Τοπικές Ειδήσεις

Παν. Εγγλέζος στον RV: “Δεν θα επιτρέψουμε να γεμίσει η Ρόδος με μετακλητούς εργαζόμενους στον τουρισμό. Χάνεται η ταυτότητά μας”

Μια σημαντική σύσκεψη φορέων που αφορά κυρίως την περιοχή της Ρόδου, αλλά και τα Δωδεκάνησα συνολικά, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Υπουργείο Εργασίας, με στόχο την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο της περιοχής.  Όπως τόνισε στον RV και τη Ρένα Παυλάκη ο Πρόεδρος του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος, η σύσκεψη   αυτή έρχεται στην έναρξη της τουριστικής σαιζόν και σε μια περίοδο όπου  οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό βιώνουν έντονα προβλήματα λόγω της μη ομαλής εφαρμογής των τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ιδιαιτερότητα της Ρόδου και οι προκλήσεις των εποχικά εργαζομένων
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, η περιοχή αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή κατάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό απασχολούνται εποχικά, συνήθως για επτά μήνες το χρόνο. Η τοπική συλλογική σύμβαση, που έχει υπογραφεί από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δεν εφαρμόζεται πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην αμοιβή και την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων.

“Αν δεν εφαρμοστεί η σύμβαση, οι εργαζόμενοι χάνουν 3.500 ευρώ τον χρόνο”
Η μη αναγνώριση αυτής της σύμβασης από τους ελεγκτές που προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα, καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν σημαντικά ποσά που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους κατά τους μήνες που δεν εργάζονται. Σε μια σαιζόν η απώλεια εισοδήματος μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ , όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ και εξήγησε ότι αυτό είναι αποτρεπτικό για τους εργαζόμενους που κατευθύνονται σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να βασίζεται σε μετακλητούς από άλλες χώρες.

“Το κύριο θέμα είναι η συζήτηση των συμβάσεων στη Ρόδο, γιατί εμείς έχουμε υπογράψει συμβάσεις στη Ρόδο στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Αυτές θα συζητήσουμε αύριο και ελπίζω ότι θα γίνει κάτι θετικό.  Θα βάλουμε τα θέματα και προφανώς να τους πείσουμε τη διαφορετικότητα που έχουμε στο νησί και πώς λειτουργεί αυτό το νησί. Γιατί ακόμα μέχρι σήμερα,  δεν έχουν καταλάβει τις ιδιαιτερότητες του νησιού ανέφερε.
Η σύσκεψη και οι συμμετέχοντες
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων: το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων, το Σωματείο Εστιατόρων Δωδεκανήσου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, καθώς και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα. Η παρουσία των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Εργασίας και πιθανόν της Υπουργού Εργασίας,  υπογραμμίζει τη βαρύτητα της συνάντησης.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι η διευκρίνιση των λόγων για τους οποίους η τοπική σύμβαση δεν εφαρμόζεται, καθώς και η αναζήτηση λύσεων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και δίκαιη εφαρμογή της. Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων μέσω της ΑΣΤΕΡ, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της Ρόδου.

Η σημασία της ενότητας και της συνεννόησης
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου υπογράμμισε την ενότητα και τη συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των τοπικών φορέων ως βασικό στοιχείο που έχει κρατήσει όρθιο τον τουρισμό της Ρόδου, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους όπως η πανδημία. Όπως τόνισε, η προσέγγιση αυτή, βασισμένη στον διάλογο και τη συνεννόηση, αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές συγκρούσεις και κινητοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται πως “ξενίζει” το Υπουργείο Εργασίας, που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε διαφορετικά την τοπική σύμβαση, αν ήταν προϊόν σύγκρουσης εργαζομένων και εργοδοσίας.

“Επειδή προφανώς υπογράφουμε τοπικές συμβάσεις χωρίς να ανοίξει μύτη,  χωρίς να γίνει καμία κινητοποίηση, χωρίς να γίνει καμία απεργία, γιατί έχουμε μάθει όλοι να συνεννοούμαστε, δεν μπορούν να το καταλάβουνε. Δηλαδή πρέπει να κάνουμε μια απεργία ένα μήνα για να υπογράψουμε μια σύμβαση, για να πει το Υπουργείο ότι αφού έγινε απεργία ένα μήνα, η σύμβαση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί; Δεν είναι έτσι στην περιοχή μας. Και πιστεύω ότι το είδανε και το βλέπουν κάθε φορά που έρχεται κάποιος Υπουργός , ότι αυτό το τραπέζι που συμμετέχουν οι φορείς της Ρόδου, δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Το είπα και στην Υπουργό, ότι εμείς σε αυτό το τραπέζι του διαλόγου που συμμετέχουμε, κρατήσαμε όρθιο τον τουρισμό στη Ρόδο, στην πανδημία. Με συνεννόηση, με σύνεση, με αλληλοϋποχωρήσεις, αλλά δεν έχασε κανείς. Κέρδισε το νησί, κέρδισαν οι εργαζόμενοι  και συνεχίζουμε σε αυτό το μοντέλο  όλο αυτό το διάστημα. Και θα το συνεχίσουμε παρόλο που κάποιοι δεν το πιστεύουνε και κάποιοι αντιδρούνε, γιατί σας λέω, το αποτέλεσμα αποτυπώνεται και στην τσέπη των εργαζομένων και στην κοινωνία της Ρόδου”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η ανάγκη για αναγνώριση και σεβασμό της τοπικής ιδιαιτερότητας παραμένει επιτακτική. Η μη εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων όχι μόνο πλήττει τους εργαζόμενους οικονομικά, αλλά απειλεί και την ταυτότητα του τουριστικού μοντέλου της Ρόδου, λόγω των αναγκαστικών μετακλήσεων εργαζομένων από άλλες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

“Θα γίνει μια άλλη προσπάθεια αύριο το πρωί. Ελπίζω να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τον καλό των εργαζομένων πρώτα και της κοινωνίας εδώ.  Δεν θα επιτρέψουμε να γεμίσουμε τη Ρόδο  με μετακλητούς  εργαζόμενους. Γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα στο  τέλος.  Γιατί θα χάσουμε την ταυτότητά μας πλέον στο τουριστικό κομμάτι, το οποίο είναι το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε στη Ρόδο και στην περιοχή μας” τόνισε
Προσδοκίες και Επόμενα Βήματα
Το ζητούμενο από  αυριανή σύσκεψη, όπως τόνισε ο κ. Εγγλέζος, είναι  να δώσει απαντήσεις και να ανοίξει το δρόμο για θετικές εξελίξεις, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Η ελπίδα όλων είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της τουριστικής περιόδου, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Πηγή:realvoice995.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου