Ειδήσεις

Πλαίσιο αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή

Τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της μετανάστευσης παρουσίασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου. Ο Υπουργός τόνισε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μετανάστευσης, αλλά ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκφράζοντας ωστόσο τη στήριξή του στα στελέχη του Λιμενικού που, όπως είπε, έχουν διασώσει πάνω από 300.000 ανθρώπους στη θάλασσα.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για στοχοποίηση του Λιμενικού από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική, ο Υπουργός δήλωσε υπέρ μιας «σκληρής και δίκαιης» προσέγγισης, σημειώνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα έλεγε από το 2019, αλλά η Ευρώπη δεν ήταν τότε έτοιμη να τα ακούσει». Τόνισε πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία οφείλουν να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, επισημαίνοντας ότι «οι πραγματικοί πρόσφυγες προσβάλλονται όταν το καθεστώς του ασύλου χρησιμοποιείται για καθαρά οικονομικούς λόγους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η πλειονότητα των αιτήσεων ασύλου προέρχεται από άνδρες νεαρής ηλικίας, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς τελικά δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει ακριβή αποτύπωση του κόστους ανά μετανάστη στις δομές φιλοξενίας και επανεξέταση των παροχών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των χρημάτων των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε επίσης την ανάγκη ελέγχου των κονδυλίων που έχουν δοθεί στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι «ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να μετατρέπεται σε επαγγελματική δραστηριότητα». Ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή για πλήρη καταγραφή της χρηματοδότησης, καθώς και για αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε περιλαμβάνεται και η τροποποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό. Ενημέρωσε ότι έχει ήδη θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης για τον έλεγχο της ηλικίας όσων δηλώνουν ανήλικοι, με πρόβλεψη ότι σε περίπτωση άρνησης εξέτασης θα θεωρούνται ενήλικοι.

Ο Υπουργός προανήγγειλε ενίσχυση του μηχανισμού αναγκαστικών επιστροφών με αύξηση των πτήσεων και διεύρυνση της διοικητικής κράτησης για όσους δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου, το οποίο είχε επεξεργαστεί ο προκάτοχός του, Μάκης Βορίδης. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση της δυνατότητας νομιμοποίησης για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς και τη μετατροπή της παράνομης παραμονής στη χώρα σε ποινικό αδίκημα.

Όπως ανέφερε, όποιος καταδικάζεται για παράνομη παραμονή θα οδηγείται στη φυλακή, με μόνη δυνατότητα εξόδου τη συνεργασία για επιστροφή στη χώρα καταγωγής. Προβλέπεται επίσης εξορθολογισμός της διαδικασίας των μεταγενέστερων αιτήσεων ασύλου, με στόχο τον περιορισμό των καταχρήσεων

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν θα αποτελεί πλέον φάρο για την παράνομη μετανάστευση» και τόνισε: «Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια διεθνούς προστασίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Χαρακτηριστική ήταν η φράση του: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θα είναι ξενοδοχείο. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα έχουν μόνο δύο επιλογές: φυλακή ή επιστροφή».

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου