• Με φόντο πολύτιμα αρχαία νομίσματα και ταξίδια με πλοίο προς τον Πειραιά, η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αποκαλύπτει τη δράση του 50χρονου ως κρίκου διασύνδεσης Ρόδου – ηπειρωτικής Ελλάδας
Με φόντο μια πανελλαδική έρευνα για αρχαιοκαπηλία, η οποία συνδέει συνολικά 58 πρόσωπα με εγκληματική οργάνωση, ένας 50χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Ρόδο βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης. Η εμπλοκή του φέρεται να συνδέεται άμεσα με αρχαία νομίσματα τύπου τετράδραχμου, τα οποία – σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική έκθεση – φέρουν τα χαρακτηριστικά της έκδοσης Ρόδου.
Τα τετράδραχμα της Ρόδου συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο γνωστά και εμπορεύσιμα νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου, συχνά απεικονίζοντας τον θεό Ήλιο στην εμπρόσθια όψη και ρόδι στην πίσω. Η παρουσία τους σε αγοραπωλησία εκτός ελεγχόμενων αρχαιολογικών πλαισίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πορεία του 50χρονου και οι διασυνδέσεις
Ο Ροδίτης φέρεται να ταξίδεψε στις 14 Ιανουαρίου 2025 από τη Ρόδο προς Πειραιά με πλοίο, με σκοπό, όπως φέρεται να προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, να προετοιμάσει την παράδοση των αρχαίων νομισμάτων σε τρίτους που λειτουργούσαν ως αγοραστές. Η μεταβίβαση των τετράδραχμων είχε σχεδιαστεί να γίνει σε συγκεκριμένο ραντεβού στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Στη δικογραφία, ο 50χρονος αναφέρεται ρητά ως άτομο που επιμελήθηκε την τιμολόγηση των νομισμάτων, παραπέμποντας σε καταλόγους διεθνών δημοπρασιών προκειμένου να τεκμηριώσει την αγοραία τους αξία. Οι επικοινωνίες του με άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα αποδεικνύουν ενεργή και ηγετική συμμετοχή σε οργανωμένη και συστηματική εμπορία αρχαιοτήτων.
Το δίκτυο χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και σκοπό τη διάθεση αρχαιολογικών ευρημάτων σε συλλέκτες, εντός και εκτός Ελλάδας.
Απολογία και περιοριστικοί όροι
Μετά τη σύλληψή του, ο 50χρονος απολογήθηκε ενώπιον των αρμόδιων αρχών το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο το δικαστήριο του επέβαλε δύο περιοριστικούς όρους:
• Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
• Υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του
Οι περιοριστικοί όροι κρίθηκαν απαραίτητοι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, της διεθνικής διάστασης της δράσης και της πιθανότητας διαφυγής.
Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε κατηγορία για κατοχή ή διακίνηση αρχαίων αντικειμένων. Υποστήριξε πως ουδέποτε είχε στην κατοχή του αρχαία νομίσματα και απέδωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση σε δικές του ενέργειες που είχαν ως σκοπό την εξαπάτηση του συγκατηγορούμενού του. Όπως ανέφερε, λόγω της τοξικοεξάρτησής του, προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα ισχυριζόμενος ότι μπορούσε να μεσολαβήσει για την πώληση αρχαιοτήτων. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι οι φωτογραφίες των αρχαίων νομισμάτων που του είχε επιδείξει, προέρχονταν από υλικό μουσείου, τις οποίες παρουσίασε ως γνήσια εμπορεύσιμα αντικείμενα, χωρίς ποτέ να διαθέτει τα ίδια τα αντικείμενα.
Η σημασία των τετράδραχμων και η ιστορική τους αξία
Τα νομίσματα που αποτέλεσαν αντικείμενο αγοραπωλησίας – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – είναι τετράδραχμα της Ρόδου, χαρακτηριστικά για την υψηλή τους καθαρότητα, τη μεγάλη συλλεκτική τους αξία και τη χρήση τους από τις οικονομικά και πολιτικά εύρωστες τάξεις κατά την αρχαιότητα. Η πιθανή πώληση τέτοιων ευρημάτων εκτός πλαισίου ελέγχου και πιστοποίησης του ΥΠΠΟΑ θεωρείται ιδιαίτερα επιζήμια για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Η εμπλοκή του 50χρονου Ροδίτη αποκαλύπτει μια δομημένη υποδομή εμπορίας πολιτιστικών αγαθών, με αφετηρία ένα νησί πλούσιο σε αρχαιολογικά κατάλοιπα και προορισμό την αγοραία εκμετάλλευση εντός και εκτός συνόρων. Η δικαστική συνέχεια αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα για τη διασύνδεση των εμπλεκομένων και το βάθος του κυκλώματος.
Ως συνήγορός του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.