Η Περιφέρεια δεν θα γίνει μεσάζων ή μεταπράτης

«Κατανοώ τη δυσπιστία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας απέναντι στις τακτικές της κυβέρνησης μιας χώρας που δίνει την αίσθηση ενός αμείλικτου δανειστή, που απαιτεί να «ματώσει» ένας λαός προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Βεβαίως και συμμερίζομαι σε κάποιο βαθμό την επιφύλαξη καλοπροαίρετων συμπολιτών μας, που βάζουν το ερώτημα “τι θέλει ένας Γερμανός υφυπουργός από εμάς”».
Αυτά κρίνει σκόπιμο να τονίσει, σε μια συνέντευξη «έξω από τα δόντια», αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού κ. Χανς Φούχτελ στη Ρόδο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αλλά προσθέτει με έμφαση:
«Από την κατανόηση, όμως, μέχρι να υιοθετείς μια περίπου περιθωριακή άποψη “δείξτε του την έξοδο”, υπάρχει ένα χάσμα. Οσοι από τους “ανυπότακτους” και “ασυμβίβαστους” πιστεύουν σε αυτή την τακτική, όταν έλθουν στα πράγματα, μπορούν να διώχνουν τον κάθε Φούχτελ που θα τους επισκέπτεται, ακόμα και κάθε Γερμανό επισκέπτη, που θα φτάνει στο νησί μας».
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις ορισμένων ότι ο κ. Χανς Φούχτελ έχει βάλει ως στόχο τα «ασημικά» μας, ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, δηλώνει: «Η Περιφέρεια δεν θα γίνει ο μεσάζοντας ή ο μεταπράτης για οποιονδήποτε τυχόν ενδιαφέρεται για τα “φιλέτα” της περιοχής μας. Από το διάλογο αυτό θέλουμε να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε».
Σχετικά με την προοπτική επενδύσεων, δηλώνει ξεκάθαρα:
«Αρέσει – δεν αρέσει σε κάποιους, μιας και στερεύουν ακόμα και οι ευρωπαϊκοί πόροι, η μόνη χαραμάδα για μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση είναι πλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία, υπό την προϋπόθεση να διαμορφωθεί ένα υγιές, διάφανο και φιλικό περιβάλλον στον επιχειρηματία προκειμένου να επενδύσει με σεβασμό στη φυσιογνωμία του τόπου μας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό του μέλλον, δηλώνει και πάλι καθαρά ότι «ο κύκλος του στην Περιφέρεια έκλεισε». Δεν κάνει, όμως, λόγο για «κλείσιμο πολιτικής καριέρας».
Τέλος, δηλώνει ότι πολύ σύντομα θα γίνει διορισμός νέων αντιπεριφερειαρχών, «διότι αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση και συμφωνία της παράταξης».
Αναλυτικά η συνέντευξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, προς την «δημοκρατική»:
• Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του Γερμανού υφυπουργού Χανς Φούχτελ στη Ρόδο, ποιο ήταν το ουσιαστικό και χειροπιαστό όφελος των επαφών αυτών για τον τόπο;
Πρέπει κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν υποτιμώ τη σημασία της επίσκεψης του Γερμανού υφυπουργού διότι σαν Περιφέρεια εγκαινιάσαμε αυτή τη συνεργασία προσδιορίζοντας εμείς, και κανένας άλλος, το περιεχόμενό της και τις πραγματικές της διαστάσεις. Από την επίσκεψή μας στη Γερμανία τον Μάρτιο, επιδιώξαμε μια βήμα προς βήμα συνεργασία θέτοντας εμείς και κανένας άλλος την ατζέντα και τον χαρακτήρα που θα έχει.
Η συμμετοχή σε εκείνο το ταξίδι εκπροσώπων της τουριστικής μας βιομηχανίας, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, έδειχνε τις προθέσεις και τις προτεραιότητές μας. Η διασύνδεση της ΑΣΤΕΡ με μια κορυφαία πανεπιστημιακή τουριστική σχολή της Γερμανίας, η δέσμευση για διενέργεια και παράδοση έρευνας της γερμανικής αγοράς στους φορείς μας, η προσέλκυση ομάδων πληθυσμού που αποθαρρύνθηκαν από το αρνητικό περιβάλλον και η ενίσχυση της κρουαζιέρας είναι μερικά από τα απτά αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης.
Ήταν χειροπιαστό το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από τη Γερμανία να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα, κάτι που θα επισημοποιηθεί με τη διδυμοποίηση της Περιφέρειάς μας με αντίστοιχη της συγκεκριμένης χώρας, που θεωρείται υπόδειγμα στην αποκέντρωση.
Ήταν ουσιαστική η δέσμευση για στήριξη του πρωτογενούς μας τομέα, προωθώντας τα ποιοτικά τοπικά μας προϊόντα στη γερμανική αγορά και ήδη έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Και κυρίως, θα είναι ωφέλιμο για την τοπική μας οικονομία να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών, που σε ένα μετρήσιμο βαθμό κλονίστηκαν από το περιβάλλον έντασης και καχυποψίας των τελευταίων χρόνων. Αυτό ήταν το περιεχόμενο των πολύωρων συζητήσεων που κάναμε με τον Γερμανό υφυπουργό και μακάρι να υπάρξει συνέχεια, αλλά και συνέπεια, και από τις δύο πλευρές.
• Πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα του διαλόγου με δεδομένη τη καχυποψία, ακόμα και την εχθρότητα που υπάρχει απέναντι στη Γερμανία, τουλάχιστον από ένα κομμάτι της κοινωνίας μας;
Κατανοώ τη δυσπιστία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας απέναντι στις τακτικές της κυβέρνησης μιας χώρας που δίνει την αίσθηση ενός αμείλικτου δανειστή που απαιτεί να «ματώσει» ένας λαός προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Βεβαίως και συμμερίζομαι σε κάποιο βαθμό την επιφύλαξη καλοπροαίρετων συμπολιτών μου που βάζουν το ερώτημα «τι θέλει ένας Γερμανός υπουργός από εμάς».
Από την κατανόηση όμως μέχρι να υιοθετείς μια περίπου περιθωριακή άποψη «δείξτε του την έξοδο», υπάρχει ένα χάσμα. Όσοι από τους «ανυπότακτους» και «ασυμβίβαστους» πιστεύουν σε αυτήν την τακτική, όταν έλθουν στα πράγματα, μπορούν να διώχνουν τον κάθε Φούχτελ που θα τους επισκέπτεται, ακόμα και κάθε Γερμανό επισκέπτη που θα φτάνει στο νησί μας.
Μέχρι τότε όμως εμείς οι «δουλοπρεπείς» και οι «υποτακτικοί», Αυτοδιοίκηση και φορείς, χωρίς συμπλέγματα, δεν θα καταργήσουμε τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας και το δικαίωμα στο διάλογο, βεβαίως με τους όρους και τους κανόνες που εμείς θέτουμε.
Αυτό το καταστήσαμε σαφές τόσο στον ίδιο τον υφυπουργό, όσο και στα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας πως θα συζητήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα ως συνεργάτες και όχι ο ένας από θέση ισχύος και ο άλλος ως παρατηρητής.
• Κατά καιρούς σας έχουν κατηγορήσει, είναι η αλήθεια, ότι είστε κομματικός εγκάθετος και τώρα «τοποτηρητής της τρόικας». Πώς αντιδράτε σε αυτήν την κριτική;
Όσοι ασκούν αυτή την κριτική, πρόσωπα και παρατάξεις – μετρημένοι στα δάκτυλα είναι, συνεχίζουν να εκτίθενται, χρόνια τώρα, προσπαθώντας να μας προσάψουν προθέσεις, πράξεις και ενέργειες που δεν επαληθεύονται ποτέ. Δημιουργούν από μόνοι τους θέματα για να κρύψουν την πολιτική και ιδεολογική τους γύμνια, στο βωμό του κομματικού ή παραταξιακού τους καθήκοντος, ή ακόμα και με «τεκμηριωμένη» δήθεν δημοσιογραφική κριτική, πάντα όμως διαψευσμένη.
