48ωρη απεργία των δικηγόρων της Ρόδου

Την αποχή από τα καθήκοντά του, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, μετά και την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν με αφορμή το νέο Κώδικα περί Δικηγόρων και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τις συγκεκριμένες ημέρες αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ο νέος Κώδικας και οι δικηγόροι διεκδικούν να επανέλθει η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα σε ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται για τους έμμισθους δικηγόρους του δημοσίου τομέα και να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής.
Αυτά είναι τα μέτωπα τριβής των δικηγόρων με τις ηγεσίες των δυο συναρμόδιων υπουργείων και από ό,τι φαίνεται η νέα δικαστική χρονιά ξεκινά με εντάσεις ακόμη πιο ισχυρές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα δικαστήρια παρέμεναν κλειστά επί μήνες.
Όπως τονίζουν οι δικηγόροι, «Με τον νέο Κώδικα Δικηγόρων εισάγεται νέος τρόπος καθορισμού του γραμματίου προείσπραξης. Ενώ μέχρι σήμερα, το ύψος του γραμματίου προείσπραξης είναι σε συνάρτηση με τη δικηγορική αμοιβή, τώρα προβλέπεται ο καθορισμός ενός πάγιου ποσού (το ύψος του θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση) που θα καταβάλλει ο δικηγόρος ανά υπόθεση». Οι δικηγόροι θεωρούν πως με τον νέο τρόπο καθορισμού, εκείνοι που θα ωφεληθούν θα είναι μόνο οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως λένε, θα μπορούν να αναθέτουν υποθέσεις σε νέους και άνεργους δικηγόρους δίνοντάς τους, μόνο τη συμμετοχή του στα Ταμεία και το Δικηγορικό τους Σύλλογο, καθώς και μια ελάχιστη αμοιβή.
Αντίθετα, σημειώνουν, το Δημόσιο θα χάνει φόρους και τα ασφαλιστικά Ταμεία εισφορές.