Έξι κριτήρια θεσπίζονται με νέα ΚΥΑ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Τουρισμού για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΠΤΠΟΔ).
Η ΚΥΑ προβλέπει ότι για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως ΠΤΠΟΔ πρέπει να τεκμηριώνονται δύο βασικές προϋποθέσεις:
ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας, και
ότι χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης και για τον σκοπό αυτό έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον/τους ΟΤΑ.
Για την αξιολόγηση της πλήρωσης των κριτηρίων, η αίτηση των ΟΤΑ συνοδεύεται από έκθεση στην οποία παρουσιάζονται η ανάλυση των κριτηρίων και προϋποθέσεων χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως ΠΤΠΟΔ και η μεθοδολογική προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε καθορισμένους μετρήσιμους στόχους, δείκτες, δεδομένα και αναμενόμενα αποτελέσματα.
Κάθε κεφάλαιο της έκθεσης περιλαμβάνει την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και αναφορές στις πηγές προέλευσης των στοιχείων που παρουσιάζονται. Τα ανωτέρω συνοδεύονται από χάρτες, φωτογραφίες, διαγράμματα ή άλλο υλικό τεκμηρίωσης.
Τα έξι κριτήρια
Τα έξι εξειδικευμένα κριτήρια και προϋποθέσεις χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως ΠΤΠΟΔ που αξιολογούνται είναι:
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής με ανάλυση που περιλαμβάνει κατ ελάχιστον τη γεωγραφική έκταση/τα διοικητικά όρια της περιοχής, το φυσικό/γεωμορφολογικό περιβάλλον, τα πληθυσμιακά δεδομένα, τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης, τα περιβαλλοντικά δεδομένα και τη γειτνίαση με λιμένες και αερολιμένες.
Οι υποδομές και υπηρεσίες όπως η αρτιότητα του οδικού δικτύου, οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές και υπηρεσίες υγείας, οι υποδομές νερού και ενέργειας και οι καινοτομίες στην παροχή υπηρεσιών, με δείκτες απόδοσης που ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας (στο σύνολο του πληθυσμού και αντίστοιχα εκείνη που αποδίδεται στον τουρισμό), την ποιότητα νερού, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (στο σύνολο του πληθυσμού και αντίστοιχα στοιχεία που αποδίδονται στον τουρισμό), το μέγεθος στερεών αποβλήτων (συνολικά στον πληθυσμό και εκείνο που αποδίδεται στον τουρισμό), την ψηφιακή κάλυψη, το πλήθος ηλεκτροκίνητων οχημάτων και σταθμών φόρτισης, την έκταση ποδηλατικών διαδρομών και τον προϋπολογισμό που διατίθεται για τη δημιουργία/σήμανση/συντήρησή τους, τη χρήση μέσων μεταφοράς (στον πληθυσμό και εκείνη που αποδίδεται στον τουρισμό), αποδεικτικά στοιχεία επενδύσεων σε αειφόρα μέσα μεταφοράς (προγράμματα, επενδυτικά σχέδια κ.τ.λ.) και στοιχεία εναρμόνισης με συστήματα ασφάλειας και υγιεινής.
Η προσβασιμότητα με ενδεικτικούς δείκτες απόδοσης το ποσοστό των αξιοθέατων που είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ ή/και την πιστοποίηση από αναγνωρισμένα συστήματα πιστοποίησης προσβασιμότητας, το πλήθος και ποσοστό τουριστικών καταλυμάτων με κλίνες για ΑμεΑ άνω του νόμιμου ορίου ανά είδος τουριστικού καταλύματος (κύριου/μη κύριου), το πλήθος και ποσοστό τουριστικών καταλυμάτων που λαμβάνουν μέτρα για την προσβασιμότητα, την πληροφόρηση για τις προσβάσιμες υπηρεσίες και εν γένει για την προσβασιμότητα της περιοχής στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα/portal, την προσβάσιμη επίσημη τουριστική ιστοσελίδα/portal, το πλήθος προσβάσιμων επιχειρήσεων, προσβάσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, τη μέτρηση της προσβασιμότητας σε φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα από τους κατοίκους της περιοχής και την εφαρμογή κανονισμών και προτύπων για την προσβασιμότητα σε αξιοθέατα, υποδομές και υπηρεσίες (αποδεικτικά μέσα).
Η τουριστική επίδοση της περιοχής με δεδομένα και χαρακτηριστικά τουριστικής δραστηριότητας. Περιλαμβάνει ενδεικτικούς δείκτες απόδοσης που σχετίζονται με…
τις τουριστικές αφίξεις, εισπράξεις, εποχικότητα, μέση διάρκεια παραμονής, δείκτες πληρότητας τουριστικών καταλυμάτων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης
την άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση και ως ποσοστό στη συνολική απασχόληση,
το βαθμό ικανοποίησης κατοίκων από τον τουρισμό, όπως προκύπτουν από έρευνες που έχουν διεξαχθεί
το πλήθος επισκεπτών ανά 100 κατοίκους
το πλήθος μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατευόμενων περιοχών
το πλήθος τουριστικών επιχειρήσεων
το πλήθος επιχειρήσεων που έχει λάβει Σήμα Πιστοποίησης του Υπουργείου Τουρισμού (πχ. επισκέψιμα οινοποιεία, τυροκομεία κ.τ.λ.).
Τη βιώσιμη διαχείριση προορισμού. Περιλαμβάνει τη λειτουργία Οργανισμών Προώθησης Προορισμού ή/ και Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό διαχείρισης προορισμού (αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης, αναπτυξιακός σχεδιασμός) με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων, μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα προορισμών της περιοχής, βραβεύσεις προορισμών/ συμμετοχή σε τουριστικά δίκτηυα/ συνέργειες/τυχόν ύπαρξη συμβασιοποιημένων στρατηγικών και την εκπόνηση προγραμμάτων και ενεργειών τουριστικής προβολής σε αγορές-στόχους, που υποστηρίζουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Τη διασφάλιση μελλοντικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ή/και λειτουργία τοπικού ή περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για την παρακολούθηση δεικτών οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας τουριστικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη ή/ και λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (Destination Management and Marketing Organizations).
Πηγή: tornosnews.gr