Εντονη ανησυχία προκαλεί η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας

Εντόνως ανησυχεί το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή μας, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας των ξεν/λων και του οικοδομικού επιδόματος.
Με επιστολή του το ΕΚΡ καλεί τους τοπικούς φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, καθώς αναμένεται μάλιστα να πληγεί στο σύνολό της η τοπική οικονομία.
Αναλυτικά η επιστολή και οι αποδέκτες:
«ΠΡΟΣ
– ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
– ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΟΔΟΥ
– ΔΣ ΕΒΕΔ
– ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
ΡΟΔΟΥ
– ΔΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ
– ΔΣ ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
– ΔΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Κύριοι,
Με την επιστολή μας αυτή σας γνωρίζουμε ότι με βάση το Ν. 3986/2011, άρθρο 39 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από 1/1/2013 αλλάζουν δραματικά οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου αυτού κάθε άνεργος θα ελέγχεται σε βάθος τετραετίας για τα ημερομίσθια ανεργίας που έχει λάβει. Αν στις 1/1/2013 έχει συμπληρώσει 450 ημερομίσθια επιδοτούμενης ανεργίας, και από 1/1/2014 400 ημερομίσθια, τότε αυτόματα σταματάει η χορήγηση του επιδόματος αυτού.
Εάν εφαρμοστεί ο νόμος αυτός ως έχει, πλήττονται κυρίως οι εποχιακά εργαζόμενοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, κλπ.), οι οποίοι π.χ. εργάζονται για 5 ή 6 μήνες και μετά εισπράττουν επιδότηση για άλλους 5, ήτοι για 125 ημέρες ετησίως, αλλά και κάθε άνεργος που θα συμπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις. Επιπλέον με βάση τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να εξαγγελθούν και τα οποία προβλέπουν περικοπές στα επιδόματα ανεργίας ύψους 80 εκ. ευρώ, υπάρχει κίνδυνος για οριστική κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και του Οικοδομικού Επιδόματος που έπαιρναν χιλιάδες οικοδόμοι της περιοχής μας.
Κύριοι,
Τυχόν εφαρμογή αυτών των προβλέψεων θα σημάνει την οικονομική εξαθλίωση των εποχιακά εργαζόμενων της περιοχής μας (ξενοδοχοϋπάλληλοι, κλπ.), που αποτελούν το 80% του εργατικού δυναμικού της, με δεδομένο ότι τα παραπάνω επιδόματα αποτελούν συστατικό στοιχείο του μισθού τους και προορίζονται για κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Θα στερήσει επίσης την τοπική οικονομία – σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς μας – πάνω από 25 εκ. ευρώ ετησίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σε μια εποχή κρίσης θεωρούμε αδιανόητο να στερηθούν οι εργαζόμενοι της περιοχής, αλλά και η τοπική οικονομία αυτούς τους πόρους, που είναι ούτως ή άλλως ανταποδοτικοί, αφού το επίδομα ανεργίας δεν είναι προνοιακό βοήθημα, που παρέχει το κράτος, για να έχει δικαίωμα να το καταργήσει, αλλά είναι αποτέλεσμα των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών, μέσα από τις κρατήσεις που γίνονται υπέρ του ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και τη διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού η περιοχή μας στερήθηκε ήδη έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων επισκεπτών, που έκαναν χρήση αυτού του προγράμματος και που μόνο για τη διαμονή τους το τοπικό γραφείο του ΟΕΕ κατέβαλλε ετησίως σε ξενοδοχεία της περιοχής ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 2 εκ. ευρώ. Η απουσία από το νησί μας των επισκεπτών – δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού καταγράφηκε ήδη και στη μείωση των αφίξεων των Ελλήνων τουριστών κατά 12,7% σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Επειδή τα παραπάνω θέματα ξεπερνούν τις στενές συνδικαλιστικές διεκδικήσεις του ΕΚΡ και αγγίζουν ολόκληρη την κοινωνία της περιοχής, σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από κοινού να διεκδικήσουμε τα παρακάτω:
– Να τροποποιηθεί ο νόμος 3986/2011, και να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του οι εποχιακά εργαζόμενοι.
– Να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη για οριστική κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
– Να επανασυσταθεί ο ΟΕΕ, για τον οποίο έτσι κι αλλιώς εξακολουθούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει να υλοποιεί τα προγράμματά του.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σάββας Χατζησάββας
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος Τριπολίτης»