Μπορώ να σας δώσω μια λίστα θεμάτων που κυριολεκτικά κατασκευάστηκαν, όλα διαψεύδονται εκ των πραγμάτων, αυθημερόν ή με την πάροδο του χρόνου, αλλά ποτέ δεν έχουν οι εμπνευστές τους τον ανδρισμό και το θάρρος να το παραδεχθούν. Το θετικό με αυτού του τύπου την ευφάνταστη κριτική είναι ότι γίνεται στα φανερά και ο κόσμος έχει άποψη, συγκρίνει τα δικά μας πεπραγμένα αλλά και τα κατασκευάσματα των επικριτών μας.
Στην επίσκεψη του κ. Φούχτελ, επιτρέψτε μου την έκφραση, έδωσαν τα ρέστα τους στις συνωμοσίες που κατασκεύασαν. Κάναμε έναν διάλογο με την παρουσία όλων των τοπικών μας φορέων, χωρίς κρυφές ατζέντες, όλα στο φως, με πρόσκληση στα ΜΜΕ να παρακολουθούν κάθε λεπτό αυτής της διαδικασίας και με ανοικτές τις πόρτες των αιθουσών. Κανένας όμως από τους συνωμοσιολόγους δεν έκανε τον κόπο να τις περάσει και να ακούσει.
• Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει αυτήν την κριτική στο φόβο ότι επισκέψεις όπως αυτή του κ. Φούχτελ αποτελούν προπομπό για άλλου είδους βλέψεις, όπως η αγορά ή το ξεπούλημα, όπως λέγεται, των «ασημικών» μας;
Κύριε Αθανασίου, ακόμα και ως υπόθεση εργασίας να δεχθώ αυτήν άποψη, θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε κάτι: η Περιφέρεια δεν θα γίνει ο μεσάζοντας ή ο μεταπράτης για οποιονδήποτε τυχόν ενδιαφέρεται για τα «φιλέτα» της περιοχής μας. Από το διάλογο αυτό θέλουμε να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε.
Μας ενδιαφέρει η εμπειρία του Γερμανού αυτοδιοικητικού, του Γερμανού πανεπιστημιακού και του ειδήμονα σε ζητήματα που δεν μπόρεσε η ελληνική πολιτεία, ακόμα κι εμείς σε περιφερειακό επίπεδο επί χρόνια να αντιμετωπίσουμε. Όπως για παράδειγμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε έναν τομέα που θα δώσουμε έμφαση και ήδη κάναμε τις πρώτες συζητήσεις.
Αν ο κ. Φούχτελ ή όποιος άλλος ενδιαφερόμενος περιμένει, ως αντάλλαγμα αυτής της συνεργασίας, να κάνω, αύριο – μεθαύριο, τον μεσάζοντα για να πάρει κοψοχρονιά τα «ασημικά» της Ρόδου, πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Και για να το δούμε από την εύθυμη πλευρά του το πράγμα, πέρα από το προσωπικό μου γραφείο που θα ήθελε πολύ, ο κ. Φούχτελ δεν μου ζήτησε λίστα «φιλέτων» και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Ήλθε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε μια εκλεγμένη από το λαό περιφερειακή αρχή που του έθεσε συγκεκριμένη θεματολογία, και όχι σε μεσιτικό γραφείο.
