Τοπικές Ειδήσεις

Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής: ΔΕΥΑΡ και απευθείας αναθέσεις κυριάρχησαν στη συνεδρίαση

• Τηλέμαχος Καμπούρης: «Ήρθε η ώρα να σταματήσει το αφήγημα της “καμένης γης” – Οι απευθείας αναθέσεις το 19μηνο της θητείας σας, ξεπερνούν τα 9 εκ. ευρώ» • Αλέξανδρος Κολιάδης: «Μην συγκρίνετε ανόμοιες εποχές – Το 19μηνο της θητείας της πρώην δημοτικής αρχής, συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού» • Συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις, τα διασταυρούμενα πυρά και η… ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με σημείο τριβής τις απευθείας αναθέσεις κατά την προηγούμενη αλλά και τη σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου

Τα θέματα της ΔΕΥΑΡ αλλά και οι απευθείας αναθέσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής, τον ενάμιση χρόνο θητείας της, κυριάρχησαν στην πολύωρη 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Ρόδου.
Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή που σημειώθηκε λόγω έντασης που προηγήθηκε ανάμεσα στον κ. Νίκο Γερονικόλα και τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη (με τον πρώτο να αποχωρεί από τη συνεδρίαση αλλά να επανέρχεται, αργότερα) ακολούθησε το ερώτημα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Ρόδου, της ΔΕΡΜΑΕ και της ΔΕΥΑΡ:
«Αν εξαιρέσουμε τις απευθείας αναθέσεις της θεομηνίας bora που ήταν με το καθεστώς του κατεπείγοντος ερωτάται:
α) Ποιο είναι το ακριβές ποσό των απευθείας αναθέσεων στον Δήμο Ρόδου και σε τι ποσοστό του κύκλου εργασιών ανέρχεται από 1-1-2024 έως και σήμερα;
β) Ομοίως για τη ΔΕΡΜΑΕ και τη ΔΕΥΑΡ το ποσό που ανέρχονται οι απευθείας αναθέσεις και τι ποσοστό του κύκλου εργασιών αφορά αυτό από 1-1-2024 έως και σήμερα;»


«Ήρθε η ώρα να σταματήσει το αφήγημα της “καμένης γης”. Στον Δήμο Ρόδου, από 1.1.2024 – 16.07.2025 (με επιφύλαξη) σημειώνονται απευθείας αναθέσεις, ύψους 5.841.833,97 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Στη ΔΕΥΑΡ από 1.1.2024 – 16.07.2025, οι απευθείας αναθέσεις ανήλθαν στα 8.981.018,68 ευρώ και στη ΔΕΡΜΑΕ ανήλθαν σε 1.973.931,31 ευρώ. Επίσης, στην Πρόνοια ανήλθαν σε 221,506,76 ευρώ, στη Δευτεροβάθμια σε 366.637,43 ευρώ, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης σε 389.389,76 ευρώ και στον Κολοσσό σε 191.657,28 ευρώ. Από εκεί και πέρα, έκανα μια σύγκριση με τα στοιχεία των πρώτων 19 μηνών της δικής μας δημοτικής αρχής και αυτά τα οποία διαπίστωσα ήταν τα εξής: στον Δήμο Ρόδου από 1.9.2019 έως 31.3.2021 έχουμε 4.182.402,10 ευρώ (διαφορά γύρω στο 1,7 εκ. ευρώ). Στη ΔΕΥΑΡ η διαφορά είναι στα 6,5 εκ. ευρώ περίπου, στη ΔΕΡΜΑΕ έχουμε διαφορά γύρω στα 518.000 ευρώ, στην Πρόνοια η διαφορά ανέρχεται γύρω στα 30.000 ευρώ, στη Δευτεροβάθμια είστε παραπάνω 207.485,91 ευρώ, στο Μουσείο 45.914 ευρώ. Στο Λιμενικό Ταμείο, υπάρχουν 750.000 ευρώ διαφορά στους αντίστοιχους μήνες της θητείας μας.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Έχουμε ζήσει μέσα στην αίθουσα σκηνές απείρου κάλλους, να αναφερόμαστε στο αφήγημα της “καμένης γης” που, πλέον, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει. Στους 19 μήνες διακυβέρνησης έχουν γίνει γύρω στα 2 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις. Αν ο Δήμος ήταν “καμένος” πώς υπήρχαν τα χρήματα γι’ αυτές τις αναθέσεις; Τα διαθέσιμα υπήρχαν. Το ζήτημα είναι πώς και σε τι χρησιμοποιήθηκαν. Δεν θα αμφισβητήσω ότι υπήρχε πρόβλημα στη ρευστότητα, αλλά ίσως να χρειαζόμασταν μικρότερο δάνειο για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας. Σε πολλές περιπτώσεις τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί μέχρι και 300%. Κι αυτό έχει επικοινωνηθεί ως μια κακοδιαχείριση και λάθη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Άρα δεν είναι αποτέλεσμα της “καμένης γης” αλλά σύμπτωμα της δικής σας κακοδιοίκησης. Ήρθε η ώρα να βάλουμε κάτω τα προβλήματα και να αρχίσουμε να τα επιλύουμε. Η Ρόδος έχει ανάγκη από λύσεις. Η διαφορά των απευθείας αναθέσεων στο 19άμηνο (συνολικά για όσα ανέφερα) προσεγγίζει τα 9.143.000 ευρώ».

