Η αξιολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων έχει ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο υγείας, καθώς ήδη τα τελευταία 24ωρα έχουν αποσταλεί χιλιάδες sms στα κινητά των ασθενών που πήραν εξιτήριο από το ΕΣΥ.
Οι πολίτες που νοσηλεύτηκαν έστω για μία ημέρα σε δημόσια νοσηλευτική ομάδα, μπορούν να βαθμολογούν τις υπηρεσίες που έλαβαν τόσο ως προς την καθαριότητα και τη σίτιση, όσο και ως προς την αλληλεπίδραση αλλά και τη συμπεριφορά των εργαζομένων.
Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα τους αρμόδιους του υπουργείου υγείας, ώστε στη συνέχεια όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, να προχωρούν σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ωστόσο επειδή μέσα στα ερωτηματολόγια που αποστέλλονται στους νοσηλευθέντες που πήραν εξιτήριο, περιλαμβάνονται και ερωτήματα που σχετίζονται με το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, τη συμπεριφορά τους αλλά και την επαφή που είχαν με τον ασθενή, σημαίνει ότι έμμεσα θα αξιολογείται και το προσωπικό που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παρότι αρχικά υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα περιλαμβάνει το προσωπικό, τελικώς προκύπτει από τα ίδια τα ερωτηματολόγια ότι και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα λαμβάνουν τη δική τους βαθμολογία από τους ίδιους τους πολίτες.
Κάτι που βέβαια σημαίνει ότι στην επεξεργασία των στοιχείων είναι πιθανό να προκύπτουν και αλλαγές στις μονάδες υγείας εάν διαπιστωθεί ότι κάποιες από αυτές δεν αποδίδουν.
Άλλωστε οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτός φαίνεται πως είναι και ο φόβος των εργαζομένων οι οποίοι ανησυχούν για πιθανές απομακρύνσεις γιατρών ή και άμεσες συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων. Ένα σχέδιο βέβαια που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει εδώ και πολλά χρόνια, αφού και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για έναν νέο υγειονομικό χάρτη ο οποίος θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στις δομές υγείας που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ένωσής τους (ΕΙΝΑΠ) τονίζουν ότι τα εργαλεία αυτά της αξιολόγησης θα αξιοποιηθούν για να προωθηθούν αλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας που θα στηρίζονται κυρίως στη λογική του κόστους- οφέλους και μπορεί έτσι να προκύψουν συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων που αξιολογήθηκαν πολύ χαμηλά από τους ίδιους τους πολίτες.
Φόβοι για τιμωρίες γιατρών και εργαζομένων
Η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) επισημαίνει μάλιστα ότι προς την κατεύθυνση των απομακρύνσεων ιατρικού προσωπικού, πιθανώς να συμβάλει και το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών.
«Είναι βέβαιο ότι το σύστημα αξιολόγησης θα οδηγήσει σε τιμωρίες, πιθανά και απολύσεις συναδέλφων που πρωτοστατούν στην ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας και των αιτιών τους που βρίσκονται ακριβώς στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.
Πηγή: ethnos.gr