• Υπάρχει όμως ένα θέμα για το πώς και από ποιους θα γίνουν επενδύσεις στο νησί μας. Ποια είναι η άποψή σας;
Συμφωνώ ότι υπάρχει ένα μείζον θέμα και αυτό είναι της απασχόλησης. Να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες για δουλειές σε αυτόν τον τόπο. Όποιος δεν έχει καταλάβει, ότι το Δημόσιο έπαψε πια να είναι ο εργοδότης που έβαζε χέρι στα δανεικά για να κάνει προσλήψεις, τότε είναι βαθιά νυχτωμένος. Ο δρόμος αυτός έχει κλείσει και είναι αδιέξοδος για τον άνεργο, για τον τεχνίτη και το νέο επιστήμονα.
Αρέσει – δεν αρέσει σε κάποιους, μιας και στερεύουν ακόμα και οι ευρωπαϊκοί πόροι, η μόνη χαραμάδα για μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση είναι πλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία, υπό την προϋπόθεση να διαμορφωθεί ένα υγιές, διάφανο και φιλικό στον επιχειρηματία περιβάλλον προκειμένου να επενδύσει με σεβασμό στη φυσιογνωμία του τόπου μας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Αν υπάρχει άλλη συνταγή και άλλος δρόμος, τότε αυτός πρέπει να μας υποδειχθεί, χωρίς καταγγελίες και αφορισμούς.
Ας μην μας τρομάζει η αλήθεια. Περισσότερο τρομακτική είναι η προοπτική της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς εργασίας, που δεν έχει επέλθει ακόμα. Βλέπουμε απλώς τα πρώτα σημάδια της. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και οφείλουμε να υπερβούμε ιδεολογίες και ιδεοληψίες, τώρα που ο τόπος μας απέδειξε κάποιες ακόμα αντοχές. Ως πότε όμως θα συμβαίνει αυτό;
• Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου;
Σε μια συγκυρία που η χώρα μας διέρχεται μια κρίση οικονομική, κρίση αξιών και κατευθύνσεων, η Περιφέρειά μας απέδειξε αυτήν την περίοδο πως έχει μεγάλα αποθέματα αντιστάσεων. Πιστεύω πως στο τέλος, και φέτος, η μείωση στην τουριστική μας κίνηση – αυτή είναι η κινητήριος δύναμή μας – θα περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό. Πράγμα που σημαίνει πως όταν υπάρξει έστω και μια αχτίδα θετικής επανεκκίνησης σε εθνικό επίπεδο, είμαι σίγουρος ότι ο τόπος μας θα απογειωθεί.
Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, αξιοποιώντας τις δικές μας αρετές και δυνάμεις, αλλά και τις εμπειρίες από άλλες χώρες, χαράσσοντας μια στρατηγική σε βάθος χρόνου, ώστε αυτός ο παράδεισος να έχει αντίστοιχη με την αξία του ανταπόδοση. Και αυτό θα γίνει καθιστώντας όλοι μας ως πρώτη μας προτεραιότητα την ανάδειξη των ποιοτικών μας χαρακτηριστικών.
• Από πού εκπορεύεται αυτή η αισιοδοξία σας;
Όποιος αναλύσει τη σημερινή πραγματικότητα θα διαπιστώσει πως όταν διαθέτεις στρατηγική και ρεαλιστικές στοχεύσεις τότε έχεις και αποτελέσματα, που μόνο τυχαία δεν έρχονται, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο πιστεύουν μερικοί. Οι στοχεύσεις μας πάντα είχαν σαν αφετηρία συνειδητές επιλογές.
Το άνοιγμα στη Ρωσία, για παράδειγμα, στο Ισραήλ, ή και στη Γαλλία, ήταν συνειδητή επιλογή μας και τελεσφορεί με πολλή προσπάθεια. Για το άνοιγμα στην Τουρκία έπρεπε να πείσουμε τα δικά μας υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών, και κυρίως το Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου για τη χορήγηση βίζας στα λιμάνια να υποστηρίξουν και βεβαίως να εγγυηθούν πως οι Υπηρεσίες του μπορούν να εξασφαλίσουν και να εφαρμόσουν τη Συνθήκη Σένγκεν. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά τους πρώην υπουργούς Λευτέρη Οικονόμου, Σταύρο Δήμα και βεβαίως τον συμπατριώτη μας υφυπουργό τουρισμού τότε, Γιώργο Νικητιάδη.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση και ήδη διερευνούμε όλες τις δυνατότητες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και προσωπικά με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.
