• Πρόστιμα εκατ. ευρώ για αυθαιρεσίες στη δόμηση • Τι φέρεται να έχει προκύψει
Η υπόθεση της μεταλλικής πεζογέφυρας στον Τριαντενό ποταμό εξελίχθηκε σε ένα πλήρες θεσμικό θρίλερ, με πολλαπλές προεκτάσεις και βαρύτατες συνέπειες. Όλα ξεκίνησαν μετά την καθαίρεση αυθαίρετης γέφυρας από σκυρόδεμα σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Ιαλυσό μετά τις πλημμύρες της θεομηνίας Bora, αλλά και με τη δημοσιότητα που έλαβε η τοποθέτηση άλλης μεταλλικής σε αντικατάστασή της.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεργοποίησε έκτακτα μηχανισμούς ελέγχου, κινητοποιώντας μικτό κλιμάκιο υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών.
Το κλιμάκιο, με επικεφαλής την κα Αθανασία Λαζάρου – Δήμα, διενήργησε από την 26η Μαϊου 2025 εντατική αυτοψία στο ξενοδοχείο, παρουσία στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας, υπηρεσιακών παραγόντων της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομίας.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, ο έλεγχος αποκάλυψε ευρήματα που ξεπερνούσαν κατά πολύ το αρχικό ζήτημα της πεζογέφυρας.
Χωρίς άδεια, χωρίς μελέτες, χωρίς οριοθέτηση
Η κατασκευή της πεζογέφυρας, η οποία φέρεται να εξυπηρετούσε επισκέπτες και προσωπικό του ξενοδοχείου, έγινε χωρίς καμία από τις απαιτούμενες διαδικασίες. Δεν υπήρξε υδραυλική μελέτη, όπως επιβάλλεται για κάθε έργο που παρεμβαίνει σε φυσικό ρέμα. Δεν υπήρχε στατική μελέτη, ούτε άδεια ανέγερσης. Επιπλέον, δεν είχε προηγηθεί οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε τεχνικό έργο σε υδατόρεμα σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το γεγονός ότι η πεζογέφυρα τοποθετήθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου, λίγους μήνες πριν, είχε κατεδαφιστεί προγενέστερη κατασκευή εξαιτίας πλημμυρικού κινδύνου, ενίσχυσε τις επιφυλάξεις των ελεγκτών και ανέβασε τον βαθμό κινδύνου. Όπως διαπιστώθηκε, η μεταλλική κατασκευή έχει προσαρτημένη ράμπα που εκτείνεται σε δημόσιο χώρο, χωρίς κανέναν έλεγχο ή τεχνική τεκμηρίωση. Πρόκειται, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, για κατασκευή παράνομη, πρόχειρη και εν δυνάμει επικίνδυνη για την ασφάλεια των διερχόμενων και των παρόχθιων κατοίκων.
Το έγγραφο του Δήμου και η παραπομπή σε ΕΔΕ
Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη εγγράφου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρόδου, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2025. Το έγγραφο ενέκρινε την «προσωρινή τοποθέτηση της πεζογέφυρας» για τη θερινή περίοδο, αποποιούμενο ωστόσο κάθε ευθύνη για την ποιότητα ή τη στατικότητα της κατασκευής. Το σημείο αυτό πυροδότησε νέα ερωτήματα για τη νομιμότητα της συναίνεσης του Δήμου και την εσωτερική αλληλογραφία που οδήγησε στην έκδοση του εγγράφου.
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν πειθαρχικές ή διοικητικές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.
Το πόρισμα που αλλάζει τα δεδομένα
Η έκθεση ελέγχου του μικτού κλιμακίου ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε για τα περαιτέρω στις συναρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επιβαρυντικό. Δεν αφορά μόνο την πεζογέφυρα. Αφορά συνολικά την πολεοδομική νομιμότητα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρότατες υπερβάσεις στη δόμηση που δεν είχαν δηλωθεί κατά την υπαγωγή της επιχείρησης στον νόμο περί αυθαιρέτων.
Καταγράφηκαν αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο, κτίσματα εκτός εγκεκριμένου περιγράμματος, πρόσθετοι όροφοι και βοηθητικές εγκαταστάσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ στους φακέλους τακτοποίησης. Οι επιθεωρητές τεκμηριώνουν με φωτογραφίες, σχέδια και επιτόπια μέτρηση ότι η επιχείρηση λειτουργεί επί σειρά ετών με σημαντικό αριθμό μη νομιμοποιημένων επιφανειών.
Τα πρόστιμα: τι προβλέπει η νομοθεσία και τι επιβλήθηκε
Το μικτό κλιμάκιο κατέληξε σε καταλογισμό προστίμων. Επιβλήθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόστιμο ανέγερσης ύψους 5.600.000 ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα και πρόσθετες εγκαταστάσεις χωρίς οικοδομική άδεια, καθώς και πρόστιμο διατήρησης ύψους περίπου 2.700.000 ευρώ, για τη συνέχιση της λειτουργίας των αυθαιρέτων αυτών επιφανειών.
Το συνολικό ύψος των προστίμων είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε τουριστική επιχείρηση του Αιγαίου.
Η επιχείρηση έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Ξεφτίλα από Δήμο και ΥΠΕΝ, αφήνουν πρώτα να γίνουν τα ξενοδοχεία και μετά τα κυνηγάνε για αυθαιρεσίες….αντί να τα βρουν και να φτιάξουν γέφυρα αποδεκτή από κοινού βγάζουν υπέρογκα πρόστιμα.
Για να γκρεμίσουν την γέφυρα αμέσως βρήκαν λεφτά, για τα υπόλοιπα αυθαίρετα Όχι !!!
Καλοπροαιρετα σχόλια από έναν αναγνώστη.
Μήπως θα έπρεπε αυτή η υπηρεσια να αρχίσει ελέγχους σε ολόκληρο το νησί ;; Πολλά είναι τα κτίρια που λειτουργούν χωρίς άδειες !!! Και η αλήθεια :: παίρνουν πελάτες από τους νόμιμους !!! Αλλά στους φόρους μόνο οι νόμιμοι πληρώνουν !!! Οι άλλοι δεν υπάρχουν καν στην λίστα με άδεια!!!