Ειδήσεις

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ μιας εβδομάδας

«Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Γι’ αυτό υπάρχει «ισχυρή γνώμη» στο Eurogroup ότι τώρα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την εμπλοκή στη σημερινή διαπραγμάτευση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «στο προηγούμενο Eurogroup δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα ανακοινωθέν. Μίλησα με τον πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε να γίνει η τεχνική επεξεργασία για να δούμε που βρισκόμαστε και κατά πόσο ισχύει η αναλογία 70-30% και το κατά πόσο μπορούμε να δούμε μέτρα αντικατάστασης του 30%.»

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε μια μικρή απογοήτευση για το αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σταθερό έδαφος για το πόσο μεγάλο τμήμα του προγράμματος μπορεί να προσαρμοστεί.

Παράλληλα, συζητήσαμε για το κατά πόσο μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες διατυπώσεις.

Στο Eurogroup, υπογράμμισε, συζητήσαμε το ζήτημα και το μεγαλύτερο μέρος συμφώνησε ότι η καλύτερη λύση είναι η παράταση του προγράμματος προκειμένου να υπάρχει ένας αριθμός μηνών για να μπορέσει να γίνει η συζήτηση.

Αυτό θα επέτρεπε και στους Ελληνες να προχωρήσουν στις αλλαγές. Βέβαια θα έπρεπε η παράταση να συνοδεύεται από ορισμένες δεσμεύσεις, τόνισε. Οι βασικές είναι:

* Να υπάρξει ευελιξία στα μέτρα αλλά όχι μονομερείς ενέργειες.
* Δεν θα γύριζαν πίσω μέτρα αν δεν υπήρχε πλήρης χρηματοδότηση.
* Δέσμευση από τις αρχές ότι θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν αιτηθεί παράταση και το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε ότι η προτίμησή του είναι για παράταση. «Χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη λύση, που δεν με ενδιαφέρει πώς θα λέγεται, αλλά ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι μέσω της παράτασης. «Δεν θα κάνω εικασίες», σημείωσε προσθέτοντας ότι εκτιμά πως η ελληνική πλευρά βλέπει με παρόμοιο τρόπο το ζήτημα.

Όσα λένε οι Έλληνες για “πρόγραμμα – γέφυρα”, σε εμένα ακούγονται ως παράταση, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι κανονισμοί του ESM και του EFSF ορίζουν την ανάγκη να υπάρξει η παράταση, αλλά επανέλαβε ότι στις «λέξεις» μπορούν να βρεθούν οι λύσεις.

Η ευελιξία

Αναφορικά με το τι εννοεί όταν μιλά για «ευελιξία» και αν αυτή περιλαμβάνει τη μείωση του στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ο Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να πει ότι αυτό εξαρτάται από τους «θεσμούς» που εξετάζουν αν το πρόγραμμα κινείται ευρύτερα εντός στόχου. «Δεν είχαμε χρόνο τις τελευταίες ημέρες να δούμε το θέμα με λεπτομέρειες».

Μοσκοβισί: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας

Δεν φτάσαμε στο αποτέλεσμα που θα επιθυμούσα, σημείωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση κάποια άλλη επιλογή από την παράταση. Μπορεί να γίνει χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το πρόγραμμα, σημείωσε.

Από την μια πλευρά έχουμε την ψήφο των Ελλήνων και από την άλλη το πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις.

Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στην φρασεολογία, σημείωσε ο Μοσκοβισί. Πρέπει να έχουμε καλή θέληση. Αν υπάρξει αίτημα για παράταση τότε υπάρχει χρόνος και διάθεση για να δούμε την ευελιξία. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επέκταση με ευελιξία στις δεσμεύσεις. Μετά στο χρόνο που θα συμφωνήσουμε θα δούμε τα θέματα. «Πρέπει να είμαστε λογικοί».

Λαγκάρντ: Χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση της δόσης

Η κατάστασή για το ΔΝΤ είναι ελαφρά διαφορετική, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει πρόγραμμα που τρέχει και λήγει το Μάρτιο του 2016. Ετσι όπως έχει η κατάσταση, εκκρεμεί η αξιολόγηση αλλά μπορεί να συνεχιστεί. Αν ζητηθεί παράταση και συνδυαστεί με την πρόθεση να προχωρήσει η Αθήνα, θα συνεχίσουμε από κοινού την αξιολόγηση.

Ωστόσο, υπογράμμισε, αν αυτό δεν γίνει, η αξιολόγηση του ΔΝΤ θα συνεχιστεί, και αυτό θα απαιτήσει κάποιες εβδομάδες. Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    17.02.2015 00:03

    Δυστυχως απ οτι φαινεται η γοητεια του κ. Βαρουφακη δεν θολωσε τα ματια ουτε της κ. Λαγκαρντ. Βεβαια οταν πηγαινουμε στο Ευρογκρουπ εντελως απροετοιμαστοι και με οπλο μονο την γοητεια μας, τοτε δεν υπαρχει ελπιδα για λυσι. Ο κ Βαρουφακης δεν εχει ακομη καταλαβει οτι δεν εχει να κανει με σπουδαστες ουτε κατωτερους απ αυτον, αλλα με υπουργους οικονομικων που τον βαζουν στην τζεπη τους σε δευτερολεπτα. Τα νταιλικια οτι δεν φοβομαστε ειναι τζαμπα μαγκιες που ευχομαι να μη τις παρουν σοβαρα οι Ευρωπαιοι γιατι τοτε θα ηθελα να δω τον κ. Τσιπρα τον κ Βαρουφακη και τον Λαφαζανη πως θα εξηγησει τον αλλο μηνα στον Ελληνα συνταξιουχο οτι λεφτα δεν υπαρχουν εστω και για τα λιγα χρηματα που τωρα παιρνει συνταξη.

Σχολιασμός άρθρου