Και νέα στοιχεία με τα οποία ενισχύονται οι καταγγελίες για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας στο νησί της Καρπάθου και συγκεκριμένα η τέλεση του αδικήματος από 15 τελικώς επιχειρηματίες σε βάρος γνωστής οικογένειας του νησιού, υποβλήθηκαν και περιλήφθηκαν σε σχέδιο μηνύσεως που ετοιμάζει ο δικηγόρος κ Νίκος Παπανικήτας.
Ο κ Παπανικήτας, που όπως έγραψε χθες η “δ” έχει ήδη υποβάλει μια μήνυση κατά ατόμου που έχει καταγγελθεί και για άλλες παράνομες πράξεις, κατέστησε χθες σαφές ότι ο αριθμός των ατόμων σε βάρος των οποίων θα υποβληθούν μηνύσεις για τοκογλυφία είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Οι εντολείς του συγκεκριμένα του έχουν ήδη προσκομίσει στοιχεία από τα οποία φέρεται να προκύπτει η τέλεση του αδικήματος από 15 επιχειρηματίες του νησιού!
Ήδη σήμερα μεταβαίνει στην Κάρπαθο για να έχει νέα συνάντηση με τους φερόμενους ως θύματα και να εξετάσει ορισμένες ακόμη λεπτομέρειες της υπόθεσης με σκοπό να υποβάλει τη μήνυση την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα μέλη της οικογένειας που καταγγέλλουν τους συντοπίτες τους επιχειρηματίες για τοκογλυφία ισχυρίζονται ότι έχουν δανεισθεί το ποσό των 44.000 ευρώ περίπου τον Μάρτιο του 2004 από μια γυναίκα με τόκο 14,32%, το ποσό των 60.000 ευρώ περίπου τον Απρίλιο του 2009 από έναν άνδρα με τόκο 15%, το ποσό των 10.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2008 από έναν συγγενή του τελευταίου με ανάλογο τόκο, το ποσό των 4.600 ευρώ από μια άλλη από τον Ιανουάριο του 2003 με τόκο 15%, το ποσό των 10.000 και 8.000 ευρώ από ακόμη ένα επιχειρηματία με τόκο 15%. Με τον ίδιο τόκο έχουν δανεισθεί και το ποσό των 15.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2005 από μια ακόμη επιχειρηματία της Καρπάθου.
20% είναι ο τόκος που ζήτησε και καταγγέλλεται ότι πέτυχε μια ακόμη επιχειρηματίας στο νησί για δάνειο που τους χορήγησε το Νοέμβριο του 2002 ύψους 12.000 ευρώ περίπου και 16% ο τόκος για άλλο δάνειο που πήραν από άλλο επιχειρηματία ύψους 16.000 ευρώ.
Μια άλλη επιχειρηματίας τους χορήγησε δάνειο ύψους 12.500 ευρώ περίπου τον Οκτώβριο του 2003 με τόκο 20% ένας άλλος του χορήγησε δάνειο ύψους 3.000 ευρώ με τόκο 10%. Οφείλουν ακόμη δάνειο με τόκο 15% που τους έδωσε μια άλλη επιχειρηματίας του νησιού για κεφάλαιο 11.000 ευρώ, αλλά και δάνειο με τόκο 18,5% για δάνειο ύψους 45.000 ευρώ που πήραν από έναν άλλο επιχειρηματία τον Ιούνιο του 2003.
Τον Ιούλιο του 2003 δανείστηκαν ακόμη, όπως καταγγέλλουν, το ποσό των 11.000 ευρώ έναντι τόκου 15% από μια άλλη επιχειρηματία και το Νοέμβριο του ίδιου έτους το ποσό των 20.000 ευρώ από ακόμη μια με τόκο 20%.
Το συνολικό κεφάλαιο που δανείστηκαν σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες τους ανέρχεται στο ποσό των 284.785,49 ευρώ ενώ οι τόκοι που εισέπραξαν ετησίως οι καταγγελλόμενοι ως τοκογλύφοι στο ποσό των 42.000 ευρώ περίπου.
Οφείλουν δε όπως καταγγέλλουν σε ληξιπρόθεσμους τόκους το ποσό των 45.000 ευρώ σε ορισμένους από τους καταγγελλόμενους ως τοκογλύφους.
Οι ίδιοι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε τοκογλύφους μη μπορώντας να εξασφαλίσουν νόμιμα δάνεια. Υποστηρίζουν δε ότι όταν είχαν αδυναμία να εξοφλήσουν τόκους και οφειλές σε έναν εξ’ αυτών απευθύνονταν για δάνειο σε άλλον με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ανακυκλώνουν μαύρο χρήμα μεταξύ των τοκογλύφων και να αδυνατούν να απεγκλωβιστούν απ’ αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια ή μη των ισχυρισμών τους θα ελεγχθεί αρμοδίως από τη δικαιοσύνη.
Είναι αναμφίβολο όμως ότι οι καταγγελίες τους, εφόσον προσλάβουν επίσημο χαρακτήρα, θα προκαλέσουν νέο θόρυβο στο νησί που τα τελευταία έτη κλονίζεται συνεχώς από οικονομικά σκάνδαλα.
Η υπόθεση αυτή σύμφωνα με τον κ Παπανικήτα θα συσχετιστεί και με άλλη για την οποία έχει ήδη ασκηθεί μήνυση από δύο Καρπάθιους κατοίκους Βωλάδας και Απερίου για τοκογλυφία σε βάρος επιχειρηματία.