Εχασε τελικά τη δίκη ο κ. Γερ. Καλογεράτος

Με την υπ’ αρίθμ. 176/2010 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου που εκδόθηκε χθες απορρίφθηκε η έφεση των offshore εταιρειών συμφερόντων του κ Γ. Kαλογεράτου «CATRIA INTERNATIONAL SA» και «BELLMARITA HOLDINGS LIMITED», που εδρεύουν στη Mονροβία Λιβερίας κατά της Τράπεζας Κύπρου και του πίνακα κατάταξης συμβολαιογράφου με τον οποίο η τελευταία τέθηκε σε προνομιακή θέση στον πίνακα των δικαιούχων αποζημίωσης μετά τον πλειστηριασμό του ακινήτου των αλευρόμυλων.
Οι δύο Offshore εταιρείες αιτήθηκαν συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2006 με προσφυγή τους ενώπιον του Mονομελούς Πρωτοδικείου Pόδου την εξαφάνιση απορριπτικών πράξεων του Δικαστή του Kτηματολογίου Pόδου και την εγγραφή της υπ’ αριθμ. 1734/2005 τελεσίδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά με την οποία μετατράπηκαν σε υποθήκες, προσημειώσεις τους στο ακίνητο των Mύλων, έκτασης 10.502 τ.μ., της εταιρείας «MYΛOI ΔΩΔEKANHΣOY O TAΞIAPXHΣ A.E.» Για την επιδίκαση των ως άνω απαιτήσεων τους οι προσφεύγουσες άσκησαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά την από 17/8/2002 αγωγή τους κατά των εταιρειών «FAST MED SHIP MANAGEMENT SA», «ABAVAD FINANCE CORPORATION», «KOΛYMΠIA ANΩNYMOΣ ETAIPEIA ΞENOΔOXEIAKH KAI TOYPIΣTIKH ETAIPEIA», «MYΛOI ΔΩΔEKANHΣOY O TAΞIAPXHΣ A.E.», του Eπαμεινώνδα Σολούνια του Σπυρίδωνος και «ATΛANTIKA EΛΛAΣ ANΩNYMH ETAIPEIA TOYPIΣTIKAI – EMΠOPIKAI – OIKOΔOMIKAI – NAYTIΛIAKAI EΠIXEIPHΣEIΣ». Επί της ως αυτής αγωγής εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1734/2005 οριστική απόφαση με την οποία το ανωτέρω Δικαστήριο αναγνώριζε ότι οι πέντε πρώτοι των ως άνω εναγομένων οφείλουν να καταβάλουν στις προσφεύγουσες ευθυνόμενοι εις ολόκληρον έκαστος, στην πρώτη το ποσό των 2.820.899,67 ευρώ και στη δεύτερη το ποσό των 2.266.032,76 ευρώ με το νόμιμο τόκο. Την απόφαση αυτή προσέβαλε νόμιμα και εμπρόθεσμα μόνο ο πέμπτος και η έκτη των ως άνω εναγομένων, ασκώντας τις από 31/8/2005 και 24/5/2005 αντίστοιχα εφέσεις τους, ενώ η τέταρτη εναγόμενη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «MYΛOI ΔΩΔEKANHΣOY O TAΞIAPXHΣ A.E.», άσκησε εκπρόθεσμα και επομένως απαράδεκτα την από 27/5/2005 έφεσή της.
Οι δύο Off Shore του Καλογεράτου στράφηκαν επιπλέον κατά της εδρεύουσας στην Λευκωσία, Tράπεζας Kύπρου και κατά του υπ’αριθμ.26.702/2006 Πίνακα κατάταξης δανειστών της Συμβολαιογράφου Ρόδου Αριστέας Ηρακλείδου Περίδου.
Με επίσπευση και κατόπιν εντολής της τράπεζας Kύπρου, κατασχέθηκε αναγκαστικά από Δικαστικό Επιμελητή, με την υπ’αριθμ. 2.240/18-6-2004 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης σε εκτέλεση της υπ’αριθμ. 17.872/1997 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προς ικανοποίηση απαιτήσεώς της τράπεζας κατά της πιστούχου-πρωτοφειλέτιδος εταιρείας ΡΟΔΙΑΚΗ ΑΚΤΗ Α.Ε. (οικογενειακής επιχειρήσεως του Επαμεινώνδα Σολούνια), το ακίνητο των Mύλων.
Το πλειστηρίασμα του ακινήτου των Mύλων ανήλθε στο ποσό των 6.000.000 ευρώ, το οποίο κατεβλήθη από την εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΠΡΙΑΔΗΣ FINANCE CAR Α.Ε.Β.Ε. αναγγέλθηκαν δε στον ως άνω πλειστηριασμό, 7 δανειστές, μεταξύ των οποίων και η τράπεζα Kύπρου, για το ποσό των 4.956.448,41 ευρώ.
H Συμβολαιογράφος, κατέταξε επί του υπολοίπου 5.957.045,69 ευρώ του πλειστηριάσματος, μεταξύ των άλλων και την τράπεζα οριστικά και προνομιακά, ως πρώτη ενυπόθηκη δανείστρια, για το ποσό των 1.760.821,72 ευρώ ή 600.000.000 δραχμών, σε μερική εξόφληση των απαιτήσεών της κατά της εταιρείας Mύλοι Δωδεκανήσου επιδικασθείσα με την υπ’ αριθμ. 1782/1997 διαταγή πληρωμής του Μον. Πρωτ. Αθηνών και οριστικά και προνομιακά ως τέταρτη ενυπόθηκο δανείστρια., για το ποσό των 1.355.771,22 ευρώ ή 461.979.043,22 δραχμών, για το υπόλοιπο ποσό που απομένει μετά την κατάταξη όλων των αναγγελθέντων και καταταγέντων.

Οι δύο Off shore υποστήριξαν ότι η κατάταξη και μάλιστα προνομιακά και οριστικά της τράπεζας Kύπρου έγινε παρά το Νόμο, επί τη βάσει της από 20-2-2006 αναγγελίας της.
Οι ισχυρισμοί τους δεν ευδοκίμησαν και ενώπιον του Εφετείου Δωδεκανήσου.