Οι επιδόσεις Ιουλίου-Αυγούστου και η πορεία των αφίξεων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα καθορίσουν το φετινό ταμείο ● Τι λένε άνθρωποι του κλάδου στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για την πορεία της σεζόν
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η πορεία του τουριστικού 2025. Αμφίσημα μηνύματα εκπέμπουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, καθώς και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες. Με ζητούμενο τα έσοδα και δεδομένο ότι δεν γίνεται κάθε χρονιά να σημειώνει ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός, ορισμένες σταθερές έχουν διαμορφωθεί. Εν πρώτοις, η εστίαση παρουσιάζει μείωση άνω του 20%, ενώ ορισμένοι προορισμοί όπως η Σαντορίνη δείχνουν να μην ανακάμπτουν.
Οπως και να έχει, οι επιδόσεις του «καυτού» διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, σε συνδυασμό με την πορεία των αφίξεων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναμένεται να καθορίσουν εν πολλοίς το φετινό ταμείο του ελληνικού τουρισμού, μία σεζόν η οποία χαρακτηρίζεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute). Κοινή παραδοχή από την πλευρά των φορέων του κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι φέτος η σεζόν κινείται με πολλαπλές ταχύτητες, με το budget των Ευρωπαίων να είναι «ψαλιδισμένο» σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Στα «συν» της φετινής σεζόν, πάντως, είναι η δυναμική που εξακολουθεί να αναπτύσσει η πολωνική αγορά, η οποία σημειώνει αύξηση που υπερβαίνει ακόμη και το 30% σε κάποιους προορισμούς, ενώ στους κερδισμένους φαίνεται να συγκαταλέγονται σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Κρήτη: Τα slots στα δύο μεγάλα αεροδρόμια του νησιού, του Ηρακλείου και των Χανίων, είναι αυξημένα σε ποσοστό 5% σε ετήσια βάση. Και μπορεί μέχρι τον Ιούνιο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Μεγαλονήσου να κινήθηκε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, πέριξ του 6%, ο Ιούλιος, ωστόσο, κλείνει την «ψαλίδα», με την πληρότητα να ξεπερνά το 85% και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να δίνουν ανάσα στους επιχειρηματίες.
Ν. Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου
«Ο Αύγουστος έχει ανεβάσει ταχύτητα και πλέον η πληρότητα έχει ανέβει στο 85%. Αντίστοιχα, ο Σεπτέμβριος κινείται με ανοδικούς ρυθμούς, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 70% και ακολουθεί ο Οκτώβριος στο 60%», επισημαίνει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Εκτιμά, δε, πως το 2025 θα κλείσει στο συν 3%-4% σε επίπεδο αφίξεων και στον συν 8%-9% σε επίπεδο εσόδων.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει άνοδο 10%, η πολωνική αγορά βρίσκεται στο συν 7% και η γερμανική έπεται στο συν 3%-4%. Στα ίδια περυσινά επίπεδα βρίσκεται η Ολλανδία, με τη Γαλλία να υστερεί σε ποσοστό 2%-3% σε σχέση με πέρυσι.
Πάρος: Last minute είναι και η σεζόν στην Πάρο, όπου ύστερα από έναν υποτονικό Μάιο και έναν αδύναμο σε σχέση με πέρυσι Ιούνιο, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου φαίνεται ότι θα ομαλοποιήσει την εικόνα στο νησί του Αιγαίου. Καλός μήνας προμηνύεται και ο Σεπτέμβριος, με τον Οκτώβριο να ακολουθεί, παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση συγκεντρώνεται σε Νάουσα και Παροικιά.
Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου
Στα «μείον» της φετινής σεζόν, πάντως, καταγράφονται οι ακυρώσεις που έχουν σημειωθεί στο κυκλαδίτικο νησί, ως απόρροια της σεισμικής δραστηριότητας των προηγούμενων μηνών στη Σαντορίνη, όπως εξηγεί η Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων.
Αμερικανοί, Γάλλοι και Αυστραλοί αναδεικνύονται ως οι πιο «δυνατές» αγορές για την Πάρο, με τις προσδοκίες να παραπέμπουν στο τέλος της σεζόν σε μεγέθη αντίστοιχα με τα περυσινά.
Ρόδος: Με υψηλή ταχύτητα κινείται η σεζόν στη Ρόδο, όπου οι προκρατήσεις μέχρι τον Απρίλιο σημείωναν αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Και μπορεί μετά τον Μάιο ο ρυθμός των κρατήσεων να έπεσε, ωστόσο, η σεζόν εξελίσσεται με καλούς οιωνούς. Σχεδόν γεμάτα είναι τα ξενοδοχεία για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε αύξηση των αφίξεων σε ποσοστό 1%-2% και μικρή άνοδο, κάτω του 5%, των εισπράξεων.
Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι φέτος καταφέρνουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν και να διατηρηθούν όλα τα προγράμματα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Πέρυσι η σεζόν έριξε αυλαία στις 8 Νοεμβρίου, αλλά δεν διατηρήθηκαν όλα τα προγράμματα», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου.
Θεσσαλονίκη: «Δυνατό» ήταν το ξεκίνημα που έκανε φέτος η Θεσσαλονίκη, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης να σημειώνει άνοδο 3,5%-4% σε σχέση με πέρυσι. Και μπορεί το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου να μην έχει την ίδια δυναμική λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο, η ζήτηση επανέρχεται σε ανοδική τροχιά από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, γεγονός που θα ενισχύσει την τουριστική εικόνα της πόλης.
Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Μανδρίνο, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, τα έσοδα στο τέλος του έτους θα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανόδου των τιμών, με την πληρότητα να διατηρείται στα περυσινά επίπεδα. Ως προς τις αγορές, τεράστια αύξηση στο 100% καταγράφεται από την ισραηλινή αγορά, με την αμερικανική και την τουρκική να αναδεικνύονται σε εξίσου σημαντικές αγορές για τη βορειοελλαδίτικη πόλη.
Σημειωτέον ότι σε επίπεδο εξαμήνου, η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο επιβατικής κίνησης σημειώθηκε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στο 7,16% με 3,5 εκατ. ταξιδιώτες.
Ζάκυνθος: Με αυξημένα early bookings και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής κινείται η φετινή σεζόν στη Ζάκυνθο. Επειτα από έναν αδύναμο Μάιο, η ροή στις κρατήσεις έχει επανέλθει, με τους επιχειρηματίες του νησιού να μην είναι, ωστόσο, σε θέση να προβλέψουν την εξέλιξη της σεζόν.
Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου
Η πληρότητα φαίνεται ότι θα κλείσει πέριξ του 75% για τον Ιούλιο, με την πολωνική αγορά να είναι εκείνη που ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμά της στο νησί, όπως εξηγεί η Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού. Στα περυσινά επίπεδα κινείται η βρετανική αγορά, με την ολλανδική και τις βαλκανικές να καταγράφουν μια μικρή υστέρηση σε σχέση με πέρυσι.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
Απώλειες για Μύκονο και Σαντορίνη
Στο «κόκκινο» βρίσκονται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι δύο premium νησιωτικοί προορισμοί της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport Greece.
Η Σαντορίνη περιόρισε τον Ιούνιο ελαφρά τις απώλειες που σημείωσε τους προηγούμενους μήνες, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που κλόνισε το νησί, καταγράφοντας πτώση κάτω του 20%. Συγκεκριμένα, το κυκλαδίτικο νησί σημείωσε υστέρηση κατά 17,2%, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο μείον 19,7% και τη διεθνή κίνηση να καταγράφει μείωση 15,3%. Σε επίπεδο 6μήνου η Σαντορίνη είδε τις μετασεισμικές απώλειες να φτάνουν στο μείον 21,49% και την εγχώρια κίνηση να καταγράφει μεγαλύτερη πτώση στο -24,38% σε σχέση με τη διεθνή κίνηση (στο -19,7%).
Παράλληλα, η Μύκονος, ο έτερος premium νησιωτικός προορισμός της χώρας, βρέθηκε τον Ιούνιο σε αρνητικό έδαφος, στο μείον 3,8% σε ετήσια βάση, μετά την οριακή αύξηση του Μαΐου, με την εικόνα να προβληματίζει, δεδομένης και της πίεσης που καταγράφηκε πέρυσι. Η εγχώρια επιβατική κίνηση κατέγραψε μείωση σε ποσοστό 11%, με τη διεθνή κίνηση να σημειώνει οριακή πτώση 0,2%. Σε επίπεδο 6μήνου, το «νησί των ανέμων» κατέγραψε μείωση 3,47% από το -3,1% του πενταμήνου, με την εγχώρια κίνηση να υπολείπεται σε ποσοστό 5,14% σε σχέση με πέρυσι και τη διεθνή κίνηση να βρίσκεται στο συν 1,48%.
Πηγή: eleftherostypos.gr