ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύελλα για τα “χακαρίσματα” Βαρουφάκη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρουφάκης

Σάλο προ­κα­λούν οι απο­κα­λύ­ψεις για τον Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη και το σχέ­διο Β. Τα στοι­χεία που έρ­χο­νται στο φως για πα­ράλ­λη­λο τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, για υπο­κλο­πή από χάκερ – συ­νερ­γά­τη του πρώην υπουρ­γού και στο βάθος… δραχ­μή, έχουν προ­κα­λέ­σει πο­λι­τι­κό σάλο.

Η κυ­βέρ­νη­ση, αλλά και ο ένας μετά τον άλλο οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ «αδειά­ζουν» τον πρώην υπουρ­γό ενώ ήδη ακού­γο­νται φωνές για σο­βα­ρές ποι­νι­κές ευ­θύ­νες που μπο­ρεί να υπάρ­χουν και που πρέ­πει να ερευ­νη­θούν από τη δι­καιο­σύ­νη.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή η δή­λω­ση της βου­λευ­τού του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Ελέ­νης Αυ­λω­νί­του η οποία χα­ρα­κτή­ρι­σε τον κ. Βα­ρου­φά­κη «Αλίκη Βου­γιου­κλά­κη της πο­λι­τι­κής» και ζή­τη­σε έρευ­να για τα κα­ταγ­γελ­λό­με­να, ενώ καμία γνώση για το πε­ρί­φη­μο πλέον plan B του Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη δεν είχε το Γε­νι­κό Λο­γι­στή­ριο του Κρά­τος όπως υπο­στή­ρι­ξε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, Δη­μή­τρης Μάρ­δας.

Η κυ­βέρ­νη­ση επι­σή­μως δεν έχει το­πο­θε­τη­θεί για τις νέες απο­κα­λύ­ψεις που είδαν το φως της δη­μο­σιό­τη­τας, ωστό­σο από το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου δη­λώ­νουν άγνοια για το κρυφό σχέ­διο.

«Είναι αλή­θεια ότι ο αγα­πη­τός Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης δεί­χνει τον τε­λευ­ταίο καιρό μία αμε­τρο­έ­πεια σε σχέση με αυτά τα οποία ή γνώ­ρι­ζε ή προ­ω­θού­σε στα πλαί­σια του με­γά­λου κα­θή­κο­ντος που είχε και του εμπι­στεύ­θη­κε ο Πρω­θυ­πουρ­γός, του πρώην υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών», δή­λω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής Αλέ­ξης Μη­τρό­που­λος μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΪ.

Πά­ντως ο ίδιος ο πρώην υπουρ­γός πα­ρα­δέ­χθη­κε εμ­μέ­σως πλην σαφώς το σχέ­διό του εμπλέ­κο­ντας και τον ίδιον τον πρω­θυ­πουρ­γό.

Ο στό­χος των υπο­κλο­πών ήταν να μπο­ρέ­σει το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ηλε­κτρο­νι­κές με­τα­φο­ρές ποσών με το πά­τη­μα ενός κου­μπιού. Οι πλη­ρω­μές θα ήταν σε υπο­σχε­τι­κές πλη­ρω­μών (IOUs) όπως είχε γίνει στην Κα­λι­φόρ­νια, μετά την κρίση της Lehman, δη­λώ­νει ο κ. Βα­ρου­φά­κης στην Telegraph.

Ο πρώην υπουρ­γός δη­λώ­νει ότι το σχέ­διο ήταν πολύ καλά ανα­πτυγ­μέ­νο: «Πολύ σύ­ντο­μα θα μπο­ρού­σα­με να το επε­κτεί­νου­με χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εφαρ­μο­γές για smartphones, και θα μπο­ρού­σε να γίνει ένα λει­τουρ­γι­κό πα­ράλ­λη­λο σύ­στη­μα. Φυ­σι­κά αυτό θα ήταν σε ευρώ, αλλά πολύ εύ­κο­λα θα μπο­ρού­σε να με­τα­τρα­πεί σε μια νέα δραχ­μή», ανα­φέ­ρει το δη­μο­σί­ευ­μα.

«Είπα στον Τσί­πρα ότι δεν θα είναι παι­χνι­δά­κι, αλλά αυτό θα είναι το τί­μη­μα που πρέ­πει για την ελευ­θε­ρία. Αλλά ήρθε η στιγ­μή που (ο Τσί­πρας) συ­νει­δη­το­ποί­η­σε ότι ήταν πάρα πολύ δύ­σκο­λο. Δεν ξέρω πότε έλαβε αυτήν την από­φα­ση. Εγώ το έμαθα το βράδυ του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προ­σφέρ­θη­κα να πα­ραι­τη­θώ» είπε. Ο κ Βα­ρου­φά­κης ήθε­λαν να αρ­πά­ξουν την ευ­και­ρία από την δυ­να­μι­κή της σα­ρω­τι­κής νίκης στο δη­μο­ψή­φι­σμα αλλά τον ξε­πέ­ρα­σαν τα γε­γο­νό­τα, ανα­φέ­ρει στο δη­μο­σί­ευ­μα ο Βρε­τα­νός δη­μο­σιο­γρά­φος.

Το σχέ­διο Βα­ρου­φά­κη

Πα­ράλ­λη­λο τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, μυ­στι­κοί λο­γα­ρια­σμοί που δεν θα έβλε­παν οι Ευ­ρω­παί­οι ακόμη και hacking στα ΑΦΜ των Ελ­λή­νων φο­ρο­λο­γου­μέ­νων μέσω «ελέγ­χου» της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συ­στη­μά­των προ­έ­βλε­πε το plan B του πρώην υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών, Γιάν­νη Βα­ρου­φά­κη για τη νέα δραχ­μή.

Σύμ­φω­να με τις λε­πτο­μέ­ρειες του σχε­δί­ου, που απο­κά­λυ­ψε ο ίδιος ο κ. Βα­ρου­φά­κης σε στε­λέ­χη ξένων hedge funds, στα πλαί­σια διε­θνούς forum που έλαβε χώρα στις 16 Ιου­λί­ου, θα υπήρ­χε ένα πα­ράλ­λη­λο τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, κα­ταρ­χήν μέσα στα πλαί­σια του ευρώ αλλά με την δυ­να­τό­τη­τα «εν μία νυκτί να με­τα­τρα­πεί σε μία νέα δραχ­μή».

Το σχέ­διο απο­κα­λύ­πτει η εφη­με­ρί­δα Κα­θη­με­ρι­νή στην κυ­ρια­κά­τι­κη έκ­δο­ση της.

Ο βα­σι­κός κορ­μός του plan B, πε­ριε­λάμ­βα­νε υπο­κλο­πές ΑΦΜ από έναν παι­δι­κό φίλο του κυ­ρί­ου Βα­ρου­φά­κη, όπως ο ίδιος είπε, τον οποίο είχε διο­ρί­σει στο υπουρ­γείο οι­κο­νο­μι­κών ει­δι­κά για να πα­ρα­κάμ­ψει την “ελεγ­χό­με­νη από τις Βρυ­ξέλ­λες” Κα­τε­ρί­να Σαβ­βαϊ­δου. Πώς θα πε­τύ­χαι­νε την υπο­κλο­πή των ΑΦΜ; Με… χα­κά­ρι­σμα (hacking) της ιστο­σε­λί­δας της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συ­στη­μά­των.

Σύμ­φω­να με την Κα­θη­με­ρι­νή, ο πρώην υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών θα δη­μιουρ­γού­σε με τους συ­νερ­γά­τες του μυ­στι­κούς λο­γα­ρια­σμούς, συν­δε­δε­μέ­νους με το ΑΦΜ κάθε φο­ρο­λο­γού­με­νου. «Χωρίς να το πούμε σε κα­νέ­ναν» όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά λέει ο ίδιος, έτοι­μους να ενερ­γο­ποι­η­θούν ανά πάσα στιγ­μή, υπό άκρα μυ­στι­κό­τη­τα. «Με το πά­τη­μα ενός κου­μπιού» το σύ­στη­μα θα ήταν σε θέση να απο­στεί­λει ένα ει­δι­κό pin σε κάθε φο­ρο­λο­γού­με­νο που θα αντι­στοι­χού­σε σε αυτόν τον μυ­στι­κό, πα­ράλ­λη­λο λο­γα­ρια­σμό μέσω του οποί­ου θα μπο­ρού­σε ο πο­λί­της ή η επι­χεί­ρη­ση να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει πλη­ρω­μές, δη­μιουρ­γώ­ντας έτσι ένα πα­ράλ­λη­λο τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, ενόσω οι τρά­πε­ζες θα πα­ρέ­με­ναν κλει­στές, εξή­γη­σε ο πρώην υπουρ­γός οι­κο­νο­μι­κών.

Μέσω twitter απά­ντη­σε ο Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης στο άρθρο της Κα­θη­με­ρι­νής της Κυ­ρια­κής, σύμ­φω­να με το οποίο ο πρώην υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών είχε plan B για πα­ράλ­λη­λο νό­μι­σμα σε πε­ρί­πτω­ση που οι δα­νει­στές απο­φά­σι­ζαν να κλεί­σουν τις τρά­πε­ζες και για υπο­κλο­πή των ΑΦΜ των Ελ­λή­νων φο­ρο­λο­γου­μέ­νων.

Επι­χει­ρώ­ντας να δια­ψεύ­σει το δη­μο­σί­ευ­μα, ο κ. Βα­ρου­φά­κης ση­μειώ­νει (σ.σ. στα αγ­γλι­κά) στον προ­σω­πι­κό του λο­γα­ρια­σμό στο twitter:

«Ώστε, προ­σπά­θη­σα να υπο­κλέ­ψω τα ΑΦΜ Ελ­λή­νων πο­λι­τών; Είμαι εντυ­πω­σια­σμέ­νος από τη φα­ντα­σία εκεί­νων που με δυ­σφη­μούν».

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας

Οι απο­κα­λύ­ψεις που βλέ­πουν το φως της δη­μο­σιό­τη­τας δη­μιουρ­γούν μεί­ζον πο­λι­τι­κό, οι­κο­νο­μι­κό και ηθικό ζή­τη­μα για την κυ­βέρ­νη­ση το οποίο θα πρέ­πει να ερευ­νη­θεί σε βάθος για τη δια­κρί­βω­ση των όποιων ευ­θυ­νών.

Η κυ­βέρ­νη­ση οφεί­λει να απα­ντή­σει πει­στι­κά στον ελ­λη­νι­κό λαό. Τι ακρι­βώς έγινε τους πρώ­τους 6 μήνες της δια­κυ­βέρ­νη­σης; Ποιο ήταν το αρ­χι­κό σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης; Τι ετοί­μα­ζαν ως εναλ­λα­κτι­κή λύση, ποιος την είχε χρε­ω­θεί και ποιος την πα­ρα­κο­λου­θού­σε; Πότε κα­τά­λα­βαν ότι δεν υπήρ­χε στην ουσία εναλ­λα­κτι­κή και ότι ένα grexit θα είχε ολέ­θριες συ­νέ­πειες για τη χώρα

Πρέ­πει επί­σης η κυ­βέρ­νη­ση να μας διευ­κρι­νί­σει.

Αλη­θεύ­ει ότι συ­γκε­κρι­μέ­νη ομάδα του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών είχε ανα­λά­βει να εκ­πο­νή­σει το εφε­δρι­κό σχέ­διο;

Αλη­θεύ­ει ότι σχε­δί­α­ζαν να εφορ­μή­σουν στο εθνι­κό Νο­μι­σμα­το­κο­πείο και ότι πράγ­μα­τι ετοί­μα­ζαν πα­ράλ­λη­λο νό­μι­σμα με υπο­κλο­πή των ΑΦΜ όλων των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων;

Αλη­θεύ­ει ότι ετοί­μα­ζαν έκ­δο­ση IOUs (υπο­σχε­τι­κές πλη­ρω­μής του δη­μο­σί­ου) ως το πρώτο βήμα προς το grexit;

Κρί­σι­μα ερω­τή­μα­τα που χρή­ζουν πει­στι­κής απά­ντη­σης προς τον ελ­λη­νι­κό λαό.

Η Νέα Δη­μο­κρα­τία θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει αύριο ει­δι­κή σύ­σκε­ψη για τα με­γά­λα αυτά ζη­τή­μα­τα που έχουν προ­κύ­ψει και τον τρόπο με τον οποίο θα συμ­βά­λει ώστε να χυθεί άπλε­το φως στην σκο­τει­νή αυτή ιστο­ρία.

Διότι δεν δη­μιουρ­γεί­ται έλ­λειμ­μα μόνο στην οι­κο­νο­μία, αλλά πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Δη­μο­κρα­τία μέσα στη χώρα, καθώς και έλ­λειμ­μα αξιο­πι­στί­ας προς τα έξω.

Από την πλευ­ρά της, η Ντόρα Μπα­κο­γιάν­νη μέσω twitter ανα­ρω­τή­θη­κε αν έφτα­σε η ώρα της Δι­καιο­σύ­νης.

Η ανα­κοί­νω­ση του Πο­τα­μιού:

Δια­βά­ζο­ντας το σχέ­διο Βα­ρου­φά­κη για την επι­στρο­φή στη δραχ­μή, δεν ξέ­ρεις αν πρέ­πει να ορ­γι­στείς ή να γε­λά­σεις. Ο κο­ρυ­φαί­ος υπουρ­γός της κυ­βέρ­νη­σης, έπαι­ζε τον μαύρο hacker, σχε­δί­α­ζε κλο­πές ΑΦΜ, έστη­νε δη­λα­δή το κρά­τος της δραχ­μής λέ­γο­ντας ψέ­μα­τα στους πο­λί­τες ότι αγω­νι­ζό­ταν για μια συμ­φω­νία με την Ευ­ρώ­πη. Ο πρω­θυ­πουρ­γός πρέ­πει να πει ξε­κά­θα­ρα στον ελ­λη­νι­κό λαό αν όλα αυτά τα πα­ρα­κρα­τι­κά είχαν την έγκρι­σή του και γιατί τα ανέ­χτη­κε. Θυ­μί­ζου­με ότι όταν το Πο­τά­μι διά του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού εκ­προ­σώ­που Χάρη Θε­ο­χά­ρη κα­τήγ­γει­λε τους σχε­δια­σμούς Βα­ρου­φά­κη για τη δραχ­μή, είχε απει­λη­θεί από τους κυ­βερ­νη­τι­κούς με πα­ρέμ­βα­ση Ει­σαγ­γε­λέα.

Με τα hacking του Βα­ρου­φά­κη από τη μια, τα ρι­φι­φί του Λα­φα­ζά­νη στο Νο­μι­σμα­το­κο­πείο από την άλλη, ανα­ρω­τιέ­σαι αν έχεις να κά­νεις με ερα­σι­τέ­χνες υπουρ­γούς ή ερα­σι­τέ­χνες σε­να­ριο­γρά­φους αστυ­νο­μι­κών ται­νιών. Με τέ­τοιες προ­σω­πι­κό­τη­τες δεν είναι να απο­ρεί κα­νείς πώς φθά­σα­με εδώ. Μάλ­λον πρέ­πει να αι­σθα­νό­μα­στε τυ­χε­ροί που δεν μας συ­νέ­βη­σαν χει­ρό­τε­ρα.

Την επί­ση­μη αντί­δρα­ση της κυ­βέρ­νη­σης πε­ρι­μέ­νει, όπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του και το ΠΑΣΟΚ, κα­λώ­ντας τον πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα να μην σιωπά ούτε να κρύ­βε­ται πίσω από πρά­ξεις ή πα­ρα­λεί­ψεις υπουρ­γών και συ­νερ­γα­τών του που λί­γους μήνες πριν ο ίδιος χα­ρα­κτή­ρι­ζε ση­μα­ντι­κό κε­φά­λαιο της δια­πραγ­μά­τευ­σης.

Η ανα­κοί­νω­ση του ΠΑΣΟΚ

Με τα ση­με­ρι­νά δη­μο­σιεύ­μα­τα της Κα­θη­με­ρι­νής, έρ­χο­νται στο φως πρό­σθε­τες και ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για την προ­ε­τοι­μα­σία και υλο­ποί­η­ση του Plan B και του σχε­δί­ου για το Grexit.

Στα δη­μο­σιεύ­μα­τα ανα­φέ­ρε­ται ότι με εντο­λή Τσί­πρα και εκτέ­λε­ση Βα­ρου­φά­κη, υπήρ­ξε ένας εφιαλ­τι­κός σχε­δια­σμός, καθώς και εν­δε­χό­με­νη συ­νέρ­γεια σε ποι­νι­κά κο­λά­σι­μες πρά­ξεις σχε­τι­κά με το νό­μι­σμα και την οι­κο­νο­μία της χώρας, με αδί­στα­κτες με­θο­δεύ­σεις.

Μπρο­στά τους τα σχέ­δια Λα­φα­ζά­νη για ει­σβο­λή στο Νο­μι­σμα­το­κο­πείο ωχριούν.

Ανα­μέ­νου­με την επί­ση­μη το­πο­θέ­τη­ση της Κυ­βέρ­νη­σης, αλλά και την πα­ρέμ­βα­ση της δι­καιο­σύ­νης για τη διε­ρεύ­νη­ση αυτής της υπό­θε­σης.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός δεν μπο­ρεί πια να σιωπά, ούτε να κρύ­βε­ται πίσω από πρά­ξεις ή πα­ρα­λεί­ψεις Υπουρ­γών και συ­νερ­γα­τών του, τους οποί­ους λί­γους μήνες πριν τους χα­ρα­κτή­ρι­ζε «ση­μα­ντι­κό κε­φά­λαιο» της δια­πραγ­μά­τευ­σης. Οφεί­λει να απα­ντή­σει ευ­θέ­ως και με ει­λι­κρί­νεια στην ερώ­τη­ση της Πρό­ε­δρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεν­νη­μα­τά και να ενη­με­ρώ­σει τη Βουλή και το λαό, για το ποιοι ήταν οι σχε­δια­σμοί αυτοί, αν υπήρ­ξαν πράγ­μα­τι προ­πα­ρα­σκευα­στι­κές πρά­ξεις, αν είχε αρ­χί­σει να εκτε­λεί­ται το εν λόγω σχέ­διο και τε­λι­κά με ποίου εντο­λή αυτό εκ­πο­νή­θη­κε. Οφεί­λει, τέλος, να κα­τα­θέ­σει τα σχε­τι­κά έγ­γρα­φα, γιατί οι πο­λί­τες πρέ­πει να μά­θουν όλη την αλή­θεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.