• Εγκρίθηκε ομοφώνως από την Δημοτική Επιτροπή και θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο • Με προϋπολογισμό ύψους 905.000 ευρώ, η πρόταση
Εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή η πρόταση χρηματοδότησης για υλοποίηση της πράξης «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας Νοιάζομαι & Προσφέρω στο ΠΑΙΔΙ» της πρόσκλησης με τίτλο «Ολοκληρωμένα Σχέδια Τοπικών Δράσεων για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» (κωδικός πρόσκλησης 63_Δ.5.26, Α/Α ΟΠΣ: 16127), του Προγράμματος «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021-2027».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας «Νοιάζομαι & Προσφέρω στο ΠΑΙΔΙ» απευθύνεται σε 250 ανήλικα άτομα (1 έως 18 ετών) και στις οικογένειες τους, που ανήκουν σε ευάλωτες ή/και ειδικές ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με το Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/τΑ/31.10.2016).
Συγκεκριμένα ανήκουν:
Στις Ευάλωτες Ομάδες: α) άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, νοητική, αισθητηριακή), β) άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή τα απεξαρτημένα άτομα, γ) ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, οι φυλακισμένοι/ες και αποφυλακισμένοι/ες.
Στις Ειδικές Ομάδες: α) θύματα ενδοοικογενειακής βίας, β) θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, γ) άστεγοι, δ) άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, ε) οικονομικοί μετανάστες, στ) πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, για όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος χορήγησης ασύλου, ζ) αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, η) άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, θ) μακροχρόνια άνεργοι έως είκοσι πέντε ετών και άνω των πενήντα ετών.
Σκοπός του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας «Νοιάζομαι και Προσφέρω στο ΠΑΙΔΙ» είναι η ολιστική υποστήριξη και ενδυνάμωση ανηλίκων και των οικογενειών τους από ευάλωτες και ειδικές ομάδες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με παροχή υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης και αποκατάστασης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και πολιτισμικής συμμετοχής, προκειμένου να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας «Νοιάζομαι & Προσφέρω στο ΠΑΙΔΙ» ακολουθεί δέσμη εξειδικευμένων ενεργειών:
• με ”ανθρωποκεντρικό” πυρήνα, όπου μελετάται και εξειδικεύεται η παρέμβαση για κάθε ένα/μια ωφελούμενο/η ανήλικο/η σε συνάρτηση με τις διαγνωσμένες ανάγκες, ιδιαιτερότητες και δυνατότητές του/της
• με ”κοινωνικό” πυρήνα, όπου ενεργοποιείται η δικτύωση και η εμπλοκή του τοπικού κοινωνικού συνόλου στις παρεμβατικές ενέργειες, αλλά και η συμμετοχή των ωφελούμενων (ανηλίκων και οικογενειών τους) σε επιμέρους δράσεις με στόχο να διευκολυνθεί η αποδοχή και η υποδοχή τους.
Προβλέπονται δράσεις σχετικές με:
• την προσχολική αγωγή,
• την εκπαίδευση
• τις εξωσχολικές δραστηριότητες,
• την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και
• την υγιεινή διατροφή
Σε διετές κύκλο, θα υποστηριχθούν, συνολικά 250 νήπια, παιδιά και έφηβοι ευάλωτων ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού μαζί με τις οικογένειές τους με την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, παρέμβασης και αποκατάστασης μαθησιακών και ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών για αποφυγή περαιτέρω κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειές των ανηλίκων και θα εφαρμόζονται προγράμματα δημόσιας υγείας και αγωγής, καθώς και ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, ανισοτήτων, διαφορετικότητας και συμπερίληψης.
Με το πέρας της διετίας τα ανήλικα παιδιά θα εποπτεύονται για ακόμη δυο χρόνια από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά.
Η ένταξη τους στη δράση θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Κριτήρια θα αποτελούν:
1. Η κοινωνική κατάσταση του ανηλίκου που θα βεβαιώνεται από Κοινωνική Έκθεση. Προτεραιότητα θα έχουν τα ανήλικα από εισαγγελικές παραγγελίες (κακοποίηση, παραβατική συμπεριφορά, παραμέληση κα) και αυτά που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες (καταυλισμό, επισφαλείς συνθήκες, αστεγία, κτλ)
2. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας του ανηλίκου ( Ε1, Ε9, ΕΕΕ, επιδόματα κτλ)
Η συμμετοχή στο Σχέδιο Δράσης θα γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω παραπομπής από τις κοινωνικές υπηρεσίες, μετά από εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών, κοινωνικής έρευνας, κα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, βάσει κριτηρίων, θα μπορούν να παραπέμπουν τους γονείς των ανηλίκων της Ομάδας Στόχου στους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Σχεδίου Δράσης για την κατάρτιση του Εξατομικευμένου Σχεδίου Κοινωνικής ένταξης του Ανηλίκου. (Ε.Σ.Κ.Ε. Ανηλίκου). Η κατάρτιση του Ε.Σ.Κ.Ε. Ανηλίκου θα γίνεται μέσα από συνεντεύξεις τόσο με τους γονείς όσο και με τα παιδιά για να διερευνηθούν οι ανάγκες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να προσδιοριστούν οι επιλογές. Το Ε.Σ.Κ.Ε. Ανηλίκου στη διετία θα είναι δυναμικό και θα τροποποιείται ανάλογα με την πρόοδο του ανηλίκου.
Ο Κοινωνικός Λειτουργός θα καταγράφει τις ενέργειες που πραγματοποιούνται ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και θα ενημερώνεται, μέσα από συναντήσεις με τους παρόχους, για όλες τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχονται στον ανήλικο μέσω των κοινωνικών επιταγών.
Μέσω κοινωνικών επιταγών θα καλύπτονται υπηρεσίες στους τομείς Υγείας, Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων
Αναλυτικότερα:
1. Τομέας Υγείας παροχή υπηρεσιών από (ενδεικτικά):
• Παιδοψυχίατρο
• Παιδοψυχολόγο
• Art therapist
• Λογοθεραπεία
• Εργοθεραπεία
• Φυσικοθεραπεία
• Παιδοδοντίατρο, κα. και
• Το Κέντρο Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε Παιδιά, Εφήβους και τις Οικογένειες του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με χρηματική αποζημίωση
2. Τομέας Εκπαίδευσης για παροχή υπηρεσιών (ενδεικτικά):
• Εκμάθηση ξένων γλωσσών, φροντιστηριακά μαθήματα, μαθήματα Η/Υ, ρομποτική κα.
3. Τομέας Δημιουργικών Δραστηριοτήτων για παροχή υπηρεσιών (ενδεικτικά):
• Σχολές χορού, θεάτρου, ωδείο, αθλητισμός, εικαστικά, μουσική, κα
Όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών θα μπορούν να συμμετέχουν σε:
• Εργαστήρια Έκφρασης & Δημιουργίας τα «ΡΟΔΟ- Παιχνιδίσματα» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
• Ενισχυτική διδασκαλία μέσω Κοινωνικών Φροντιστηρίων, με μέριμνα για διδασκαλία ειδικής αγωγής
Τα Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργίας τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, με μέριμνα για μαθήματα ειδικής αγωγής για παιδιά που έχουν διαγνωστεί από το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) θα υλοποιηθούν από το τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου αντίστοιχα.
Συνεργαζόμενοι φορείς είναι:
– Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047
– Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου
– Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου
– Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
– Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (ΕΣΙΦΔΕΔ)
– Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρόδου
Συνολικός Προϋπολογισμός της Πράξης 904.320,00€