Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών για διακοπές, είναι η Ρόδος καθώς διαθέτει ό,τι μπορεί να επιθυμήσουν ακόμη και οι πιο απαιτητικοί. Επιπλέον τόσο η χώρα μας όσο και το νησί μας είναι τόποι, όπου οι Γερμανοί μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια, τις διακοπές τους. Οι φυσικές ομορφιές, άλλωστε, η καλή φιλοξενία στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της Ρόδου και φυσικά η ασφάλεια είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς της Γερμανίας, έχουν πρόθεση να αυξήσουν κατά 25% τις θέσεις που κλείνουν στις πτήσεις τσάρτερ. Όλα δείχνουν δηλαδή πως οι προοπτικές από τη συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ θετικές για τη Ρόδο καθώς και για τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Αυτό προέκυψε άλλωστε και από τις τοποθετήσεις, που έγιναν στο συνέδριο του περιοδικού FVW- WORKSHOP, το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο Rodos Palace.
«Ιδιαίτερη σημασία, είχαν οι τοποθετήσεις των Γερμανών τουρ οπερέιτορς που εκφράστηκαν θετικά για τη Ρόδο και αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματά της. Έκαναν και τις επισημάνσεις τους για τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση, για να συνεχίσει η χώρα μας και κυρίως το νησί μας να είναι στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γερμανών τουριστών», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναΐδης.
Επισημαίνεται ότι ανακοινώσεις για τις προοπτικές του τουρισμού σε ό,τι αφορά τη Γερμανική αγορά έκαναν εκπρόσωποι του Thomas Cook, της TUI, του FTI, του Alltours και της Attika Reisen.
Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός, ότι οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορς έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, από το ξενοδοχειακό δυναμικό που διαθέτει η Ρόδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΕΞΡ, το νησί μας διαθέτει 60.000 κλίνες σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων γεγονός που δίνει μεγάλες προοπτικές στον προορισμό. Οι Γερμανοί πράκτορες, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και τις ανακοινώσεις που έγιναν τόσο από τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη, όσο και από τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Νίκο Κανελλόπουλο, καθώς ήθελαν να γνωρίζουν και τις προθέσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του τουρισμού, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Βασίλη Μηναΐδη, ήδη η TUI ανακοίνωσε αύξηση σε ποσοστό 25% των αεροπορικών της θέσεων προς τη Ρόδο. Οι Γερμανοί πράκτορες εκτιμούν, ότι οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι. Επιπλέον επιθυμία και των ξένων πρακτόρων φαίνεται να είναι η επιμήκυνση της θερινής σεζόν που θα πρέπει να ξεκινά τον Μάρτιο και να κλείνει το Νοέμβριο. Βασική προϋπόθεση όμως θα είναι, να μένουν ανοικτά τα καταστήματα στην πόλη, στο Φαληράκι και σε άλλες τουριστικές περιοχές του νησιού μας.
Ωστόσο δεν είναι και τόσο θετικές οι προοπτικές για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.
«Ο τουρισμός για την Ελλάδα θα είναι σε ανοδική τροχιά, όπως όλα δείχνουν και τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη χώρα μας, ενώ κυριαρχεί αστάθεια σε άλλες χώρες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΡ.
Ωστόσο με δεδομένο ότι το προϊόν του μαζικού τουρισμού μεταβάλλεται συνεχώς οι ξένοι πράκτορες ζήτησαν να υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία που να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. «Αυτό είναι κάτι που η Ρόδος διαθέτει ήδη», είπε ο κ. Μηναΐδης.
Οι Γερμανοί πράκτορες εκφράστηκαν αρνητικά, αλλά κάπως συγκρατημένα, τόσο για το αεροδρόμιο, όσο για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, την κακοποίηση του περιβάλλοντος και το όχι και τόσο υψηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση.
«Με ικανοποίησε παρόλα αυτά, το γεγονός ότι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς είναι ικανοποιημένοι από τα ξενοδοχεία μας, ενώ και εμείς μπορέσαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφουμε για τους Γερμανούς, γιατί χάρη σε αυτούς μειώνουμε την εποχικότητά μας », είπε ο κ. Μηναΐδης, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί είναι από τους καλύτερους τουρίστες για τη Ρόδο αφού την επισκέπτονται συνεχώς και ορισμένοι μάλιστα, ψάχνουν και να αγοράσουν σπίτια για να μένουν στο νησί μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε όμως και για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καθώς η αύξηση της δραστηριότητάς τους δεν φαίνεται να ευχαριστεί ιδιαίτερα τους Γερμανούς πράκτορες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εταιρεία Ryanair δεν έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τουριστών στη Ρόδο.
Ωστόσο τα νέα δρομολόγιά της που συνδέουν προορισμούς του εξωτερικού και με τη Θεσσαλονίκη φαίνεται να ενοχλούν τους Γερμανούς πράκτορες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η TUI αντέδρασε ήδη έντονα και ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς τη Θεσσαλονίκη.
«Μας χρειάζονται όμως και οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς και οι εταιρείες χαμηλού κόστους, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να κρατήσουμε τις ισορροπίες», τόνισε ο κ. Μηναΐδης. Ωστόσο οι ξένοι πράκτορες εξέφρασαν το φόβο, ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι πιθανό να κάνουν ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και για το λόγο αυτό οι τοπικοί φορείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις που κάνουν αφού και οι επιδοτήσεις δεν λειτουργούν θετικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θαλάσσιο τουρισμό αφού οι επισκέπτες που έρχονται για μια ημέρα στη Ρόδο δεν φαίνεται να αφήνουν και πολλά χρήματα στο νησί . Για το λόγο αυτό τονίστηκε από τους ομιλητές ότι η Ρόδος, θα πρέπει να γίνει σταθμός αποεπιβίβασης προκειμένου να έρχονται οι τουρίστες και να διανυκτερεύουν στο νησί.
Στην θετική εντύπωση που αποκόμισε από το συνέδριο αφού οι γερμανοί τουρ οπερέιτορς θα συνεχίσουν να στηρίζουν με περισσότερες πτήσεις τη Ρόδο αναφέρθηκε και ο Διευθυντής της ΕΞΡ κ. Πέτρος Γιακουμής.
«Όλα δείχνουν ότι θα πάμε καλά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γερμανία δηλαδή το μέλλον είναι ευοίωνο», δήλωσε στη «δ» ο κ. Π. Γιακουμής.
Στο περιθώριο του συνεδρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΞΡ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γ. Ρέτσο και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Ο κ. Ρέτσος δήλωσε φίλος και υποστηρικτής της Ρόδου. Όπως τόνισε μάλιστα, θα στηρίξει τις προσπάθειες των φορέων του νησιού μας και για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
«Τουριστική» αισιοδοξία…
Αισιόδοξος για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, σε δηλώσεις του χθες στην κρατική τηλεόραση, υπογραμμίζοντας ότι ήδη τα μηνύματα από τις αεροπορικές εταιρίες είναι πολύ θετικά.
Ο κ. Τσακίρης ευχήθηκε οι εκτιμήσεις να επιβεβαιωθούν και ο ελληνικός τουρισμός να κινηθεί σε ανοδικά επίπεδα. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ στάθηκε στη σημασία της κρουαζιέρας στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό είναι η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο εκκίνησης των ταξιδιών. Ο ταξιδιώτης που απλά αποβιβάζεται σε ένα ελληνικό λιμάνι δαπανά κατά μέσο όρο 60 ευρώ, ενώ όταν εκκινεί η κρουαζιέρα από την Ελλάδα η δαπάνη αυτή ανέρχεται σε 600 ευρώ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων υπογράμμισε ότι αυτές είναι ήδη πολύ χαμηλές και πέρυσι οι ξενοδόχοι ήταν αυτοί που “έσωσαν” τον ελληνικό τουρισμό, με τις χαμηλές τιμές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/afxanoun-tis-ptisis-pros-rodo-i-germani-tour-opereitors/













