Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η 34η Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με την συμμετοχή περισσότερων από 250 εκπροσώπων των 125 Δ.Ε.Υ.Α.- μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος επιβεβαίωσε την ένταξη ειδικού Κεφαλαίου για τις Δ.Ε.Υ.Α. στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ψηφισθεί σύντομα. Οι νέες ρυθμίσεις για τις Δ.Ε.Υ.Α θα έχουν ως στόχο την εξυγίανσή τους και τη λειτουργία τους με όρους βιωσιμότητας, ενώ θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού τους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει με 30 εκ. ευρώ τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δ.Ε.Υ.Α. και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειάς τους.
Οι εξαγγελίες του υπουργού Θ. Λιβάνιου
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Θεοδωρής Λιβάνιος από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, ο Νέος Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων ώστε να είναι σύγχρονες, βιώσιμες και ανθεκτικές.
Ωστόσο, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί, «αγκάθι» στην αναβάθμιση των Δ.Ε.Υ.Α. παραμένει το υψηλό ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς και τα σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη της ενεργειακής τους αυτάρκειας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η Ένωση των εταιρειών έχει προτείνει στο ΥΠΕΝ να συγκροτηθεί Ενεργειακή Κοινότητα αποκλειστικά για τις Δ.Ε.Υ.Α. εντός του Προγράμματος «Απόλλων» και ζητά να ανοίξει ο διάλογος με τη ΔΕΗ για ειδικό τιμολόγιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. προσαρμοσμένο στο προφίλ και τις ανάγκες τους.
Όπως, υπογράμμισε: «Όλοι μαζί, πρέπει να αλλάξουμε… πίστα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τις Δ.Ε.Υ.Α. Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν ένα υβριδικό καθεστώς. Είχε τα καλά και τα κακά του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα να βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας πολλά προβλήματα. Με αφορμή τον νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε, να οριοθετήσουμε τις Δ.Ε.Υ.Α. με το κεντρικό κράτος. Υπάρχει ειλικρινής πρόθεση να λύσουμε προβλήματα και φτάσαμε να φτιάξουμε έναν Κώδικα για τις Δ.Ε.Υ.Α. με στόχο να ‘θεραπεύσουμε’ και διάφορα παράλογα που συμβαίνουν σε πολλούς δήμους» και μίλησε για τους τοπικούς συνδέσμους που όπως είπε, είναι καλύτερο να ενταχθούν σε μια Δ.Ε.Υ.Α. παρά να μείνουν ως έχουν.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ανοίξει ένας νέος κύκλος προσλήψεων μόνιμου χαρακτήρα (εφόσον έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα) για να βοηθηθεί η λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. «Να κάνετε όλοι σας αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μαζί με το ΑΣΕΠ να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις όπως σε κάποιες περιοχές, και να αναζητηθούν λύσεις όπως π.χ. το θέμα της εντοπιότητας (για εργάτες, μηχανικούς κ.λπ.). Οι διαγωνισμοί θα τρέξουν άμεσα ώστε να πάνε οι υπάλληλοι στις θέσεις τους. Όλοι πρέπει να έχουν διαχειριστική επάρκεια με στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες…» -ανέφερε.

Ο ίδιος, ανακοίνωσε την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. με το νέο έτος, με διανομή αρμοδιοτήτων (όπως π.χ. στους διευθυντές), ενώ δίδεται η δυνατότητα ρυθμίσεων για οφειλές προς το κράτος.
«Για τα δάνεια θα δοθεί δυνατότητα από τις τράπεζες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Επίσης, δίδεται δυνατότητα συμψηφισμών ανάμεσα στις Δ.Ε.Υ.Α. και τους δήμους (χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) ενώ, θα ρυθμιστούν οι οφειλές στους παρόχους ενέργειας που ξεπερνούν το 1δισ. ευρώ» λέγοντας πως θα δοθούν 200εκ. ευρώ ως επιχορήγηση στις Δ.Ε.Υ.Α. για εξόφληση των οφειλών. Στόχος είναι να κλείσει το κομμάτι με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ενέργειας. Δίνουμε την δυνατότητα με εναλλακτικές να προχωρήσει αυτό.
Ο υπουργός εξήγγειλε και άλλες αλλαγές, που θα περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Έχουμε μπροστά μας, πολλή δουλειά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επομένων ετών» και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ αφού έχει την τεχνογνωσία αλλά και με το ΥΠΕΣ.
Αντώνης Γιαννικουρής: «Το ζήτημα των συνενώσεων των ΔΕΥΑ, είναι ένα σύνθετο θέμα»
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, με δηλώσεις του προς τη “δ” ο γ.γ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνης Γιαννικουρής ξεκαθάρισε πως οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ το ζήτημα των συνενώσεων των ΔΕΥΑ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οριζόντιες λύσεις –ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.
• Με αφορμή την πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και τις εξαγγελίες του υπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου για επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ για εξόφληση των οφειλών, θα ήθελα να ζητήσω το σχόλιό σας.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη που ανταποκρίνεται σε ένα χρόνιο και οξυμένο πρόβλημα του κλάδου. Οι ΔΕΥΑ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα και τις υποχρεώσεις προς τρίτους, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση των εσόδων τους.
Η πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις ύδρευσης–αποχέτευσης είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και, κυρίως, η απρόσκοπτη παροχή ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το νερό, προς τους πολίτες. Ωστόσο, η επιχορήγηση αυτή θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο και μόνιμο πλαίσιο χρηματοδότησης και όχι να έχει μόνο χαρακτήρα έκτακτης παρέμβασης. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να υπάρξει σαφήνεια ως προς τους όρους, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε οι ΔΕΥΑ να μπορέσουν να προγραμματίσουν με ασφάλεια την επόμενη μέρα.
• Οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ είναι ένα θέμα που έχει πολλές παραμέτρους. Τι πρέπει να ισχύσει για τα Δωδεκάνησα και πώς θα ανταπεξέλθουν στις οφειλές που έχουν και στις ανάγκες για προσωπικό;
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των συνενώσεων των ΔΕΥΑ, πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα με πολλές τεχνικές, οικονομικές, γεωγραφικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οριζόντιες λύσεις. Ιδίως στην περιοχή μας, η νησιωτικότητα δημιουργεί επιπλέον ζητήματα, με τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά, τις έντονες εποχικές διακυμάνσεις του πληθυσμού λόγω τουρισμού και τα αυξημένα κόστη λειτουργίας να καθιστούν αναγκαία μια ειδική προσέγγιση.
Οποιαδήποτε συζήτηση για συνενώσεις θα πρέπει:
• να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού,
• να προκρίνει αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία τους,
• να διασφαλίζει την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη,
• και να συνοδεύεται από ουσιαστική οικονομική χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα, το ζήτημα της στελέχωσης είναι καθοριστικό. Οι ΔΕΥΑ των νησιών αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία, τη συντήρηση των υποδομών και την υλοποίηση έργων. Χωρίς μόνιμες προσλήψεις, τεχνική υποστήριξη και ενίσχυση των διοικητικών δομών, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αποδώσει.
Επομένως, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ΔΕΥΑ αλλά και αξιοποίηση της δυνατότητας που τους δίνει η νομοθεσία να συνεργαστούν με τις μεγάλες εταιρείες του ελληνικού δημοσίου ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, με διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, επαρκή στελέχωση και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης για τους πολίτες, σήμερα αλλά κυρίως για το μέλλον.















