Πολιτιστικά

Επετειακός τόμος «ΚΑΣΤΕΛΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑΤΑ»

Το 2006 ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής των σημαντικών τοπικών γεγονότων της Κρητηνίας, της παράδοσης, της λαογραφίας, των εθίμων του χωριού. Ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας πολιτιστικής εφημερίδας δίχως γνώσεις, δίχως τεχνογνωσία, δίχως εξειδίκευση. Υπήρχε όμως μεράκι, όρεξη, διάθεση για να αποτυπώσουμε στο χαρτί όλα όσα θαυμάζαμε και αγαπούσαμε στο όμορφο χωριό μας.
Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο αλλά επιτυχημένο. Τον πρώτο χρόνο εκδόθηκαν τα τρία πρώτα τεύχη της εφημερίδας μας. Αρχικά 8 φύλλα, έπειτα 12, στη συνέχεια 16 και τέλος 20. Ο τίτλος; Ιδιαίτερος … “Καστελλενά Μαντάτα”, από το χωριό μας την Κάστελλο και τα τοπικά μαντάτα που μεταδίδονταν πια από την εφημερίδα μας..
Αρθρογραφία για την ιστορία του χωριού, την πλούσια παράδοση και λαογραφία, την πολιτιστική κληρονομιά που διαφυλάσσουν οι κάτοικοι της Κρητηνίας και τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου. Καταγράψαμε μαρτυρίες γερόντων, την τοπική ντοπιολαλιά, κατασκευάσαμε γρίφους, παιχνίδια, κυβόλεξα, σταυρόλεξα όλα με γνώμονα τον τόπο μας! Η εφημερίδα μας έφθασε στους μετανάστες στην μακρινή Αυστραλία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και συνέδραμε ώστε η μνήμη του χωριού τους να παραμείνει ζωντανή και να μη ξεθωριάσει στο χρόνο.
Τον Δεκέμβριο του 2014 συμπληρώθηκαν 25 τεύχη “ΚΑΣΤΕΛΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑΤΑ”, μετά από 8 χρόνια συνεχής ενασχόλησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητηνίας με την έκδοση της πολιτιστικής τοπικής εφημερίδας.
Τιμής ένεκεν αποφασίστηκε να εκδοθεί ο Α’ Επετειακός Τόμος “ΚΑΣΤΕΛΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑΤΑ” με τα 25 τεύχη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητηνίας “Η ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ”. Ένας τόμος με μεγάλη συναισθηματική αξία για τον κάθε κάτοικο αλλά και φίλο της Κρητηνίας. Ένας τόμος γεμάτος έντονες στιγμές, αναμνήσεις, ηθική επιβράβευση για την σκληρή δουλειά όλων των εθελοντών.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για τη στήριξη σας στο έργο μας.
Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τον Επετειακό Τόμο μπορεί να επικοινωνήσει με τον Δημήτρη (Τάκη) Μαριεττάκη στο 6977 378 378, τον Στέργο Κυριακουλλάκη στο 6989 444 682 και Σύλβη Βασιλάκη 6937 37 21 22.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου