Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει «σκαλώσει» το σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού των απαράδεκτων κρατητηρίων του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, που εκπόνησε με επίπονες διαδικασίες η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, ενώ στα «αζήτητα» παραμένει το αίτημα για τη δημιουργία και λειτουργία τμήματος μεταγωγών στο νησί.
Τα κρατητήρια της ΕΛΑΣ στη Ρόδο δυναμικότητας 20 ατόμων κατασκευάστηκαν με αμφιλεγόμενες διαδικασίες προ 8ετίας και κόστισαν 300.000 ευρώ στους φορολογούμενους χωρίς όμως να ικανοποιούν τις ανάγκες της περιοχής κυρίως όταν απαιτείται η μεταγωγή κρατουμένων και η παρουσία τους σε προγραμματισμένα δικαστήρια.
Ο αριθμός των κρατούμενων αυξάνεται έως και 35 άτομα που στοιβάζονται στην κυριολεξία στα μικρά κελιά που παραμένουν ανοικτά και σχεδόν αφύλακτα. Τα τρία περιστατικά δραπετεύσεων που έχουν καταγραφεί δεν είναι τα χειρότερα αφού έχουν σημειωθεί σοβαρότερα που αφορούν συμπλοκές μεταξύ κρατουμένων αλλά και επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Πέραν των ανωτέρω δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί αλλά και οι κρατούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε ασθένειες άλλων κρατουμένων αλλά και οι περιπτώσεις που κρατούμενοι για αυτόφωρα αδικήματα που αφορούν υγειονομικές παραβάσεις αναγκάζονται να μοιράζονται κελιά με… ισοβίτες.
Στο σκηνικό που περιγράφουν οι αστυνομικοί, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της φύλαξης των κρατητηρίων πρέπει να προστεθεί η έλλειψη επαρκών μέτρων επιτήρησης και ασφαλείας των κρατητηρίων αλλά και η έλλειψη πόρων για την αποκατάσταση ζημιών και φθορών που έχουν υποστεί.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου με ενέργειες του προέδρου κ. Μ. Ανδρουλάκη εξασφάλισε μελέτη με την οποία επιτυγχάνεται η επέκταση των κρατητηρίων σε παρακείμενο χώρο που χρησιμοποιείται ως αναψυκτήριο των αστυνομικών. Τα νέα κρατητήρια θα έχουν τη δυνατότητα «φιλοξενίας» 46 ατόμων ενώ προβλέπεται ξεχωριστός χώρος για επισκεπτήρια, χώρος για την κράτηση ψυχοπαθών και μεθυσμένων, που οι τοίχοι θα είναι επενδυμένοι με αφρολέξ, η ύπαρξη κλιματισμού και τουαλετών, συστήματος παρακολούθησης και μαγνητικών κλειδαριών αλλά και ασφάλειας του ακάλυπτου χώρου.
Το κόστος για την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 70.000 ευρώ ενώ ο φάκελος βρίσκεται στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων προς έλεγχο και έκδοση σχετικής αδείας.
Θυμίζουμε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε ζητήσει πρόσφατα τη διενέγεια ελέγχου στα κρατητήρια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει το ΠΔ 45/2008 για τους κρατούμενους και τους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξή τους.
Στο σχετικό αίτημα γινόταν λόγος για ανυπαρξία συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και για τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες υποχρεώνεται να βιώσει ο κάθε πολίτης ο οποίος για οποιονδήποτε λόγο τυγχάνει να βρεθεί στα κρατητήρια.
«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση η οποία επικρατεί στα αστυνομικά κρατητήρια πέρα του ότι είναι απάνθρωπη, παράλληλα εγκυμονεί και σοβαρότατους κινδύνους για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και στους εργαζόμενους αστυνομικούς» επεσήμανε η Ενωση.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/den-tirounte-sta-kratitiria-i-sinthikes-igiinis-ke-asfalias/













