Ειδήσεις

Ένα αεροπλάνο που ποτέ δεν δρομολογήθηκε

Έντεκα περίπου μήνες (6/12/2013) έχουν περάσει από την ημέρα που έγινε η πρώτη δοκιμαστική άφιξη του μεγάλου αεροπλάνου Q-400 78 θέσεων στην Κάλυμνο δημιουργώντας πολλές προσδοκίες στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Οι προοπτικές που διαφαίνονταν από τις εξαγγελίες για την δρομολόγηση του νέου αεροσκάφους ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον του κρατικού αερολιμένα, αλλά και για την περαιτέρω τοπική ανάπτυξη.

Δυστυχώς όμως το εν λόγω αεροσκάφος δεν δρομολογήθηκε ποτέ, αν και η σχετική σύμβαση έχει τροποποιηθεί. Πραγματοποιεί μόνο έκτακτα δρομολόγια, είτε λόγω της παρουσίασης κάποιου τεχνικού προβλήματος στο μικρό αεροπλάνο, είτε λόγω έλλειψης του τελευταίου.

Τις φορές δε που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Άργους, είναι μισοάδειο-μισογεμάτο μεταφέροντας 35 περίπου επιβάτες, για να απογειωθεί με καμιά δεκαριά περισσότερους (45 περίπου) στην καλύτερη περίπτωση. Και τούτο γιατί από τη στιγμή που δεν κάνει τακτικές πτήσεις, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μεταφέρει περισσότερους, γιατί οι κρατήσεις γίνονται με βάση τη χωρητικότητα του μικρού. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το αν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση που θα κάλυπτε τις επιπλέον θέσεις του μεγάλου αεροσκάφους.

Από τον Αύγουστο του 2006
Ο κρατικός αερολιμένας Καλύμνου εγκαινιάστηκε στις 9 Αυγούστου του 2006 από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη, παρουσία του υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αρ. Παυλίδη και των υφυπουργών Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη και ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλου.
Κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο κ. Λιάπης είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως:

«Το αεροδρόμιο της Καλύμνου, το 41ο της χώρας, θα δώσει μια νέα πνοή στην κοινωνική, οικονομική, εμπορική και τουριστική ζωή του νησιού και των Δωδεκανήσων ευρύτερα. Θα εξυπηρετήσει την καθημερινότητα, τις μετακινήσεις των ίδιων των κατοίκων. Αλλά και θα διευκολύνει τους επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν την εξαιρετική φυσική ομορφιά του νησιού και τη φιλοξενία των Καλυμνίων».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «για την κατασκευή του κτηρίου του αεροσταθμού του αεροδρομίου της Καλύμνου (2.204 τμ) δαπανήθηκε το ποσό των 6 εκατ, ενώ η φωτοσήμανση του αεροδρομίου στοίχισε 2 εκατ. Το αεροδρόμιο έχει ένα κεντρικό διάδρομο ενός χιλιομέτρου και χώρο στάθμευσης αεροσκαφών 15.000 τμ.».
Επειδή πρωτολειτούργησε στα μέσα της χρονιάς με τις γραμμές να έχουν ήδη δοθεί από την αρχή του έτους και προκειμένου να ενταχθεί στον τομέα Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας (Άγονες Γραμμές) μέχρι το τέλος του 2006 εξυπηρετούσε τη γραμμή Αθήνα-Αστυπάλαια-Κάλυμνος και αντίστροφα. Από το 2007 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Αθήνα-Κάλυμνος-Αθήνα.

Συνεχής βελτίωση των εγκαταστάσεων
Στο πλαίσιο των εγκαινίων παραδόθηκε ένα κτίριο καλαίσθητο, αλλά με πολλές ελλείψεις και κακοτεχνίες, όπως ήταν η έλλειψη αντικεραυνικής προστασίας τόσο του κτιρίου όσο και του διαδρόμου. Μετά από 4,5 χρόνια τοποθετήθηκε αντικεραυνική προστασία, έγιναν κάποιες εργασίες βελτίωσης των κτιριακών υποδομών και εξασφαλίστηκε ο τηλεχειρισμός όλων των μέσων επικοινωνίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν δύο ξεχωριστές εργολαβίες για να μπορέσει να προσγειώνεται το μεγάλο αεροσκάφος. Η μία αφορούσε στη διαμόρφωση και στις χωματουργικές εργασίες και η άλλη στη μετατόπιση της φωτοσήμανσης. Οι εργασίες έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να εξασφαλιστούν επιπλέον 22 μέτρα και να αλλάξει το μήκος του διαδρόμου: 1015+22 μέτρα.
Απομένουν ακόμη να γίνει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, του χώρου στάθμευσης των οχημάτων, αλλά και να ολοκληρωθεί η σχετική σήμανση.

Θα εξυπηρετούσε μια πτήση για Κρήτη

Δεδομένου ότι στην Κρήτη υπάρχουν πολλοί φοιτητές και πολλές φοιτήτριες από την Κάλυμνο, έχει διατυπωθεί η άποψη πως αντί να επιμένουν στην δρομολόγηση ενός μεγάλου αεροσκάφους στο νησί, θα ήταν προτιμότερο οι τοπικές αρχές να πιέσουν ώστε να προστεθεί ένα επιπλέον δρομολόγιο από και προς την Κρήτη (Ηράκλειο), προκειμένου να διευκολύνονται τα παιδιά που σπουδάζουν εκεί και οι γονείς τους.

Αλλαγές στις πτήσεις ανάλογα με τη θερινή και χειμερινή ώρα

Όσον αφορά τώρα στα ισχύοντα δρομολόγια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι αεροπορικές πτήσεις τροποποιούνται δυο φορές το χρόνο βάσει της αλλαγής της ώρας.
Ειδικότερα όταν ξεκινά να ισχύει η θερινή ώρα πραγματοποιούνται:
-10 πτήσεις την εβδομάδα: Αθήνα-Κάλυμνο-Αθήνα, μία (1) πρωινή κάθε μέρα, συν επιπλέον τρεις (3) το μεσημέρι συνήθως Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.
-3 ενδοδωδεκανησιακές πτήσεις: Ρόδο-Κω-Κάλυμνο-Λέρο-Αστυπάλαια (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο).
Όταν αρχίζει να ισχύει η χειμερινή ώρα υπάρχουν:
-7 πτήσεις Αθήνα-Κάλυμνο-Αθήνα (μια κάθε μέρα) και
-2 ενδοδωδεκανησιακές πτήσεις: Ρόδο-Κω-Κάλυμνο-Λέρο-Αστυπάλαια (Τρίτη, Πέμπτη).

“Δύσκολα κόβεται ο ομφάλιος λώρος με την Κω”
Οι άνθρωποι που εργάζονται στο αεροδρόμιο της Καλύμνου μετά από εννιά χρόνια λειτουργίας του στο νησί σημειώνουν πως «οι Καλύμνιοι αγαπούν το αεροδρόμιο, αλλά δεν έχουν μάθει να το χρησιμοποιούν», για να συμπληρώσουν με νόημα πως «ο ομφάλιος λώρος με την Κω δύσκολα κόβεται» αναφερόμενοι στην επιλογή πολλών κατοίκων να ταξιδεύουν μεν αεροπορικώς, αλλά να επιλέγουν για το σκοπό αυτό το αεροδρόμιο της Κω.

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου