Ειδήσεις

Φωτιά στην Κύπρο: Πύρινη κόλαση στη Λεμεσό – Δύο νεκροί, καμένα σπίτια και συνεχείς εκκενώσεις

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς τεράστια πυρκαγιά μαίνεται από χθες, Τετάρτη, στην Κύπρο, καταστρέφοντας οικισμούς και απειλώντας κοινότητες, εν μέσω καύσωνα, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη οργάνωσης στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Στην Κύπρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το σύστημα ειδοποίησης του «112».

Στις μονάδες υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφέρθηκαν δεκάδες πολίτες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους και δύο άνθρωποι με σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών.

Η τραγωδία στη Μεγαλόνησο σημειώθηκε ανήμερα στην έβδομη επέτειο της εθνικής καταστροφής στο Μάτι, που οδήγησε στην επιτυχή εφαρμογή του «112» στην Ελλάδα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε ορεινή περιοχή βόρεια της Λεμεσού, στην περιοχή της Μαλιάς, στους πρόποδες του όρους Τρόοδος. Πρόκειται για ένα από τα ονομαζόμενα Κρασοχώρια της Λεμεσού. Εξαπλώθηκε ραγδαία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών και ήδη φέρονται σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να έχουν καεί περί τα 100.000 στρέμματα, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα άρχισαν να επιχειρούν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή.

Συνολικά, σήμερα το πρωί επιχειρούν 13 πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο σοροί εντοπίστηκαν σε καμένο όχημα, ενώ οι Αρχές προσπαθούσαν ακόμη να απεγκλωβίσουν δεκάδες κατοίκους στο χωριό Λόφου, περίπου 26 χλμ. από τη Λεμεσό.

Οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που συνδέει το Μονάγρι με την Αλασσα, όπου απανθρακώθηκαν οι δύο άνθρωποι, ήταν ανοικτός. Το όχημα βρέθηκε κατά τις 9 το βράδυ, καμένο, από την Πολιτική Αμυνα.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των δύο σορών. Πληροφορίες του ΑΝΤ1 Κύπρου κάνουν λόγο για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται για τα ίδια δύο άτομα που έχουν δηλωθεί στις Αρχές ως αγνοούμενα. Εικάζεται ότι η τραγωδία εκτυλίχθηκε την ώρα που οι φλόγες διέσχιζαν τον δρόμο, εκμηδενίζοντας και την ορατότητα.

Συνολικά 16 άτομα μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) της Λεμεσού, ενώ δύο μεταφέρθηκαν στην κλινική εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή. Δεκάδες πολίτες χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Κάτοικοι καλούσαν τα μέσα ενημέρωσης τη στιγμή που η Πυροσβεστική φέρεται να μην είχε επαρκή ενημέρωση. «Δεν ήταν καταγεγραμμένη η φωτιά ακόμη», ανέφερε το ΡΙΚ σε σημερινό απολογισμό της κατάστασης που επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το μέτωπο της φωτιάς τεράστιο. Εχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το σημείο της καταστροφής.

Η περιοχή που έχει πληγεί, στην ορεινή πλευρά της Επαρχίας Λεμεσού, στο όρος Τρόοδος, ήταν από τους μεγάλους πνεύμονες της Κύπρου, περιοχή με παραδοσιακούς οικισμούς και ορεινές παραθεριστικές κατοικίες πολλών Κυπρίων. «Κρανίου τόπο» χαρακτηρίζει πλέον την ορεινή Λεμεσό η ίδια η κρατική τηλεόραση της Κύπρου.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες στο Σούνι – Ζανακιά σήμερα, Πέμπτη, τα ξημερώματα. «Εκκενώσαμε μόνοι μας το χωριό», δήλωσε ο κοινοτάρχης στο κρατικό ραδιόφωνο (ΡΙΚ 3). Σήμερα αποστέλλονται ομάδες ερεύνης και σωστικά συνεργεία στο χωριό, ανέφερε η Αστυνομία Κύπρου.

Εχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 14 χωριά, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, συν μια παιδική κατασκήνωση στη Λόφου, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτά γίνονταν χωρίς κεντρικό σχέδιο, μόνο με την πρωτοβουλία κατοίκων ή κοινοταρχών. Τελικά στήθηκε σήμερα το πρωί συντονιστικό κέντρο στο δημαρχείο του Υψωνα.

Η καύση αμέτρητων ξύλινων πυλώνων ηλεκτρισμού έχει ως συνέπεια να μην έχουν παροχή ρεύματος πολλά χωριά στην ορεινή πλευρά της επαρχίας Λεμεσού.

Η συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου –πράγμα σχετικά συνηθισμένο στο τοπικό μικροκλίμα περιοχής στις φλόγες– έστρεφε το μέτωπο προς πολλές περιοχές και δημιουργούσε τοπικούς ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα την καταστροφή κατοικιών σε διάφορες κατευθύνσεις, σοβαρές ζημιές σε μοναστήρι, ενώ κινδύνευσε ακόμη και η βιομηχανική περιοχή του Υψωνα, στις παρυφές της Λεμεσού.

Η απόσταση από τη Μαλιά, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, έως τη Λόφου, όπου έφτασε, είναι περί τα 20 χιλιόμετρα. Ολη αυτή η περιοχή έχει υποστεί τεράστια καταστροφή. Υπάρχει συγκεκριμένη μαρτυρία για ύποπτο όχημα στην περιοχή της Μαλιάς λίγο πριν αναφερθεί το ξέσπασμα της φωτιάς, κάτι που είναι σε γνώση και της κυβέρνησης, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 Κύπρου ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Προέκυψαν πληροφορίες για ανθρώπους που έσπευσαν να σωθούν σε εκκλησάκια στην περιοχή, για τους οποίες έγιναν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, χωρίς να είναι ακόμη σαφές κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο κοινοτάρχης της Λόφου, Γιάννος Νεοφύτου, κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση (ΡΙΚ 1) σήμερα το πρωί ότι δεν υπήρξε αντιμετώπιση από την Πυροσβεστική, ούτε επίγεια ούτε πτητικά μέσα μέχρι αργά. «Το μόνο που κάναμε ήταν να εκκενώσουμε την κοινότητα», είπε.

Στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚυΠΕ) ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν καεί περί τα 20 σπίτια βόρεια της Λόφου και κάποιες μεμονωμένες κατοικίες εντός της κοινότητας. Τουλάχιστον, όσοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό είναι πλέον ασφαλείς, πρόσθεσε.

Πληροφορίες υπάρχουν σήμερα, Πέμπτη, το πρωί για σοβαρές αναζωπυρώσεις τόσο στη Μαλιά και στο Αλσος, όσο και στο Πέρα Παιδί και στη Λόφου, που αντιμετωπίζονται από την Πυροσβεστική, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της τελευταίας, Ανδρέας Κεττής, στο ΚυΠΕ.

Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει παροχή ούτε ρεύματος ούτε νερού, λόγω καύσης δεξαμενών, ούτε τηλεπικοινωνίες, και με τη Μετεωρολογική να προβλέπει θερμοκρασίες έως και 44 βαθμών Κελσίου για το μεσημέρι.

Σήμερα το πρωί φθάνουν στα μέσα ενημέρωσης στη Λευκωσία μηνύματα ανθρώπων που αναζητούν απεγνωσμένα τους συγγενείς τους στην πληγείσα περιοχή και δεν τους βρίσκουν λόγω και της κατάρρευσης των τηλεπικοινωνιών στην ορεινή Λεμεσό.

«Ακουμπήσαμε τη φωτιά»
Ο ηγούμενος της Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πατήρ Γεννάδιος, περιέγραψε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι «σχεδόν την ακουμπήσαμε τη φωτιά», καθώς οι φλόγες κατέβαιναν από το βουνό, πλησίαζαν το μοναστήρι αυτό στο Μονάγρι, «αλλά σωθήκαμε από θαύμα, καθώς εστράφησαν πάλι προς το βουνό», για να προσθέσει: «ήταν μία κόλαση».

Η Κύπρος ζήτησε επείγουσα βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με την Ισπανία να αναμένεται να αποστείλει δύο αεροσκάφη σήμερα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου εξήγησε ότι η Ελλάδα εξέφρασε αδυναμία αποστολής εναέριων μέσων λόγω των εδώ αναγκών.

Ωστόσο, η Ιορδανία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις πυροσβεστικές προσπάθειες και ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί δύο ιορδανικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η διαδικασία εισαγωγής του συστήματος προειδοποίησης του «112» στην Κύπρο ήδη διαρκεί χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται ακόμη προοπτική συγκεκριμένης ημερομηνίας λειτουργίας του, καθώς βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαγωνισμών.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, ΕΡΤ, Reuters, ΡΙΚ, ΑΝΤ1 Κύπρου

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου