• Ο Ανακριτής και η Εισαγγελέας έκριναν πως η απεξάρτηση και η επιτήρηση είναι πιο αποτελεσματικές από την προσωρινή κράτηση • Η πλήρης απολογία του κατηγορούμενου
Ενας άνδρας, ένα αυτοκίνητο, μία αστυνομική επιχείρηση, μία σύλληψη και ένα μεγάλο «γιατί». Ενας 49χρονος από τη Ρόδο, γνωστός στις τοπικές αρχές από παλαιότερες υποθέσεις, συνελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας, 21 Ιουλίου, στο κέντρο της πόλης με ποσότητα κοκαΐνης, εργαλεία και κατηγορίες που έφταναν μέχρι την κακουργηματική διακίνηση ναρκωτικών.
Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ο ίδιος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κατόπιν μιας απολογίας που, όπως όλα δείχνουν, έπεισε Ανακριτή και Εισαγγελέα πως η σωφρονιστική προσέγγιση στην περίπτωσή του δεν είναι η φυλακή, αλλά η θεραπεία.
Το περιστατικό: Έλεγχος που εξελίχθηκε σε σύλληψη
Το ρολόι έδειχνε λίγα λεπτά πριν τις 02:00. Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο κέντρο της Ρόδου, άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν ύποπτο όχημα σταθμευμένο σε πάρκινγκ. Ο οδηγός, βλέποντας την προσέγγισή τους, φέρεται να επιχείρησε να διαφύγει, βάζοντας όπισθεν και προσκρούοντας –ελαφρά, όπως αργότερα διευκρινίστηκε– σε περιπολικό. Ακολούθησε σωματικός έλεγχος, έρευνα στο όχημα και τελικά σύλληψη.
Τα κατασχεθέντα:
• 30 «φιξάκια» κοκαΐνης (26,17 γραμμάρια)
• Συσκευασία με κοκαΐνη και μαγειρική σόδα (18,58 γραμμάρια)
• Μαχαίρι 27 εκ. και μεταλλικό σφυρί
• Κινητό τηλέφωνο Samsung
• 70 ευρώ σε μετρητά
• Το αυτοκίνητο (Nissan Almera), που δεν ήταν δηλωμένο στο όνομά του
Η εικόνα έμοιαζε ξεκάθαρη: μεθοδικότητα, υλικά διακίνησης, ιστορικό υποτροπής. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος είχε «επιτεθεί» στους αστυνομικούς και ότι προέβαλε σθεναρή αντίσταση.
Η απολογία που ανέτρεψε το σκηνικό
Στην ανακριτική αίθουσα, όμως, αποκαλύφθηκε μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Μέσα από το πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα, ο κατηγορούμενος κατέθεσε μια σχεδόν συγκλονιστική εξομολόγηση ζωής – από τη σκληρή εργασία στην οικοδομή και τα εμπορικά σκάφη, μέχρι την κατάρρευση λόγω χωρισμού και την πτώση στην εξάρτηση από την κοκαΐνη.
«Δεν με ενδιέφερε το φαγητό, η επαφή με ανθρώπους ή το σώμα μου. Ήθελα απλώς να καταλαγιάσω τον εσωτερικό πόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι η κοκαΐνη δεν ήταν εμπόρευμα αλλά σωσίβιο, μια εξάρτηση που ξεκίνησε δειλά πριν από δέκα χρόνια και κορυφώθηκε μετά από προσωπική τραγωδία. Παρουσίασε το ιστορικό του σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα οποία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, αλλά όπως υποστήριξε «κάθε φορά έφτανα κοντά στο τέλος».
Τα ναρκωτικά, τα εργαλεία και τα “φιξάκια”
Η ποσότητα, αν και σημαντική, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιστοιχούσε σε δύο με τρεις εβδομάδες προσωπικής χρήσης, λόγω της υψηλής ανοχής που έχει αποκτήσει. Τα «φιξάκια» δεν ήταν πακεταρισμένα για πώληση, ήταν τρόπος καθημερινής κατανάλωσης. Όσο για το μαχαίρι και το σφυρί, δήλωσε πως είναι εργαλεία που είχε στο αυτοκίνητο για την επισκευή του ψυγείου, καθώς λόγω εμπειρίας και χαμηλού εισοδήματος επιδιορθώνει μόνος του βλάβες.
Απέρριψε πλήρως την κατηγορία περί βίας κατά των αστυνομικών. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι ήταν ψυχικά εξουθενωμένος και σε κατάσταση κατάρρευσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν χειροδίκησε, δεν εξύβρισε, ούτε προέβαλε καμία πραγματική αντίσταση, ενώ η πρόσκρουση του οχήματος στο περιπολικό δεν ήταν εκ προθέσεως αλλά αποτέλεσμα ταραχής.
Η νομική βάση για την αποφυγή της προσωρινής κράτησης
Ο 49χρονος δεν έχει αμετάκλητες καταδίκες και δήλωσε μόνιμος κάτοικος Ρόδου, με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Η υπεράσπιση επικαλέστηκε το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο προβλέπει την προτεραιότητα των περιοριστικών όρων έναντι της προσωρινής κράτησης, όταν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ίδιους σκοπούς.
«Επιθυμώ ειλικρινά να απεμπλακώ από την εξάρτηση και να ξαναγίνω λειτουργικός άνθρωπος και πατέρας», σημείωσε ο ίδιος στην απολογία του.
Η επιχειρηματολογία κρίθηκε πειστική. Οι δικαστικές αρχές δεν αγνόησαν τη σοβαρότητα των πράξεων, αλλά στάθμισαν όλα τα δεδομένα – τη φύση της εξάρτησης, την ψυχολογική κατάσταση, την ειλικρινή πρόθεση θεραπείας, την απουσία κοινωνικού κινδύνου και την ύπαρξη σταθερής διαμονής.
Οι όροι της ελευθερίας
Μετά την απολογία του, και κατόπιν κοινής απόφασης του τακτικού Ανακριτή και της Εισαγγελέως, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τους εξής περιοριστικούς όρους:
1. Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
2. Υποχρεωτική παρουσία δύο φορές κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου
3. Υποχρεωτική ένταξη και ολοκλήρωση θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Ρόδου
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο κ. Αλ. Πέππας.