Ειδήσεις

Αναμένονται «κανόνια» έως τα τέλη του έτους στον κλάδο ένδυσης

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η βιοτεχνία έτοιμου ενδύματος, καθώς στις ήδη ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τις πολυεθνικές αλυσίδες ήρθαν να προστεθούν οι ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών με πλέον δραματική αυτή της επιβολής των capital controls. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους αναμένονται «κανόνια» στον κλάδο και μάλιστα όχι πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά μεταξύ αυτών που συγκαταλέγονται στις μεσαίες και αρκετά δημοφιλείς στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Αύξηση ανεργίας

Το παραπάνω μεταφράζεται σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των γυναικών που κατά βάση απασχολούνται στις επιχειρήσεις του κλάδου και πλήττονται έτσι κι αλλιώς περισσότερο στα χρόνια της κρίσης. Ταυτόχρονα σημαίνει ότι το μερίδιο που κατέχουν σήμερα οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή έτοιμου ενδύματος και υπολογίζεται σε περίπου 30% θα υποχωρήσει περαιτέρω. Ακόμη και αν δεν διακόψουν τη δραστηριότητά τους, είναι πολύ πιθανό αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου να ακολουθήσουν τη συνήθη πρακτική στη βιοτεχνία, δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής στις βαλκανικές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία.

Το χτύπημα από την επιβολή των capital controls ήταν διπλό για τη βιοτεχνία ειδών ένδυσης: πρώτον, οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων ήρθαν σε μια εποχή που υπήρχε προσδοκία για ανάκαμψη του τζίρου, στην εποχή των εκπτώσεων και δεύτερον, οι εταιρείες αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στην εισαγωγή υφασμάτων, γεγονός που δυσχεραίνει την παραγωγή. Τα υφάσματα δεν θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης με συνέπεια τα αιτήματα, ειδικά στην αρχή, να απορρίπτονται ή να εγκρίνονται μετά από 20-25 ημέρες. Ακόμη και πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οι εισαγωγές γίνονταν με μεγάλη δυσκολία, υπό την έννοια ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείτο η προπληρωμή του συνόλου της παραγγελίας.

Αν και το ελληνικό ρούχο θεωρείται ότι διαθέτει πλούσια προοπτική για να αναπτυχθεί και στην αγορά εκτός Ελλάδας, επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν μιλώντας στην «Κ», το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και το οποίο εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους στις διεθνείς εκθέσεις.

Η εικόνα που επικρατεί στον κλάδο αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στον κλάδο των ειδών ένδυσης υποχώρησε σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 κατά 26,8%, ενώ τον Ιούλιο του 2014 ο κλάδος είχε εμφανίσει ανάκαμψη και η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013. Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 η παραγωγή στον κλάδο ειδών ένδυσης υποχώρησε σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο κατά 14,1%. Πρόκειται, μάλιστα, για υποχώρηση μεγαλύτερη από αυτή που είχε σημειωθεί το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 (8,3%).

Επιδείνωση τζίρου

Διαρκή επιδείνωση καταγράφει και ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία ειδών ένδυσης. Τον Ιούνιο του 2015, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο κατέγραφε μείωση 10,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014, έναντι μείωσης 4,4% τον Ιούνιο του 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013. Τέλος, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο υποχώρησε κατά 12,9% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2014, έναντι μείωσης 6,5% το α΄ εξάμηνο του 2014 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2013.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου