του, «ούτε είδε, ούτε άκουσε» και πολύ περισσότερο δεν ευθύνεται για τίποτα.
Οι πολίτες ελπίζουν ότι αυτή τη φορά οι έρευνες θα προχωρήσουν σε βάθος και θα εντοπισθούν οι ευθύνες, ενώ αναμένουν να έρθουν και επιθεωρητές δημοσίων έργων και προστασίας του Περιβάλλοντος για να ελέγξουν συνολικά τα έργα επί της εθνικής οδού καθώς και όλα τα έργα που εκτελέστηκαν σε γέφυρες για την… προστασία τους.

Το Σάββατο και την Κυριακή ο κ. Γ. Μαχαιρίδης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Φ. Χατζηδιάκο και μηχανικούς προέβη σε αυτοψία, ακόμα και πέραν της γέφυρας και αναμένει κανείς να διαπιστώσει αν τα είδε πράγματι όλα, ή αν έκλεισε τα μάτια.
Και αν τα είδε, τι προτίθεται να πράξει.
Βαρέα μηχανήματα στο μεταξύ αποθέτουν βραχώδη υλικά στο κάτω μέρος της γέφυρας για να προστατεύσουν τα θεμέλια (ανήκουν στην ΑΕΓΕΚ), ενώ κατά την άποψη μηχανικών θα πρέπει να κατεδαφιστεί η μισή γέφυρα και να κατασκευασθεί από την αρχή.
Η ταλαιπωρία, φυσικά, που υφίστανται οι κάτοικοι των πρώην κοινοτήτων, Μαλώνας και Μασάρων, είναι τεράστια ενώ θα επιδεινωθεί, ενόψει της τουριστικής σεζόν.
Στον τόπο των ζημιών βρέθηκε την Κυριακή και η βουλευτής της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη, συνοδευόμενη από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Μανώλη Παλλά, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Τάκη Μιχαήλου και συνεργάτες της και όλα δείχνουν ότι το θέμα θα φτάσει σύντομα στη Βουλή.
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΦΑΝΤΟΥ
Σταματά η αναπνοή του ανθρώπου, από την άλλη πλευρά, αντικρίζοντας, με μεγαλύτερη προσοχή και ψυχραιμία, τα «θαυμαστά έργα» που εκτελέστηκαν στην παραλιακή οδό Αφάντου και τα οποία είτε καταστράφηκαν, είτε είναι στον «αέρα», εγκυμονώντας κινδύνους. Περιττό να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία η κυκλοφορία διεκόπη, ενώ ο περίφημος «ποδηλατόδρομος», ο οποίος στοίχισε ουκ ολίγα κατεστράφη, ενώ όσο τμήμα απέμεινε είναι στον «αέρα» και εγκυμονεί κινδύνους («φαγώθηκε» όλος από την πλευρά της θάλασσας).
Μεγάλες εκτάσεις πλημμύρισαν γιατί ρυάκια, «λίμνες» και χείμαρροι μπαζώθηκαν, δημόσιες εκτάσεις κατελήφθησαν και οικοπεδοποιήθηκαν, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και βίλες. Οι ευθύνες, και επί του προκειμένου των αρμόδιων υπηρεσιών είναι δεδομένες και θα πρέπει να αποδοθούν. Ισως μάλιστα θα πρέπει να διενεργήσει παντού αυτοψία ο ίδιος ο εισαγγελέας για να σχηματίσει προσωπική άποψη και να μην παραπληροφορηθεί από «επιτήδειους», που έχουν κάθε λόγο να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες και να τις επιρρίψουν σε όσους δεν φταίνε ή φταίνε ολιγότερο.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στον ποταμό Μάκκαρη ο βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης κατέθεσε στη Βουλή την ακόλουθη ερώτηση:
Λήψη μέτρων για την προστασία του ποταμού Μάκαρη της Ρόδου
Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Οικονομικών
Ο ποταμός Μάκαρης βρίσκεται ανάμεσα στις πρώην κοινότητες Μαλώνα και Μάσαρη της Ρόδου και είναι ένας από τους πέντε ποταμούς- χειμάρους που διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος της Μαλώνας, με πηγές που βρίσκονται βορειοδυτικά, στα βουνά Απολλώνων και Πλατάνια.
