Ειδήσεις

Η «σκληρή Ντέλια» νέα επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα

Αλλαγή φρουράς συντελείται στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα. Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κ. Ρίσι Γκογιάλ, αποχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη θέση του αναλαμβάνει μια παλαιά γνώριμη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόκειται για την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010. Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.

Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνά-πυκνά ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο, εξ’ ου και το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».

Το όνομα Ντέλια, πηγάζει από την αγάπη που έτρεφαν οι γονείς της Ρουμάνας σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, προς την αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Δηλία την Αρτέμιδα.

Η 40χρονη επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, έχει τη φήμη της σκληρής τεχνοκράτισσας, καθώς έδειξε τα δόντια της όπου της ανατέθηκε αποστολή.

Απόφοιτος σχολείου στο οποίο πήγαιναν τα παιδιά της ρουμάνικης νομενκλατούρας, βρέθηκε με υποτροφία να σπουδάζει στις ΗΠΑ και να τελειώνει το κολέγιο Ουίλσον. Στη ζωή συνδέθηκε με τον διάσημο Ρουμάνο ιατρό – βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί για τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις.

Η Ντέλια, όμως, προτίμησε να ειδικευθεί στις «μεταλλάξεις» κοινωνιών. Οι μελέτες της είχαν αρχικά ως αντικείμενο τη Λατινική Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής, ωστόσο το 2009 αποφάσισε να καταπιαστεί με την χώρα που αποδείχθηκε «πειραματόζωο’ για την εφαρμογή πρωτόγνωρων μεθόδων σωτηρίας: η μελέτη της με τίτλο «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Αλλες Χώρες», της έδωσε το διαβατήριο για τα μέρη μας.

Η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης του κ. Γκογιάλ στις διαπραγματεύσεις. Τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από στελέχη των θεσμών, ο κ. Γκογιάλ εμφανίζεται ως ένας αυστηρός τεχνοκράτης που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία. Για αυτό, άλλωστε, χρειαζόταν πολλές φορές να μεσολαβήσει και ο προϊστάμενός του, κ. Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ώστε να γεφυρωθούν διαφορές που προέκυπταν.

Οικονομικός σύμβουλος

Ουασιγκτον. Ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Berkeley Μόρις Ομπστφελντ θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Ολιβιέ Μπλανσάρ στη θέση του οικονομικού συμβούλου και διευθυντή του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, ο κ. Ομπστφελντ είναι μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, ενώ έχει συμβουλέψει πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. Δηλώνοντας ενθουσιασμένη για τη συνεργασία, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον επέλεξε, δήλωσε ότι «ο Μόρις θα δώσει επιστημονική καθοδήγηση στο ΔΝΤ σε μια σημαντική συγκυρία». Ως οικονομολόγος ανήκει στην κεϊνσιανή σχολή σκέψης, έχει μάλιστα συγγράψει ένα βιβλίο για τα διεθνή οικονομικά με τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν. Εχοντας λάβει το διδακτορικό του από το MIT, έχει διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια Columbia, Pennsylvania, και ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και thetoc.gr

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου