Ειδήσεις

Αύξηση ασυνόδευτων παιδιών στα νησιά του Αιγαίου

Όλο και περισσότερα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα από τη Συρία,που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατ. Αιγαίου, καθώς το 2015 μόνο στη Λέσβο έφθασαν 750 παιδιά μόνα τους, ηλικίας μέχρι 13 ετών, ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 βγήκαν στη Λέσβο 537 ασυνόδευτα παιδιά. Το 2015 στην Κω και στη Λέρο έφθασαν 93 και 210 παιδιά, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) με θέμα το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θάνος Τσατσουλής, μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες-εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις όχι μόνο μειώθηκαν -με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1000%- αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.

Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά είναι θύματαπαραπληροφόρησης κάποιων μελών ΜΚΟ τα οποία τους παροτρύνουν να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία, προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλωμάτων που πείθουν τους πρόσφυγες ότι θα τους μεταφέρουν στη Γερμανία, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και πολλά άλλα. Όπως είπε, για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα συγκεντρώνουν στοιχεία από τις καταγγελίες που κάνουν οι συνάδελφοί τους και όταν είναι έτοιμοι, θα τα κάνουν γνωστά. Ωστόσο, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν κάποιες ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι λιμενικοί για τις μειωμένες ροές που παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καθώς το χρονικό αυτό διάστημα δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες και είπαν ότι πολύ νωρίς ακόμα για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Οι λιμενικοί που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι ενώ η κατάσταση στα νησιά δείχνει βελτιωμένη, οι συνθήκες παραμονής στο λιμάνι τουΠειραιά είναι απαράδεκτες, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο των λιμενικών και τη σωστή λειτουργία του λιμανιού αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και των λιμενικών.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο ανθυποπλοίαρχος του ΛΣ Κυριάκος Παπαδόπουλος, κυβερνήτης στο πλωτό σκάφος του ΛΣ 602 της Λέσβου, που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, είπε ότι όσα από τα παιδιά μιλούν αγγλικά, τους λένε ότι οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα για να τα ακολουθήσουν και τα έστειλαν στην Ελλάδα για να σωθούν αυτά.

Τόσο αυτός όσο και οι ανθυποπλοίαρχοι Μενέλαος Δαφέρμος, Μιχάλης Καπιτανέλης, Φώτης Γαρουφαλιάς και οι αρχικελευστές Νίκος Ιορδανίδης και Ιωάννης Τσαλίκης περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από τις εκατοντάδες διασώσεις που έχουν συμμετάσχει και τόνισαν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν ειδικά όταν τα θύματα είναι μικρά παιδιά.

«Όταν σώζουμε μια ζωή μάς δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε για το παραπάνω. Είμαστε άνθρωποι και πάνω απ’ όλα διδάσκουμε ανθρωπιά» ανέφερε ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να ανεβάζουμε στο σκάφος ζωντανά παιδιά.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου