Διαστάσεις έχει προσλάβει η «άγρα πελατών»

Oι «πληγές» του τουρισμού μας είναι πάντα οι ίδιες και γι’ αυτό είναι αξιοπερίεργο, που ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος…επούλωσης.
Tο τελευταίο διάστημα γίνεται μια πιο συστηματική προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού που δεν φέρεται όμως να αποδίδει άμεσα καρπούς αφού οι τουρίστες που δεν έρχονται στη χώρα μας έχουν να αντιμετωπίσουν τις περιπέτειες της ελληνικής…«φιλοξενίας».
Πραγματική «γάγγραινα» για την τοπική αγορά και ιδιαίτερα για την αγορά της Mεσαιωνικής Πόλης της Pόδου, αποτελεί η «άγρα πελατών», η οποία, εκτός των άλλων, δύσκολα πιστοποιείται.
Tην ώρα που καταβάλλονται συγκεκριμένα προσπάθειες για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος ορισμένοι “αετονύχηδες” συνεχίζουν να επιδίδονται σε «άγρα πελατών», υποβαθμίζοντας συνολικά την εικόνα του νησιού.
Tο θέμα δεν είναι καινούργιο, έχει απασχολήσει τις τοπικές αρχές επί σειράν ετών. O νόμος απαγορεύει ρητώς σε ξενοδόχους, εστιάτορες και λοιπούς επαγγελματίες να «ψαρεύουν» πελάτες, αλλά ποιος δίνει σημασία;
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της έναντι των παρανομούντων και επιδιώκει πλέον τον ποινικό κολασμό τους με παραδειγματικό τρόπο.
Σε εγκύκλιο που απέστειλε στον Διοικητή του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Ρόδου η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία – Σοφία Βαϊτση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Θέμα : Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 παρ.3 εδ.α’ του Ν. 216G/19S3 «περί άγρας πελατών» και σχηματισμός δικογραφιών στα πλαίσια διενέργειας αστυνομικής προανάκρισης κατ’ άρθρο-243-παρ. 2 του Κ.Π.Δ.
Λαμβάνοντας υπόψη :
Α) το άρθρο 4 παρ.3 του Ν.2160/1993, σύμφωνα με το οποίο «όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές», και
Β) το άρθρο 211 εδ.α’του Κ.Π.Δ., σύμφωνα με το οποίο «με ποινή ακυρότητας της διαδικασίας δεν εξετάζονται ως μάρτυρες στο ακροατήριο :α) όσοι άσκησαν ..ανακριτικά καθήκοντα στην ίδια υπόθεση …»,
Εκθέτουμε τα ακόλουθα:
Για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του πλημμελήματος της «άγρας πελατών» απαιτείται «παρότρυνση» ή «παρενόχληση» κάποιου προσώπου ή ομάδας προσώπων να δεχτεί, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας. Η συνδρομή του στοιχείου της παρότρυνσης ή της παρενόχλησης πρέπει να προκύπτει από συγκεκριμένες ενέργειες του δράστη οι οποίες να απευθύνονται προς συγκεκριμένο πρόσωπο ή προς ομάδα περισσοτέρων μεν, συγκεκριμένων δε, προσώπων και με τις οποίες ο δράστης διαπιστώνεται ότι παροτρύνει το συγκεκριμένο πρόσωπο να δεχτεί τις υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας, ή έστω ότι το παρενοχλεί με φορτικότητα.
Από το μέχρι σήμερα σχηματισμό δικογραφιών στα πλαίσια αστυνομικής προανάκρισης παρατηρείται ότι οι αφορώσες το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα δικογραφίες αποτελούνται από την έκθεση σύλληψης και βεβαίωσης πλημμελήματος επ’ αυτοφώρω και μόνον αυτή. Ωστόσο, με μόνο το συγκεκριμένο αναγνωστέο έγγραφο, χωρίς την ύπαρξη έστω μίας ένορκης κατάθεσης μάρτυρα που να επιβεβαιώνει την τέλεση της πράξης από το δράστη, και με μόνη την απολογία του εκάστοτε κατηγορουμένου (με συγκεκριμένες κάθε φορά δικαιολογίες), γεννώνται στο δικαστήριο πλείστες όσες αμφιβολίες περί της ενοχής του κατηγορουμένου, με αποτέλεσμα να άγεται σε αθωωτική απόφαση στη συντριπτική πλειοψηφία των συναφών υποθέσεων που δικάζονται ενώπιον του (αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις).
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις ανωτέρω διαπιστώσεις μας, καθώς και ότι με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών, την παραμονή τους στο κρατητήριο για μία ημέρα ή νύχτα και την αθώωσή τους από το Δικαστήριο, λόγω αμφιβολιών, την αμέσως επόμενη ημέρα, δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της «άγρας πελατών», το οποίο εκτός από ποινικό αδίκημα, αποτελεί και συμπεριφορά δυσφημιστική και επιζήμια για τον τουρισμό της χώρας μας, ενόψει της θερινής περιόδου, που μόλις άρχισε στο νησί της Ρόδου, παρακαλείσθε, όπως κατά το σχηματισμό των δικογραφιών κατ’ άρθρο 243 §2 Κ.Π.Δ από την Υπηρεσία σας, εκτός από τη βεβαίωση πλημμελήματος επ’ αυτοφώρω, να προβείτε οπωσδήποτε και στις κάτωθι προανακριτικές ενέργειες :
Α) να λαμβάνετε ένορκη κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού της υπηρεσίας σας, ο οποίος να είναι πρόσωπο διαφορετικό εκείνου που συντάσσει την έκθεση σύλληψης και βεβαίωσης πλημμελήματος επ’ αυτοφώρω, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η λήψη υπόψη από το δικάζον Δικαστήριο της ένορκης μαρτυρικής του κατάθεσης ως αποδεικτικό μέσο. Στην ένορκη κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού θα πρέπει να καθίσταται σαφές:
1. με ποιον ακριβώς τρόπο ο δράστης παρενοχλούσε ή παρότρυνε το τρίτο πρόσωπο, δηλαδή με ποιες επίμονες φράσεις ή και με ποιες επίμονες και ενοχλητικές χειρονομίες, οι οποίες και καταδεικνύουν φορτικότητα και όχληση, και
2. ποιο συγκεκριμένο πρόσωπο παρενοχλούσε ή παρότρυνε με φορτικότητα ο δράστης, και όχι αόριστη αναφορά προσώπων, όπως είθισται μέχρι σήμερα. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει το αστυνομικό όργανο που επιλαμβάνεται του περιστατικού να λαμβάνει επιτόπου τα στοιχεία ταυτότητας του προσώπου που παρενοχλείται ή παροτρύνεται από το δράστη, έστω και αν ο παροτρυνόμενος ή παρενοχλούμενος δεν επιθυμεί να δώσει ένορκη κατάθεση για το περιστατικό, ή δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του δράστη (για την πληρότητα της δικογραφίας ενδείκνυται και η λήψη ένορκης κατάθεσης του παροτρυνόμενου ή παρενοχλούμενου, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος δυσκολιών που αυτό ενδεχομένως επιφέρει στην ήδη αποδυναμωμένη σε επίπεδο προσωπικού Υπηρεσίας σας, η ένορκη κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού της υπηρεσίας σας είναι αρκετή, υπό την απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση να περιλαμβάνει όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία).
Β) η εκάστοτε δικογραφία να σχηματίζεται και σε βάρος του ιδιοκτήτη του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου εργάζεται ο δράστης, και να αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου και να συλλαμβάνεται και ο ιδιοκτήτης για ηθική αυτουργία (κατ’ άρθρο 46 §1 εδ.α’ Π..Κ.) στην άδικη πράξη της «άγρας πελατών» που καταλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να τελεί ο συλληφθείς δράστης».