Η απάντηση του Αλ. Κολιάδη
Τοποθετούμενος ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, είπε τα εξής: «Επειδή ήμουν μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής θέλω να απαντήσω για το “αφήγημα της καμένης γης”. Η πρώην δημοτική αρχή, ανέλαβε στις 1.09.2019 και μπήκε σε εποχή Covid που διήρκεσε 1,5 χρόνο. Δεν μπορούν να συγκριθούν οι απευθείας αναθέσεις που έγιναν, με τη δική μας δημοτική αρχή των 19 μηνών. Δεν πρόκειται για ίδιες δραστηριότητες ούτε τις ίδιες συνθήκες. Η σύγκριση της τότε εποχής με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη. Αν θεωρείτε ότι κάναμε κάτι λάθος, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε. Δε νομίζω να σας ενοχλεί ότι καταφέραμε να τρέξουμε κάποιες εργασίες. Ωστόσο, εμείς δεν παραλάβαμε μελέτες. Αυτά που κάνουμε τώρα (προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτά που δεν κατάφερε η πρώην δημοτική αρχή) και να τα εντάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2026. Οι απευθείας αναθέσεις στη ΔΕΥΑΡ είναι 63-65% μέσα σε έναν κύκλο εργασιών εκατομμυρίων. Νομίζω ότι εκεί σηκώνουμε τα χέρια… ψηλά» και πρόσθεσε ότι είχαν γίνει έργα τα οποία δεν ήταν συμβασιοποιημένα.