Από τα νερά του ανωτέρω ποταμού αρδεύονται οι γύρω αγροτικές καλλιέργειες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής από όπου αντλείται εδώ και δεκαετίες το νερό με το οποίο υδροδοτούνται τα δημοτικά διαμερίσματα του Μαλώνα, Μάσαρη και Χαράκι. Επίσης στην κοίτη και τις όχθες του ποταμού έχει αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα από σπάνια φυτά που ευδοκιμούν στο νησί της Ρόδου. Στο δρόμο Μαλώνα -Μάσαρι επί της παλαιάς εθνικής οδού, είχε κατασκευαστεί την εποχή της Ιταλικής κατοχής, ένα τοξωτό γεφύρι, από αυτά που χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Πρόσφατα παραχωρήθηκε σε εταιρεία το δικαίωμα απόληψης φερτών υλικών (αμμοχαλικοληψία) από την κοίτη του ποταμού, για τη διευθέτηση αυτής, με αντάλλαγμα το 13% των εσόδων από την εκμετάλλευση – πώληση αυτών των υλικών υπέρ της κοινότητας.
Η παραχωρηθείσα όμως άδεια αμμοχαλικοληψίας για τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού έχει, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, παραβιασθεί, με το δεδομένο ότι εκεί πλέον λειτουργεί μονάδα λατομείου αδρανών υλικών και μονάδα παραγωγής σκυροδέματος.
Καταγγέλεται επίσης ότι γίνεται εξαντλητική αφαίρεση των φερτών υλών της κοίτης του ποταμού, οι δε προαναφερόμενες μονάδες λειτουργούν χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ως συνέπεια των ανωτέρω, το οικοσύστημα της περιοχής πλήττεται και το περιβάλλον υποβαθμίζεται.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα , προκειμένου να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από την λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων στην εν λόγω περιοχή;
• Έχουν γίνει έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων αυτών (αυθαίρετη και χωρίς τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λήψη των φερτών υλικών, μόλυνση των υδάτων του ποταμού και των ακτών εκβολής του, καθώς και του οικοσυστήματος και του υδροφόρου ορίζοντα);
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ –
ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Το πλαίσιο συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου, σε συγκεκριμένους τομείς, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο νησί από την πρόσφατη θεομηνία, συζήτησαν χθες το πρωί οι κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Στάθης Κουσουρνάς, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου.
Κατ’ αρχάς συμφώνησαν στην ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, της διαδικασίας αποτίμησης των ζημιών, ώστε έγκαιρα να αναζητηθούν οι απαραίτητοι για την αποκατάσταση πόροι.
Διαπιστώθηκε επίσης ταύτιση απόψεων για τις επείγουσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν (οδικό δίκτυο, παραλίες κλπ) εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δημοτικές ενότητες έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στοιχείο που επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Από τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί η συνδρομή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και η συγκρότηση ομάδων εργασίας, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδώσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιπλημμυρική θωράκιση συνολικά του νησιού.
Η ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού κ. Μίκας Ιατρίδη εκδόθηκε χθες το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:
Τις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες περιοχές της Ρόδου, Μαλώνα, Μάσαρη και Λάρδο, επισκέφθηκε η Μίκα Ιατρίδη. Η Βουλευτής Δωδεκανήσου συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, κ. Τάκη Μιχαήλου, τον πρώην Δήμαρχο Λινδίων και περιφερειακό σύμβουλο κ. Μανώλη Παλλά, το δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Φλεβάρη, τον πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Λινδίων κ. Δημήτρη Καπιώτη, και άλλα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.
Κατά την επίσκεψή της η Βουλευτής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ενημερωθεί για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαχαιρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Χατζηδιάκο, ενώ είχε και εκτενή συζήτηση με τους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι της εξέφρασαν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους τόσο για την κατάσταση που έχουν περιέλθει, όσο και για τις αποζημιώσεις που πρέπει να τους καταβληθούν.
Στη συζήτηση της με τους συμπολίτες της η Μίκα Ιατρίδη αφουγκράστηκε τα προβλήματα τους και τις αγωνίες τους, ενώ τόνισε ότι θα είναι κοντά τους με όποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει. Ενημέρωσε τους κατοίκους για την ερώτηση της στη Βουλή, σχετικά με το πότε προβλέπει η Κυβέρνηση να αποκατασταθούν οι ζημιές καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες και τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είναι απαράδεκτο, ακόμα και σήμερα και μετά από τόσες ημέρες από την εκδήλωση της κακοκαιρίας, να μην έχει έρθει στη Δωδεκάνησο ούτε ένας αρμόδιος Υπουργός, ή Υφυπουργός, ή έστω ένας Γενικός Γραμματέας για να δουν την κατάσταση από κοντά.
Αν δεν βρίσκεται αεροπλάνο ή το κόστος το θεωρούν υπερβολικό, μήπως να ζητήσουν εισιτήριο από την εταιρεία χαμηλού κόστους και να έρθουν στη Ρόδο;
Πιστεύω ότι είναι μια ταιριαστή λύση, μια και από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πολύ χαμηλό το κόστος ζωής των Δωδεκανησίων».