• Δέχεστε επίσης κριτική για τα πολλά χρόνια που είστε στην ηγεσία του τόπου. Πιστεύετε κι εσείς ότι πράγματι είναι πολύς ο χρόνος που είστε στα πράγματα;
Το αξίωμα που κατέχω και το γεγονός ότι βρίσκομαι στην ηγεσία του τόπου τα τελευταία χρόνια δεν είναι κάτι που κατέκτησα αυθαίρετα ή ελέω ενός άγνωστου Θεού. Στους συμπατριώτες μου απευθύνομαι πάντα, απ’ αυτούς ζητώ την κρίση και την εμπιστοσύνη, αυτοί με εκλέγουν και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.
Αυτήν την εμπιστοσύνη τιμώ καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια, χρόνια που είναι δημιουργικά και παραγωγικά, κάτι που αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία.
Τα 950 έργα και δράσεις είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Ακόμα κι αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στην Περιφέρειά μας χωρίς να έχουμε δανειστεί ούτε ένα ευρώ και χωρίς επίσης να χρωστάμε ένα ευρώ, είναι εκατοντάδες τα έργα και οι δράσεις που είναι σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά, είτε από πόρους του ΕΣΠΑ, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και βεβαίως από δικούς μας πόρους.
Αυτό αναγνωρίζεται από όλους, αλλά και αυτήν την πραγματικότητα την αμφισβητεί μια μικρή μειοψηφία, που βεβαίως εκτίθεται στα μάτια των συμπολιτών μας.
• Ολοκληρώνει, λέγεται, ο Μαχαιρίδης τον κύκλο του στην Περιφέρεια. Το έχετε δηλώσει κι εσείς, υπάρχει πάντως δυσπιστία από διάφορους για τις πραγματικές σας προθέσεις.
Το έχω δηλώσει και είναι γνωστή η απόφασή μου. Η όποια αμφισβήτηση έχει να κάνει με τη λογική που χαρακτηρίζει πολλούς και η οποία εκφράζεται με το μυστηριώδες, υποτίθεται, ερώτημα «αφού δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, γιατί συνεχίζει να τρέχει;». Κατά την άποψή τους θα έπρεπε προφανώς να τα παρατήσω και να περιμένω απλώς να ολοκληρωθεί η θητεία μου.
Κύριε Αθανασίου, με τίμησε ένας λαός με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην πολιτική ιστορία του τόπου, κι αυτόν το λαό πρέπει να τον τιμώ και να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταία στιγμή που θα βρίσκομαι στη θέση αυτή. Αυτός ήμουν όλα αυτά τα χρόνια, ο ίδιος θα παραμείνω.
Διένυσα μια διαδρομή χωρίς παρεκκλίσεις, με υπομονή και επιμονή, και μπορώ να περηφανεύομαι γι’ αυτήν την πορεία και τα αποτελέσματά της. Γνώριζα πως η ενασχόληση με τα κοινά, πέραν της ηθικής ικανοποίησης που μπορεί να σου δώσει το έργο και η προσφορά, απαιτεί και πολλές προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές θυσίες. Η επιλογή όμως ήταν συνειδητή και η ευθύνη δική μου.
• Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί όπως έχετε δηλώσει, ο ορισμός νέων αντιπεριφερειαρχών. Πότε θα γίνουν οι αλλαγές;
Πολύ σύντομα και αυτό διότι αποτελεί προσωπική μου δέσμευση και συμφωνία της παράταξης να αξιοποιηθούν σε καίρια πόστα όσο το δυνατόν περισσότερα νέα στελέχη, με γνώση και όρεξη για δουλειά.