Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου προκάλεσε έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Θ. Κοσσιώρη προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με το οποίο ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων ενόψει του κινδύνου να μείνει το νοσοκομείο χωρίς ορθοπεδικό υλικό λόγω συσσωρευμένων χρεών, που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ, έναντι δύο εταιρειών της Ρόδου, συμφερόντων Πιπίνου.
Ο Ροδίτης προμηθευτής κατέστησε συγκεκριμένα σαφές με εξώδικη διαμαρτυρία του προς το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ότι δεν δύναται πλέον να διαθέτει ορθοπεδικό υλικό επί πιστώσει καθώς το χρέος έχει εκτοξευτεί στα 1,5 εκατ. ευρώ στη μια και σε 3,5 εκατ. ευρώ στη δεύτερη εταιρεία του.
Ο κ. Κοσσιώρης με τη σειρά του κατέστησε σαφές ότι οι όποιες προσπάθειες έχει καταβάλει μέχρι σήμερα αλλά και οι οχλήσεις του στο Υπουργείο Υγείας δεν είχαν ανταπόκριση, ζητώντας και νέα παράταση χρόνου προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευόμενων, λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού.
Ο κ. Κοσσιώρης κατέστησε σαφές ότι οι προμήθειες των νοσοκομείων σε εφαρμογή του νέου νόμου του 2007 δεν προχώρησαν με τους προσδοκώμενους ρυθμούς καθώς η κεντρική υπηρεσία που ελέγχει τις συμβάσεις είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει ακόμη εγκρίνει νέες ή την παράταση παλαιότερων.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε αναστολή το θέμα της ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων όλης της χώρας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να έχουν διογκωθεί τα χρέη και να αντιμετωπίζονται πλείστα όσα προβλήματα.
Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για την εξόφληση των χρεών χωρίς να την έχει υλοποιήσει ενώ, από τα 96 νοσοκομεία της Ελλάδας που διαθέτουν ορθοπεδικές κλινικές, το πολύ 25 έχουν εξοφλήσει ένα μόνο μέρος των αγορών που πραγματοποίησαν το 2009.
Πριν από δυόμισι μήνες περίπου, ο Σύλλογος των προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού με σχετική του ανακοίνωση, εξέφρασε την πλήρη του απογοήτευση και απελπισία, συνειδητοποιώντας το ανέφικτο της δήθεν ρύθμισης των χρεών των Νοσοκομείων και τη δεδομένη, ηθελημένη ή μη, κοροϊδία των αρμοδίων που οδηγεί τα μέλη του με απρόβλεπτη ταχύτητα σε ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση και σε γενικότερη εξαθλίωση.
Τεκμηριωνόταν με επιχειρήματα ότι ο εμπαιγμός των πολύπαθων προμηθευτών, που στην ουσία έχουν μετατραπεί σε χρηματοδότες του Δημοσίου και της Υγείας, χωρίς καμία ανταπόδοση επί 4,5 χρόνια, συνίστατο στο ότι αντί μιας κανονικής ρύθμισης, όπως έστω οι προηγούμενες, το δημόσιο τους προσέφερε απλά… νέο δανειστή, με επαχθέστατους όρους κανονικού δανείου, με πρωτοφανή γραφειοκρατία, με ανύπαρκτη εγγύηση του Δημοσίου αφήνοντάς τους εντελώς ανυπεράσπιστους στα χέρια του δανειστή τους, με τεράστιο κόστος πάνω από 6,5 % και όλα αυτά για το 1/3 μόνο των δεδουλευμένων τους.
Στη συνέχεια, μετά από έντονες αντιδράσεις, οι αρμόδιοι σε αρκετές συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας όπου μάλιστα είχαν κληθεί και οι υπεύθυνοι των Υ.ΠΕ., έδωσαν ενώπιόν τους ρητές εντολές για την άμεση πληρωμή τουλάχιστον των πρώτων μηνών του 2009, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να αρχίσει η υποτιθέμενη ρύθμιση. Δόθηκαν μάλιστα και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι υπήρχαν διαθέσιμα αρκετά αποθεματικά των Νοσοκομείων.
Σήμερα, ελάχιστα Νοσοκομεία έχουν πληρώσει κάποιο μικρό ποσό από τις οφειλές του 2009. Και οι δανείστριες Τράπεζες των προμηθευτών, όχι μόνο πλέον δεν αμφιβάλλουν, αλλά είναι σίγουρες ότι όχι μόνο δεν θα εφαρμοστεί η περίφημη ρύθμιση αλλά αρνούνται καθαρά πλέον και το δανεισμό των προμηθευτών.
Σημειώνεται ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύτηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, για την αλλαγή του συστήματος προμηθειών των μονάδων υγείας, για τη θέσπιση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων και για την αποτύπωση στον προϋπολογισμό 3.000 προσλήψεων νοσηλευτών.
Οι δεσμεύσεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει και το ενδεχόμενο νέου σοβαρού προβλήματος ελλείψεων σε υλικά όπως νυστέρια, γάζες και γάντια επανέρχεται για το νοσοκομείο της Ρόδου.
Στο μεταξύ στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων διοικητών που θα στελεχώσουν τα περίπου 150 νοσοκομεία και μονάδες υγείας όλης της χώρας. Η καθυστέρηση διορισμού των νέων διοικητών έχει επιφέρει πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων στα νοσοκομεία καθότι από τους νυν διοικητές και υποδιοικητές έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα υπογραφής ή ανάληψης άλλων πρωτοβουλιών. Επιτρέπεται μόνο να δραστηριοποιούνται σε θέματα καθημερινής διαχείρισης. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να έχουν “παγώσει” εκατοντάδες έργα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ταυτόχρονα αναρίθμητες υποθέσεις να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.