Παρανόμως έγινε η εξόρυξη αδρανών υλικών στα “Γυψάδικα”

Στην έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής της εργολαβικής εταιρείας που είναι συνυπαίτια για την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2009 στα “Γυψάδικα” της Λάρδου με αυθαίρετη λήψη αδρανών υλικών από προστατευόμενη περιοχή, με τις “ευλογίες” μάλιστα της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, προχώρησε προχθές(!!!!) η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.
Η αμαρτωλή υπόθεση, ιδιαίτερα μετά και την συνέχιση του έργου με υλικά από νόμιμα αδειοδοτημένα λατομεία εξέθεσε ανεπανόρθωτα την πρώην Νομαρχιακή Αρχή ενώ το όλο ζήτημα έδωσε αφορμή για έντονη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδη και του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινου.
Η σκανδαλώδης υπόθεση εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από προστατευόμενη δημόσια έκταση στα “Γυψάδικα” της Λάρδου έγινε μάλιστα με τη χρήση ανυπόστατης αδείας για λατομικές εργασίες που εξέδωσε η Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Δασών η έκταση που κατελήφθη έχει συνολικό εμβαδόν 7.400 τετρ. μέτρων και η παρέμβαση έχει γίνει σε δύο τμήματα.
Στο πρώτο τμήμα έχουν απομακρυνθεί εν μέρει η βλάστηση και το επιφανειακό έδαφος και έγινε προετοιμασία για εξόρυξη αδρανών υλικών σε μια χορτολιβαδική και βραχώδη έκταση εμβαδού 4.838τ.μ. Στο συγκεκριμένο τμήμα διαπιστώθηκε η ύπαρξη οπών για τοποθέτηση εκρηκτικών υλών.
Στο δεύτερο τμήμα εμβαδού 2.562τ.μ. διαπιστώθηκε αρμοδίως εξόρυξη με τη χρήση εκρηκτικών και παρουσία σωρών αδρανών υλικών ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι ήδη έχουν μεταφερθεί από το σημείο αυτό αδρανή υλικά.
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η “δ” με την από 2 Ιουλίου 2009 απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, που υπέγραψε ο τότε Αντινομάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, χορηγήθηκε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση “Γυψάδικα” Λάρδου για τις ανάγκες του έργου “Νέα Μαρίνα Ρόδου”.
Η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζει αναληθώς την έκταση ως ιδιωτική παρότι αυτή όχι μόνο είναι δημόσια αλλά και προστατευόμενη καθώς περιλαμβάνεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου δεν είχε εξάλλου αρμοδιότητα στην έκδοση αδειών για εξορύξεις σε δημόσιες εκτάσεις ενώ για την έκδοση της ως άνω απόφασης δεν προηγήθηκαν αδειοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι επιτελείς των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της υπόθεσης έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη δυνατότητα έκδοσης αδείας εξόρυξης στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς με το Π.Δ. 7/24.3.1994 (ΦΕΚ 281 Δ’) έχει ενταχθεί στη ΖΟΕ Λάρδου ενώ επιπροσθέτως το σημείο που έγινε η εξόρυξη συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που εμπίπτουν στο πεδίο Α4 της ΖΟΕ και χαρακτηρίστηκε ως περιοχή προστασίας φυσικών σχηματισμών.
Εν πάση περιπτώσει στο πρωτόκολλο που εκδόθηκε προχθές αναφέρονται τα εξής:
“ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ
Στη Ρόδο σήμερα την 4ην του μηνός Μαΐου έτους 2011, ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποφαινόμενη Μπαλατσούκα Αικατερίνη Δ/ντρια Δασών Δωδ/νήσου επί παρουσία της εις την αυτήν υπηρεσία υπηρετούσης Δασοπόνου Φωτιάδου Μαρίνας, προσληφθείσας, ελλείψει Δικαστικού Γραμματέως, ως Β’ Ανακριτικού υπαλλήλου, εκθέτω τα εξής :
Ότι οι: α) Μαρούλης Ιωάννης του Καμινάρη και β) Μαρούλη Αθανασία του Καμινάρη, κάτοικοι Αθηνών, εκπρόσωποι της εταιρείας «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε», προς τον σκοπό αποκτήσεως δικαιωμάτων κατοχής, νομής και κυριότητος επί δημόσιας βραχώδους και χορτολιβαδικής έκτασης, συνολικού εμβαδού 7.400 τ.μ. που αποτελεί τμήμα της δημόσιας Κ.Μ.2150 γαιών Λάρδου, κείμενης στη θέση «Γυψάδικα-Γράμματα» Δ.Δ.Λάρδου, Δημοτικής Ενότητας Λίνδου του Δήμου Ρόδου, Νήσου Ρόδου, Νομού Δωδ/σου, προέβησαν κατά το μήνα Αύγουστο του έτους 2009, όλως αυθαιρέτως και άνευ ουδενός δικαιώματος εις την κατάληψη, εκσκαφή και λήψη αδρανών υλικών.
Η καταληφθείσα έκταση ως εμφαίνεται στο σχεδιάγραμμα, οριοθετείται ως κάτωθι:
Ανατολικά: βραχώδη και χορτολιβαδική έκταση
Δυτικά: βραχώδη και χορτολιβαδική έκταση
Βόρεια: βραχώδη και χορτολιβαδική έκταση
Νότια: λατομείο
Κατόπιν των ανωτέρω και λαβόντες υπ’ όψιν τις διατάξεις του άρθρου 61 Ν.Δ.86/1969 (ΦΕΚ 7, Τ.Α’, 18-1-1969), όπως αυτές συμπληρώθηκαν από το άρθρο 2 Ν.Δ.996/71 (ΦΕΚ 192, Τ.Α’, 6-10-71), του άρθρου 24 Ν.248/76(ΦΕΚ 6, Τ.Α’, 12-1-1976) σε συνδυασμό με το άρθρο 66 παρ.2 Ν.2145/93, τις διατάξεις της υπ’ αριθ.117509/996/εγκ.152/8-11-1971 δ/γης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ως και την από 26-2-2010 έκθεση αυτοψίας(επίτο ορθό) της Δασοπόνου Καραναστάση Αγγελικής.
1) ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ
Τους: α) Μαρούλη Ιωάννη του Καμινάρη και β) Μαρούλη Αθανασία του Καμινάρη, κατοίκους Αθηνών, εκπροσώπους της εταιρείας «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε», εκ της ως άνω καταληφθείσας δημόσιας βραχώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και απαγορεύομεν επ’ αυτής εις το μέλλον, πάσαν πράξιν, δυναμένη να δημιουργήσει δικαιώματα νομής, κατοχής ή κυριότητας.

2) ΒΕΒΑΙΟΥΜΕ
Εις βάρος των αποβαλλόμενων και εντελλόμεθα αρμοδίως την είσπραξη υπέρ του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών: Χίλια εννιακόσια είκοσι τέσσερα ευρώ ( 1.924 ευρώ ) για την ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο και αναφέρεται στην καταστροφή της χορτολιβαδικής βλάστησης.
Οι ανωτέρω αποβαλλόμενοι δικαιούνται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών, μη παρεκτεινομένης λόγω αποστάσεως, να ανακόψει το παρόν ενώπιον του αρμοδίου, εκ της τοποθεσίας του ακινήτου, Ειρηνοδίκου, αντίγραφο δε της ανακοπής, μετά κλήσεως προς συζήτησιν, υποχρεούνται να κοινοποιήσουν α) στον Υπουργό Οικονομικών, β) στον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο και γ) στον Δ/ντή Δασών Δωδ/σου”.