Πολιτιστικά

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλυθιών Ρόδου «Η Τερψιχόρη», με τη στήριξη της Περιφέρειας ΝοτίΑιγαίου και του ΔΟΠΑΡ και της ΟΠΣΡ , παρουσίασε το θεματικό έργο «Αιώνων Νήμα»

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025, η Μεσαιωνική Τάφρος της Ρόδου φιλοξένησε μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση υψηλής αισθητικής – ένα νήμα που διέσχισε τον χρόνο, υφαίνοντας την ψυχή της Ελλάδας με βελονιές φωτός, ρυθμού και μνήμης.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλυθιών Ρόδου «Η Τερψιχόρη», με τη στήριξη της Περιφέρειας ΝοτίΑιγαίου και του ΔΟΠΑΡ και της ΟΠΣΡ , παρουσίασε το θεματικό έργο «Αιώνων Νήμα», ένα καλλιτεχνικό προσκύνημα στις ρίζες και τη συνέχεια του ελληνικού παραδοσιακού χορού.

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Μαντώ Ροδοπούλου, ενώ η βραδιά ξεκίνησε με την συγκινητική παρουσίαση των παιδιών του Τμήματος Εκμάθησης Λύρας του Συλλόγου. Στον χαιρετισμό τους, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Πρόεδρος του συλλόγου κ.
Μελετίου Αντώνιος αναφέρθηκαν στη ζωτική σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς
και της ενίσχυσης της τοπικής παράδοσης, τονίζοντας πως ο πολιτισμός είναι ο ιστός που μας ενώνει
με το παρελθόν και μας καθοδηγεί στο μέλλον.

Οι Κουρήτες χόρεψαν με λεβεντιά ενώ οι Μινωίτισσες γλίστρησαν από τις τοιχογραφίες της Κνωσού και χόρεψαν υπέροχο Καστρινό. Ο Θησέας, βρήκε διέξοδο από τον Λαβύρινθο, με την βοήθεια των μικρών παιδιών της Τερψιχόρης που πήραν το νήμα στα χέρια τους και μας οδήγησαν προς το φως του πολιτισμού. Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες από τη Νάουσα ανέβηκαν στη σκηνή μαζί με τις Βεροιώτισσες του Ρουμλουκιού, που φόρεσαν με καμάρι το Κατσούλι τους, κουβαλώντας στην παρουσία τους τη
δύναμη της παράδοσης και της καταγωγής τους.

Η παραδοσιακή πάλη, άθλημα τελετουργία και χορός συνάμα, αναβίωσε μέσα από τις κινήσεις σύγχρονων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών, σε έναν σιωπηλό διάλογο σώματος και ψυχής που γεφυρώνει εποχές και αξίες.
Την παράσταση οραματίστηκε, σχεδίασε και επιμελήθηκε η κα Μαρία Γιορδαμνή, ενώ η κα Σμαράγδη
Ντουμάνη την έντυσε μουσικά.

Την παρουσίαση υπέγραψε ο καθηγητής κ. Σπύρος Συρόπουλος, και την σκηνοθεσία ο κ. Απόστολος Μαριεττής
Έπαιξαν οι μουσικοί: Μιχάλης Κωστάκης και Σμαράγδη Ντουμάνη (λύρα),Μπίνης Ζαμπετούλας (λαούτο, μαντολίνο),
Δέσποινα Γιαννακλή (σαντούρι), Αντζελίνα Ματαράγκα (βιολί), Σουλεϊμάν Μπασλαμπά (κρουστά),
Βαγγέλης Ψαθάς (ζουρνάς),Σταύρος Παζαρέντζης (νταούλι, ζουρνάς), Δημήτρης Συμελίδης (ποντιακή
λύρα) , Λεωνίδας Τριανταφυλλίδης (νταούλι).
Τραγούδησαν οι : Ειρήνη Βαγιανού, Ηλίας Ζαννετής, Αντζελίνα Ματαράγκα και Αρετή-Κυρά Χριστοφή. Συμμετείχε η Σχολή Χορού «Βίκυ Φερδεκλή» και ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία και συμμετοχή τριών ξεχωριστών φορέων του ελληνικού
πολιτισμού: το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ‘Η Αράπιτσα’ και
ο Παλαιστικός Σύλλογος Σερρών Εμμανουήλ Παππάς οι οποίοι ταξίδεψαν έως το νησί μας και
φιλοξενήθηκαν από τον Λαογραφικό Σύλλογο “Τερψιχόρη”, ενισχύοντας ουσιαστικά το πνεύμα της
πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ο χώρος παραχωρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλυθιών Ρόδου ‘’Η Τερψιχόρη’’ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση της παράστασης. Ευχαριστούμε τους συντελεστές,
τους χορηγούς τους υποστηρικτές , τους συμμετέχοντες, τους συνεργαζόμενους φορείς και όλους
όσους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας την πολύτιμη συμβολή τους.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου