Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, εάν ο τουρισμός δεν κατέχει κεντρική και ισότιμη θέση σε αυτό, υποστηρίζει ο ΠΟΞ, με αφορμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Ζητά με επιστολή στην κυβέρνηση να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του τουρισμού, να επανεξεταστεί το κριτήριο αναβάθμισης κατηγορίας για τα υφιστάμενα καταλύματα και να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στη συνολική ενίσχυση του καθεστώτος.
Η επιστολή
Προς
κο Τάκη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Ανάπτυξης.
Κοινοποίηση
κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού.
κο Γιάννη Παράσχη, Πρόεδρο ΣΕΤΕ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο τουριστικός τομέας αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, διασυνδέει τη χώρα με τη διεθνή αγορά και ενεργοποιεί αλυσίδες αξίας σε κρίσιμους κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές και οι κατασκευές.
Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε σε ζητήματα που έχουμε ήδη θέσει με προηγούμενες παρεμβάσεις μας και εκφράζουμε εκ νέου τις έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμούς μας αναφορικά με τη θέση του τουρισμού και ειδικότερα του ξενοδοχειακού κλάδου στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις διατάξεις του Νόμου 5203/2025.
Έχουμε ήδη επισημάνει πως στο άρθρο 3 του νόμου 5203/2025, ενώ τίθεται ως βασικός στόχος η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος -στόχους που ο τουριστικός τομέας υπηρετεί έμπρακτα εδώ και χρόνια- παρατηρείται απουσία ρητής αναφοράς στον τουρισμό. Υπενθυμίζουμε ότι, στο άρθρο 1 του Ν. 4887/2022, το οποίο τροποποιήθηκε με τη συγκεκριμένη διάταξη, ο τουρισμός περιλαμβανόταν ρητά μεταξύ των τομέων που αποτελούν προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Η απουσία αυτή υπονομεύει την πληρότητα και τη στρατηγική ισορροπία του νέου παραγωγικού μοντέλου, καθώς παραγνωρίζεται ο εξαγωγικός χαρακτήρας του τουρισμού, ο καθοριστικός του ρόλος στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η πολλαπλασιαστική του επίδραση σε άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Η πρόσφατη έκδοση της 1ης προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» (ΦΕΚ Β’ 3306), επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας.
Πηγή: euro2day.gr