Αμετάβλητες ή και αυξημένες αναμένεται να παραμείνουν οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών το 2026, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το κόστος ζωής και την ανάγκη αποταμίευσης, σύμφωνα με νέα έρευνα της YouGov για λογαριασμό του ομίλου Immediate.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι, ακόμη και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι διακοπές αποτελούν «ιερή» δαπάνη για τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών και παραμένουν εκτός περικοπών στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.087 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψε τις προθέσεις ταξιδιών εντός και εκτός χώρας για το 2026, τις δαπάνες αλλά και τα είδη εμπειριών που προτιμούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 26% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα δαπανήσει περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια (έξι ημέρες και άνω), ενώ το 18% θα αυξήσει το budget για σύντομες αποδράσεις. Την ίδια στιγμή, το 56% αναμένεται να διατηρήσει σταθερές τις δαπάνες για μεγαλύτερα ταξίδια και το 66% για short breaks. Μόλις το 7% δηλώνει ότι σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερα, τόσο για μεγάλα όσο και για σύντομα ταξίδια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προθέσεις σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των διακοπών. Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) σκοπεύει να πραγματοποιήσει μία σύντομη απόδραση το 2026, ενώ το 22% σχεδιάζει δύο και το 11% έως και τρεις. Παράλληλα, το 35% προβλέπει ότι θα κάνει ένα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδι, με το 16% να στοχεύει σε δύο.
Σε επίπεδο προτιμήσεων, τα city breaks παραμένουν στην κορυφή των επιλογών (57%). Ακολουθούν οι διακοπές σε παραθαλάσσιους προορισμούς (42%) και τα all-inclusive πακέτα (37%), στοιχείο που επιβεβαιώνει τη σημασία τόσο της ευελιξίας όσο και της προβλεψιμότητας του κόστους.
Η έρευνα αποτυπώνει και μια σαφή αλλαγή νοοτροπίας γύρω από την αποταμίευση και την κληρονομιά στους απογόνους. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δηλώνουν ότι προτιμούν να επενδύουν τα χρήματά τους σε κοινές οικογενειακές εμπειρίες παρά να αφήσουν μεγαλύτερη κληρονομιά. Η τάση αυτή είναι εντονότερη στους γονείς με μεγαλύτερα ή οικονομικά ανεξάρτητα παιδιά, με το 68% να αισθάνεται πλέον πιο άνετα να δαπανά περισσότερα για τον εαυτό του.
Παράλληλα, το 70% σχεδιάζει τις διακοπές του με βάση προσωπικά ενδιαφέροντα και πάθη, με την ιστορία και τη γαστρονομία να αποτελούν τις δημοφιλέστερες πηγές έμπνευσης.
Όπως σημείωσε ο Ed Grenby, travel editor του Radio Times, «τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι διακοπές και οι εμπειρίες που συνδέονται με προσωπικά ενδιαφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτες για την πλειονότητα των ανθρώπων. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κυριαρχεί η φιλοσοφία του “εδώ και τώρα” και της απόλαυσης της ζωής χωρίς ενοχές».
Από την πλευρά της, η Immediate επισημαίνει ότι οι ταξιδιωτικοί πάροχοι που θα ευθυγραμμίσουν τα προϊόντα τους με τα budgets, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες που αποτυπώνει η έρευνα, θα έχουν σαφές πλεονέκτημα στην προσέλκυση κρατήσεων το 2026.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 12 Δεκεμβρίου.
Πηγή: torrnosnews.gr













