Ειδήσεις

«Η κουζίνα δείχνει glamorous, όμως έχει δάκρυα, κοψίματα και καψίματα»: Τι έκαναν δύο Έλληνες Chef

Μια γραμμή επικοινωνίας έφτιαξαν δύο Ελληνες σεφ για τους συναδέλφους τους που καταρρέουν από τις δύσκολες συνθήκες και την πίεση που επικρατεί στις κουζίνες.

Οποιος έχει εργαστεί σε εστιατόριο γνωρίζει ότι το ωράριο είναι βαρύ, οι τραυματισμοί από τη φωτιά και τα μαχαίρια είναι αναπόφευκτοι, και η πίεση για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα είναι συχνά αφόρητη. Επίσης έχουν αναφερθεί κρούσματα λεκτικής και σωματικής βίας που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων, προκαλούν burnout και οδηγούν ικανούς και φιλόδοξους εργαζόμενους στην αλλαγή επαγγέλματος.

Με λίγα λόγια, τα «βασανιστήρια» στα οποία υποβάλλει ο Γκόρντον Ράμσεϊ όσους συμμετέχουν στα ριάλιτί του είναι συχνά μια ωραιοποιημένη εικόνα όσων πραγματικά συμβαίνουν στις κουζίνες.

«Ηταν από τις πιο αγχωτικές και “άγευστες” συνεντεύξεις της ζωής μου»
Αυτές τις συνθήκες τις έχουν βιώσει και οι δύο σεφ, ο Παύλος Σάφτης και ο Αριστείδης Νικολάου και αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Μέσω των σελίδων τους στα social media δημιούργησαν μια γραμμή επικοινωνίας για όσους εργαζόμενους, είτε είναι σεφ είτε δουλεύουν στη λάντζα, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και χρειάζονται ψυχολογική στήριξη από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά τι συμβαίνει.

Οι σεφ Αριστείδης Νικολάου και Παύλος Σάφτης (δεξιά) «αποφάσισαν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που θέλουν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους»
«Υπάρχει πρόβλημα παγκοσμίως με τους εργαζόμενους στην εστίαση. Το κυριότερο είναι το burnout που συχνά καταλήγει σε χρήση ναρκωτικών, κατάθλιψη και διάφορα άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Είχα πάθει και εγώ κατάθλιψη και κάνω 12 χρόνια ψυχοθεραπεία», λέει στην «Κ» ο Παύλος Σάφτης και διηγείται ένα περιστατικό που του συνέβη όταν εργαζόταν στην κουζίνα εστιατορίου με αστέρι Μισελέν στην Αγγλία. «Μου είχαν σπάσει το πόδι. Με κλώτσησε στο καλάμι ένας άλλος εργαζόμενος. Πρώτα τελείωσα τη βάρδια και μετά πήγα στο νοσοκομείο. Σε κάποια εστιατόρια σου ζητάνε να πηγαίνεις ακόμα και αν ο πυρετός έχει φτάσει στο 40. Υπάρχουν λιποθυμίες την ώρα του σέρβις».

Ενας στους τρεις δήλωσε ότι έχει υποστεί λεκτική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και το 26% δήλωσε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών για να αντιμετωπίσει το στρες
Τα στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει στο εξωτερικό τον επιβεβαιώνουν. Ερευνα της Unilever που έγινε το 2023 αποκάλυψε πως το 60% των εργαζομένων στις κουζίνες πιστεύει ότι η συγκεκριμένη δουλειά επηρεάζει αρνητικά σε κάποιο βαθμό την ψυχική υγεία. Επίσης, ένας στους τρεις δήλωσε ότι έχει υποστεί λεκτική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και το 26% δήλωσε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών για να αντιμετωπίσει το στρες.

Η στενή σχέση μισθών και φόρων στην εργασία
Σε άλλη έρευνα της ιστοσελίδας Cozymeal, το 70% των σεφ απάντησε ότι αισθάνεται άγχος στο εστιατόριο που εργάζεται και το 65% αισθάνεται απομονωμένο από τον κόσμο λόγω του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Οπως λέει ο κ. Σάφτης παρόμοια είναι τα αισθήματα και των εργαζομένων στην εστίαση στην Ελλάδα, όπου οι χαμηλότεροι μισθοί σε σχέση με αυτούς του εξωτερικού προσθέτουν επιπλέον ψυχολογικό βάρος. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος και ο Αριστείδης Νικολάου «αποφάσισαν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που θέλουν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους».

Σε ένα μήνα 120 άτομα ζήτησαν βοήθεια
Στον πρώτο μήνα του εγχειρήματος, περίπου 120 άτομα ζήτησαν βοήθεια και συμβουλές μέσω της σελίδας Gold Pig. Οι δύο διαχειριστές, που σύντομα θα προσθέσουν στην ομάδα και έναν τρίτο σεφ ο οποίος έχει τελειώσει τις σπουδές του στην ψυχολογία, συζητούν μαζί τους και όταν διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τους παραπέμπουν σε ψυχολόγο με τον οποίον συνεργάζονται. «Εχουμε μιλήσει με τους 72 από τους 120 που έχουν επικοινωνήσει και παραπέμψαμε τους 12 στον ψυχολόγο», λέει ο Παύλος Σάφτης.

Κάτω από 1.000 ευρώ παίρνουν 6 στους 10 στον ιδιωτικό τομέα
Οι ιστορίες που έχει ακούσει σε αυτές τις επικοινωνίες είναι συχνά ακραίες. «Μια κυρία που εργαζόταν στη λάντζα και στον μπουφέ μιας επιχείρησης είναι καρκινοπαθής και έκανε χημειοθεραπεία. Οπως μας είπε, ο ιδιοκτήτης την υποχρέωνε να πηγαίνει στη δουλειά μια ώρα μετά το τέλος της χημειοθεραπείας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα την απέλυε. Τελικά την πείσαμε να παραιτηθεί και τη βοηθήσαμε να βρει μια άλλη δουλειά», διηγείται ο κ. Σάφτης.

Ενα άλλο περιστατικό αφορούσε έναν 19χρονο που έκανε την πρακτική του σε εστιατόριο και δεν μπορούσε να φύγει. «Επαθε κατάθλιψη από το ανελέητο bullying που δεχόταν από τον σεφ. Αυτή η κακοποίηση δεν ήταν μόνο λεκτική».

Ο Παύλος Σάφτης λέει ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει διότι θέλει να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον για τα δύο παιδιά του που θέλουν και αυτά να εργαστούν στις κουζίνες. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι ακόμα κι αν βελτιωθούν οι συνθήκες, δεν θα υπάρξει ποτέ η λάμψη που παρουσιάζουν πολλά ριάλιτι και οι αναρτήσεις στο Instagram. «Τα ριάλιτι έχουν κάνει την κουζίνα να δείχνει glamorous, ενώ δεν είναι. Εχει δάκρυα, κοψίματα και καψίματα. Πρέπει να είσαι ταγμένος σε αυτή τη δουλειά για να τα βγάλεις πέρα».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου