Ειδήσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία – Διαβουλεύσεις με χαμηλές προσδοκίες στην Κωνσταντινούπολη

Στις 10:30 ξεκινούν οι διαβουλεύσεις στο Ντολμά Μπαχτσέ

Με τα πολεμικά μέτωπα σε μεγάλο βαθμό στάσιμα εδώ και αρκετές ημέρες, Ρώσοι και Ουκρανοί επιστρέφουν στο πεδίο της διπλωματίας, αν και οι προσδοκίες είναι από όλες τις πλευρές πολύ περιορισμένες. Για πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου, αντιπροσωπείες των δύο εμπολέμων συναντώνται σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, προς ανίχνευση των προοπτικών για κατάπαυση του πυρός. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε χθες το βράδυ την απαισιοδοξία του δηλώνοντας: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».

Λύση Κορέας
Την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Μόσχα είχε δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού θα επικεντρωθούν από εδώ και εμπρός στην «απελευθέρωση» των περιοχών του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο το Κίεβο δεν είδε αυτή τη δήλωση ως προαναγγελία αναδίπλωσης, μάλλον το αντίθετο. Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του ουκρανικού στρατού, Κίριλο Μπουντάνοφ, εκτίμησε την Κυριακή ότι στόχος του Πούτιν είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία, κατ’ αντιστοιχία με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, δημιουργώντας ένα είδος ντε φάκτο κρατικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές. Την ίδια μέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκιαγράφησε το περίγραμμα των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένος να κάνει (και να μην κάνει) προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας σε ομάδα ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, με διεθνείς εγγυήσεις, όπως επίσης και για μια «συμβιβαστική λύση» στο θέμα του ρωσόφωνου Ντονμπάς. Τόνισε όμως ότι η όποια λύση θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ουκρανικό λαό, με δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθούσαν να ανασκευάσουν τις επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του, που προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Αμερικής όσο και από συμμάχους των ΗΠΑ. Από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη» και δήλωσε (εκτός χειρογράφου, στη διάρκεια ομιλίας του) ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία».

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών περιληπτικά

Με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να έχει πλέον μπει στην 34ή της ημέρα οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος και διακοπής ενός πολέμου που αποβαίνει ιδιαιτέρως καταστροφικός και για τις δύο πλευρές πλέον.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των γεγονότων στον πόλεμο της Ουκρανίας τις τελευταίες 12 ώρες:

Ύστερα από αρκετές ημέρες επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες των Ρώσων με τους Ουκρανούς με σκοπό αφενός τη διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων για αποχώρηση αμάχων από τις πόλεις που βομβαρδίζονται, αφετέρου για την εξεύρεση λύσης για κατάπαυση του πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας αυστηροποίηση των Δυτικών κυρώσεων, περιλαμβανομένου ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σειρήνες συναγερμού ήχησαν ξανά στην Ουκρανία πριν χαράξει, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν όυι οι ρωσικές επιθέσεις παρεμποδίζουν την αποχώρηση αμάχων.
Πηγές κοντά στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανέφεραν ότι εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών προ ημερών. Πλέον έχει συνέλθει. Επίσης δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές ανέφεραν συμπτώματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να ανακαλέσει την έκφρασή του, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, δηλώνοντας πάντως ότι εξέφρασε την ηθική οργή που αισθάνεται, και δεν αναφέρθηκε σε κάποια αλλαγή πολιτικής.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Βάγκνερ έχουν σταλεί στην ανατολική Ουκρανία, με τουλάχιστον 1.000 από αυτούς να έχουν φτάσει ή να αναμένονται εκεί.
Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία κατόρθωσε να απελευθερώσει την πόλη Τροστγιάνετς, κοντά στο Σούμι, και ότι η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο έχει κολλήσει, ενώ η έμφαση πλέον έχει περάσει στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου