«Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο»

«Η έλλειψη ρευστότητας και η σκληρή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από το κράτος και τους ασφαλιστικούς φορείς, μαζί με τη μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση, οδηγεί πια και τις μέχρι τώρα υγιείς επιχειρήσεις στα λουκέτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Αυτή την επισήμανση κάνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός με αφορμή και τη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου με συμμετοχή των διευθυντών τραπεζών του νησιού μας.
«Στην παρούσα φάση οι τράπεζες προσπαθούν να συντηρήσουν, να ρυθμίσουν και να στηρίξουν τα υφιστάμενα δάνεια για επιχειρήσεις τις οποίες θεωρούν βιώσιμες.Το νέο οικονομικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα είναι πολύ αυστηρότερο σε σχέση με αυτό που συνέβαινε παλιότερα», δηλώνει ο κ. Γιάννης Κακλιός.
Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου ο κ. Κακλιός δηλώνει:
«Το Επιμελητήριο, στην τελευταία του συνεδρίαση, τάχτηκε σίγουρα υπέρ της αξιοποίησης του γκολφ-Αφάντου, στηρίζοντας τις οποιεσδήποτε επενδυτικές προτάσεις, προφυλάσσοντας όμως το φυσικό περιβάλλον αλλά και στοχεύοντας στην ανάπτυξη και των γύρω περιοχών. Όσο για την κόντρα Δήμου – Περιφέρειας θέλω να πιστεύω ότι ήταν από λάθος».
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Κακλιού, αναλυτικά:
• Ποιος είναι ο λόγος που το ΕΒΕΔ μετέχει στην προσπάθεια για τη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ;
Η αναγκαιότητα δημιουργίας κάποιου σημαντικού γεγονότος που να δώσει ώθηση στο νησί ήταν εδώ και καιρό σε πολλές συζητήσεις μελών μας αλλά και των άλλων φορέων γενικότερα. Μετά από δυο συναντήσεις με όλους τους φορείς και συζητώντας διάφορες προτάσεις και ιδέες, καταλήξαμε ότι ένα μεσαιωνικό φεστιβάλ θα ήταν το ιδανικό. Σε αυτό το γεγονός, που θα είναι τρόπος ανάπτυξης και ψυχαγωγίας, παράλληλα με ιστορικές αναφορές σε ένα μοναδικό σκηνικό που έχουμε (Μεσαιωνική Πόλη), που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα αναβιώσει παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, θα απασχολήσει κόσμο και θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θα προσελκύσει επισκέπτες θεματικού τουρισμού, που είναι αρκετοί και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μιλάμε βέβαια για κάτι μεγάλο και οργανωμένο, όπως αρμόζει στο υπέροχο νησί μας.
• Τι χρειάζεται πραγματικά ο τουρισμός του νησιού μας για να πάει μπροστά;
Το τι χρειάζεται ο τουρισμός, παρόλο που δεν ανήκω σε αυτόν τον τομέα, θα έλεγα ότι είναι μεγάλα αλλά και «μικρά» πράγματα. Χρειάζονται οπωσδήποτε υποδομές και μεγάλα γεγονότα, όπως αυτό που προαναφέραμε που να σηματοδοτούν τη Ρόδο. Ταυτόχρονα απαιτούνται και μικρά πράγματα που δεν στοιχίζουν και τίποτα, όπως καλύτερη συμπεριφορά, χαμόγελο, ευγένεια και να γίνουμε πάλι φιλόξενοι όπως παλιά. Δεν γίνεται να τραβάμε τους επισκέπτες από το χέρι για να μπουν στα μαγαζιά ούτε να βλέπουμε μόνο το προσωρινό όφελος μίας επιχείρησης.
• Ποια θα είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή του ΕΒΕΔ στο δίκτυο παρακολούθησης της παραβατικότητας;
Αυτό το δίκτυο που πάει τώρα να δημιουργηθεί και θα συμμετέχουν όλα τα Επιμελητήρια, στο οποίο μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε εμείς, στον πυρήνα θα είναι υπεύθυνο να παρακολουθεί, να καταγγέλλει ή ακόμα να επιβραβεύει κάθε υπηρεσία η οποία δέχεται καταγγελίες για οποιαδήποτε παραβατικότητα ή παρανομία θίγει τις νόμιμες επιχειρήσεις, π.χ. όταν ο Σύλλογος Εστιατόρων αναφέρεται σε παράνομες λειτουργίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα κοινοποιεί σε αυτό το δίκτυο όλες τις καταγγελίες αλλά και τις απαντήσεις – ενέργειες που θα έχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όταν το πρόβλημα παραμένει, τότε αυτό το δίκτυο θα ενεργεί, καταγγέλλοντας τις περιφερειακές υπηρεσίες και όποιον άλλο εμπλέκεται στα αντίστοιχα υπουργεία ή ακόμα και στα δικαστήρια. Πιστεύω ότι με αυτό το δίκτυο θα λυθούν αρκετά προβλήματα. Είναι βέβαια στο αρχικό στάδιο αλλά θα πιέσουμε και εμείς για την γρήγορη ενεργοποίησή του.
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΒΕΔ οι εκπρόσωποι των τραπεζών παρουσίασαν μια θετική εικόνα;
Θετική εικόνα παρουσιάστηκε όσον αφορά τη θωράκιση και τις αντοχές του χρηματοοικονομικού συστήματος. Από κει και πέρα σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει η βιωσιμότητα των τραπεζών αλλά οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ήταν φανερές. Η έλλειψη ρευστότητας και η σκληρή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από κράτος και ασφαλιστικούς φορείς μαζί με τη μεγάλη και παρατεταμένη ύφεση οδηγεί πια και τις μέχρι τώρα υγιείς επιχειρήσεις στα λουκέτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
• Αισιοδοξείτε πως η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση θα φανεί στην αγορά, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξαν θετικά σημάδια;
Στην πρόσφατη ενημέρωση των διευθυντών τραπεζών της περιοχής μας προς το ΔΣ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έγινε αντιληπτό ότι ο πρώτος στόχος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και η αδυναμία των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους εργασίες και στην εξυπηρέτηση των συναλλαγών. Στην παρούσα φάση οι τράπεζες προσπαθούν να συντηρήσουν, να ρυθμίσουν και να στηρίξουν τα υφιστάμενα δάνεια για επιχειρήσεις τις οποίες θεωρούν βιώσιμες. Στην επόμενη φάση, όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι σιγά σιγά και με το σταγονόμετρο να διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά για επενδυτικά σχέδια και κεφάλαια κίνησης. Ενισχυτικό της προσπάθειας αυτής θα είναι και οι δραστηριότητες του ΕΤΕΑΝ που ήδη άρχισαν να παρέχουν εγγυήσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες και προγραμματίζουν να ενισχύουν τις επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το συμπέρασμα είναι ότι το νέο οικονομικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα είναι πολύ αυστηρότερο σε σχέση με αυτό που συνέβαινε παλιότερα.

• Πότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία του αναπτυξιακού σχεδίου της περιοχής που αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου;
Στη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους διευθυντές των τραπεζών αντηλλάγησαν απόψεις και μεταξύ των άλλων προτάθηκε να εντοπισθούν, στα πλαίσια μιας έρευνας, τι επενδυτικές ευκαιρίες θα εμφανιστούν στα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας και τι πόρους έχουμε για να τις χρηματοδοτήσουμε, είτε μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα,είτε μέσα από τα ΕΣΠΑ, είτε από επενδυτές του εξωτερικού. Είναι πάγιο αίτημα και απαίτηση όλων. Μόνο λίγοι εξαρτώμενοι ίσως δηλώνουν υπέρ της διατήρησης ενός φόρου παγκόσμιας πατέντας, που ενώ εισπράττεται, παράλληλα με τον κατ’ εξαίρεση φόρο εισοδήματος, καταφέραμε να έχουμε τον πιο υπερχρεωμένο Δήμο. Τα συμπεράσματα δικά σας.
• Πώς θα χειριστεί το ΕΒΕΔ το θέμα της αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου καθώς έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;
Το Επιμελητήριο, στην τελευταία του συνεδρίαση, τάχτηκε σίγουρα υπέρ της αξιοποίησης του γκολφ-Αφάντου, στηρίζοντας τις οποιεσδήποτε επενδυτικές προτάσεις, προφυλάσσοντας όμως το φυσικό περιβάλλον αλλά και στοχεύοντας στην ανάπτυξη και των γύρω περιοχών. Όσο για την κόντρα Δήμου – Περιφέρειας θέλω να πιστεύω ότι ήταν από λάθος και ότι μέχρι την δημοσίευση της συνέντευξης, θα έχει επιλυθεί.