Τοποθετούμενος ο κ. Κανάκας, από το Τμήμα Προμηθειών, συμφώνησε με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καμπούρης και διευκρίνισε τα εξής: «Οι απευθείας αναθέσεις είναι μια νόμιμη διαδικασία. Σε μικρούς δήμους, δεν υπάρχει άλλη διαδικασία. Ο Δήμος Ρόδου έχει προϋπολογισμό γύρω στα 150 εκ. ευρώ. Το μόνο που απομένει για προμήθειες είναι σχεδόν 10 εκ. ευρώ. Οι απευθείας αναθέσεις γίνονται ανά Δημοτική Ενότητα (οικοδομικά, άσφαλτος, σκυρόδεμα, ξυλεία, σίδερα, ηλεκτρολογικό, υδραυλικά κ.λπ. σύμφωνα με τον νόμο). Είναι συγκεκριμένα ποσά και δεν μπορούμε να πάμε σε πολύ μεγάλα ποσά». Είπε ακόμη ότι γίνονταν κάποιες εργασίες με απευθείας αναθέσεις την εποχή του κορωνοϊού αλλά σε πολύ μικρά ποσά.
«Συνεπώς, υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει ο Δήμος και όχι να λέτε ότι δεν μπορεί να αγοράσει ούτε… βίδα», είπε ο κ. Καμπούρης.
Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι μόλις ανέλαβε, βρήκε χρέος 28 εκ. ευρώ και ότι αναφέρθηκε σε έλλειψη εισπραξιμότητας: «Ακόμη και τώρα, 1,5 χρόνο μετά έρχονται προμηθευτές που ζητούν τα λεφτά τους για έργα που έκαναν “στο μιλητό” τα οποία δεν ήταν συμβασιοποιημένα. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης και δεν σας είπαμε ποτέ κλέφτη. Είπαμε ότι κάνατε πολύ κακή διαχείριση».
Ακολούθησαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες, με τον κ. Κολιάδη να κατηγορεί την πρώην δημοτική αρχή ότι έκανε πολιτική με την οποία, κάποιοι επιχειρηματίες και εργολάβοι καταστράφηκαν. Πάντως, ο δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση κατά των προκατόχων του για χρέη τα οποία άφησαν στους διαδόχους τους.
Οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Καμπούρη να δηλώνει ότι υπάρχουν 113 μελέτες για συνεχιζόμενα έργα τα οποία είχαν δημοπρατηθεί και τον κ. Κολιάδη να δηλώνει ότι ο Δήμος έχει έσοδα και γι’ αυτό βρήκε τα 5 εκ. ευρώ για απευθείας αναθέσεις.
«Δεν ήμουν εγώ αυτός που δαιμονοποίησε τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Επειδή τα νούμερα είναι αμείλικτα, στη θητεία σας, κύριε Κολιάδη, στον ΔΟΠΑΡ και στη ΔΕΡΜΑΕ ξεπερνούν τα 9 εκ. ευρώ. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας, αφού κι εσείς κάνατε απευθείας αναθέσεις και να μην πυροβολείτε τα πόδια σας» – ανέφερε.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είπε ότι οι απευθείας αναθέσεις της επιχείρησης, ανήλθαν στα 7.170.000 ευρώ σε έναν κύκλο εργασιών 41 εκ. ευρώ για έργα 34 εκ. ευρώ, τα οποία δημοπρατήθηκαν κι έχουν γίνει 54 έλεγχοι. «Εμείς, παραλάβαμε το 2023 με 65,45% απευθείας αναθέσεων σε έναν κύκλο εργασιών 18 εκ. ευρώ. Παραλάβαμε ταμείο 55.000 ευρώ και καταφέραμε να εισπράξουμε 21 εκ. ευρώ, να εξοφλήσουμε ένα τρομακτικό ισοζύγιο “καμένης γης” συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων της Περιφέρειας. Ωστόσο συμβασιοποιήσαμε άμεσα τις ανάγκες μας και προχωρήσαμε. Τον πρώτο χρόνο κάναμε 5.233.000 ευρώ απευθείας αναθέσεις, γιατί τις χρειαστήκαμε –και τις πληρώσαμε. Το 2025 κάναμε 1,9 εκ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις –και τις χρειαζόμαστε. Από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει 17 εκ. ευρώ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στο νησί. Ο σχεδιασμός μας πήγε πίσω λόγω της Bora αλλά είμαστε εδώ, με μετρήσιμα αποτελέσματα».

Εν κατακλείδι, το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αναβλήθηκε (λόγω απουσίας του κ. Στέφανου Δράκου, ο οποίος και το κατέθεσε) και ακολούθησε το 4ο θέμα που κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ευάγγελο Μανδρακό σχετικά με την ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου