Τοπικές Ειδήσεις

Προείσπραξη φόρων για εποχικές επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις που ανοίγουν τον Μάιο και κλείνουν… ξαφνικά τον Οκτώβριο, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους εισοδήματος, τον ΦΠΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ρίχνει στη μάχη της φοροδιαφυγής ένα νέο, πρωτοφανές όπλο: την προείσπραξη φόρων. Το μέτρο αφορά την προκαταβολική επιβολή φόρων πρoτού ακόμη υποβληθεί η σχετική δήλωση από τον φορολογούμενο και επιστρατεύεται για πρώτη φορά, με στόχο να περιορίσει δραστικά το φαινόμενο των εποχικών επιχειρήσεων που εξαφανίζονται μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, αφήνοντας σημαντικά χρέη προς το Δημόσιο. Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ είναι εκείνες με ιστορικό φοροδιαφυγής, καθώς κι αυτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Πλέον, δεν είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί φοροδιαφυγή μέσα από μια παραδοσιακή διαδικασία ελέγχου για να γίνει η επιβολή του φόρου. Αρκούν οι βάσιμες ενδείξεις και το ιστορικό συμπεριφοράς μιας επιχείρησης προκειμένου να επιβληθεί άμεσα και προκαταβολικά το σχετικό ποσό φόρου ή ΦΠΑ.

Χρόνιο πρόβλημα

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να αποτρέψει το χρόνιο πρόβλημα των επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά –συνήθως από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο- και στη συνέχεια σταματούν ξαφνικά τη δραστηριότητά τους, έχοντας ήδη συσσωρεύσει τεράστια ποσά ανεξόφλητων οφειλών προς το κράτος. Το φαινόμενο έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά «μάστιγας», καθώς, εκτός από την απώλεια σημαντικών εσόδων, δημιουργεί σοβαρό αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις νόμιμες επιχειρήσεις που εκπληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το νέο μέτρο της προκαταβολικής είσπραξης φόρων τίθεται σε εφαρμογή μέσα από το σύστημα MyData, το οποίο επιτρέπει πλέον διασταυρώσεις εσόδων και φορολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Ετσι, η ΑΑΔΕ μπορεί να έχει άμεση εικόνα των συναλλαγών και των εσόδων των επιχειρήσεων, εντοπίζοντας εγκαίρως όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν ενδείξεις απόκρυψης ή μειωμένης απόδοσης ΦΠΑ.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το νέο αυτό εργαλείο; Οι επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ, μπαίνουν σε ειδική διαδικασία διπλού ελέγχου. Συγκεκριμένα, αρχικά πραγματοποιείται έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο, το οποίο εξετάζει τη γενική εικόνα της επιχείρησης. Ακολουθεί στη συνέχεια δεύτερη επίσκεψη από άλλο συνεργείο, είτε της Υπηρεσίας Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), είτε από ελεγκτές άλλης περιφέρειας. Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται, ο φορολογικός φάκελος της επιχείρησης ενημερώνεται άμεσα, ενώ, εφόσον προκύψουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, επιβάλλεται προκαταβολικά ο φόρος προτού καν η επιχείρηση υποβάλει την επόμενη φορολογική δήλωσή της.

Αμεση είσπραξη
Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες περνούν άμεσα σε έναν ψηφιακό φάκελο που επιτρέπει την ταχύτατη και αποτελεσματική επιβολή διοικητικών πράξεων, από την άμεση είσπραξη των φόρων μέχρι και τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από μελλοντικές διαδικασίες δημόσιων παραχωρήσεων. Ταυτόχρονα, οι ελεγκτικές αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους σε όλες τις εποχικές επιχειρήσεις στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως φορητά σκάνερ, drones και δορυφορικές εικόνες, που επιτρέπουν πλήρη και αναλυτική εποπτεία ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου