Τοπικές Ειδήσεις

Εγκρίθηκε ομοφώνως ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το 2021

Ομοφώνως εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το 2021, που ανέρχεται στο ποσό των 198.183.790 ευρώ, από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός και δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΑΝ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
«Με πολύ κόπο και με προσπάθεια ερχόμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2021. Ο Συνήγορος του Πολίτη, μας είπε ότι από τους Καλλικρατικούς Δήμους, περίμενε το Κράτος να είναι τυπικοί σε σημείο που να δικαιολογεί την λήψη αποφάσεων εξωδικαστικών συμβιβασμών –αν και το ΣτΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται (όχι για προμήθειες και έργα). Ο Δήμος Ρόδου που είναι Καλλικρατικός, οφείλει να λειτουργεί σωστά και όχι χαλαρά. Ο πρ/μός που παραλάβαμε 4 μήνες μετά τις εκλογές, ήταν 230εκ. ευρώ από τα οποία, το πραγματικό ήταν γύρω στα 70εκ. ευρώ –και μεταφέρονταν από χρόνο σε χρόνο, μεγάλα ποσά (θα έλεγα δυσθεώρητα) για τα οποία στην επιστολή του, το Ελεγκτικό και ο Επίτροπος, κάνει πολλές παρατηρήσεις. Ο πρ/μός που καταθέτουμε σήμερα, είναι διαφορετικός από όλους τους προηγούμενους, διότι είναι πραγματικός και δίνει σαφέστατη εικόνα για το τι θα ακολουθήσει.
Η δημοτική αρχή έχει δύο σκοπούς: να παρακολουθεί και να μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά το σύστημα. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι προϋολογισμός ‘φαντασίας’ ή εικονικός. Ο προηγούμενος, ήταν εικονικός. Ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να έχει πρ/μό 220εκ. ευρώ, ούτε να μεταφέρεις 50 – 100εκ. ευρώ τα οποία είναι ανείσπρακτα. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Είμαι χαρούμενος διότι όσο κι αν είμαι πιεστικός με τους συνεργάτες μου, μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει βήματα. Ένα 20-25% της δημοτικής μηχανής, οφείλω να παραδεχτώ ότι έχει αυξήσει τους ρυθμούς της. Είναι προϋπολογισμός που επιδέχεται όποιας κριτικής στην ουσία, στην πράξη και όχι στην θεωρία».
Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, που ζήτησε να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί στους οικονομικά αδύναμους πολίτες και παρατήρησε ότι «ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλες τις ατέλειες και τις παθογένειες που είχαμε επισημάνει και πέρσι». Μάλιστα, ‘επιτέθηκε’ στον κ. Καμπουράκη λέγοντας τα εξής: Κύριε δήμαρχε, σας δόθηκε χρόνος να μας παρουσιάσετε έναν προϋπολογισμό α) με κοινωνικές ευαισθησίες λόγω της πανδημίας, β) με αναπτυξιακές προοπτικές, δεδομένης της κυβερνητικής στήριξης που σας παρέχεται – κατά τα λεγόμενα σας-, γ) με καινοτόμες δράσεις – σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας-. Αντ’ αυτού μας παρουσιάζετε έναν προϋπολογισμό που συμπεριλαμβάνει όλες τις ατέλειες και τις παθογένειες που επισημάναμε στον περσινό σας πρ/μό», κατηγορώντας τον για κατατμήσεις σε έργα και σε υπηρεσίες, όπως η πολιτική προστασία και οι καθαρισμοί ρεμάτων. «Δεν προβλέπεται πουθενά ούτε ένα ευρώ για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 2040, όπως εξαγγείλατε πανηγυρικά. Μήπως θα περιμένετε το 2040 για να προβλέψετε τα απαιτούμενα κονδύλια της αμοιβής του προσωπικού που θα προσληφθεί (αν προσληφθεί)» είπε και άσκησε κριτική για την καταβολή βοηθήματος με 300 ευρώ σε όσους εργαζόμενους δεν απασχολήθηκαν λόγω της πανδημίας και δεν έχουν λάβει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα, διερωτώμενος με ποια κριτήρια θα γίνει. «Εμείς προτείνουμε την αύξησή του σε 400.000 ευρώ κατ’ αρχήν, περικόπτοντας τις άνω μη νόμιμες δαπάνες που αναφέραμε, ώστε να ισοσκελιστεί και τυπικά ο πρ/μός. Μπορεί να είστε τα αγαπημένα παιδιά της κυβέρνησης, αλλά το κλίμα του 2021 προδιαγράφεται ζοφερό. Οι δαπάνες των ΟΤΑ στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, μειώθηκαν στα 1,9 δις από 4,5 δις που ήταν κάποτε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα γίνει ‘η σφαγή των αμνών’, αν δεν στηριχθούμε στις δυνάμεις του δήμου μας, με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών» κατέληξε.
• «Πρόκειται για προϋπολογισμό που δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, είναι μια απλή διαχείριση χωρίς προοπτική» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» κ. Δ.Κρητικός, ενώ ο κ.Τ.Πότσος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε ότι τον καταψηφίζει γιατί συνδέεται με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, ζητώντας εξηγήσεις για το επίδομα που αποφάσισε ο Δήμος Ρόδου.
Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, εξέφρασε την έκπληξή του για τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας κ.κ. Φ.Χατζηδιάκου και Δ.Κρητικού λέγοντας τα εξής: «Κύριε Χατζηδιάκο, ειλικρινά σας μιλάω, πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι ‘εντυπωσιασμού’ που έχετε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Σας προκαλώ ανοιχτά, να μου πείτε πού διαφωνείτε. Και κάτι ακόμη: δεν μένω στο τυπικό σκέλος που έπρεπε να φέρετε, όπως φέρατε πέρσι –με εμπεριστατωμένη πρόταση με ισοσκελισμένο πρ/μό. Σας προκαλώ να φέρετε όποιον ελεγκτικό μηχανισμό θέλετε, και να μου πείτε, πού βρίσκετε την κατάτμηση, πού έχουμε παραβεί αυτά που ορίζει ο Νόμος κ.λπ.»
-Απευθυνόμενος στον κ. Δ.Κρητικό είπε τα εξής: «Σας προκαλώ κι εσάς, να βγείτε στις κοινότητες και να ρωτήσετε εάν έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα του κάθε προέδρου. Ειδικά γι αυτό έχουμε φροντίσει να είναι πλήρεις οι κοινότητες με τις προμήθειες που χρειάζονται και να εξυπηρετούνται, η καθημερινότητά τους και οι ανάγκες τους».
-Ακολούθως, απευθυνόμενος στον κ. Τ.Πότσο σχετικά με το επίδομα είπε: «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα κι έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση από την ώρα που το εξαγγείλαμε. Σε κάθε πρ/μό, βάζουμε ένα συγκεκριμένο ποσό και στην πρώτη αναμόρφωση, ανάλογα με τις ανάγκες, στις 8 Ιανουαρίου 2021, θα επανεξεταστεί. Τελικά, λέτε πράγματα για να μιλάτε. Να μου πείτε πού έχουμε παραβεί το Νόμο…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
• Ο δήμαρχος Ρόδου στην δευτερολογία του, ξεκαθάρισε την θέση του για την κατάσταση με τον ιδιώτη στην καθαριότητα. «Από τον Γενάρη κι έπειτα φτάσαμε στον Ιούνιο, 10 μέρες μετά τον τακτικισμό της εταιρείας η οποία ήθελε να τα έχει όλα. Συμπέρασμα: οφείλει να δίνει 20 κοντέινερ το χρόνο αλλά στα τρία χρόνια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν έδωσε συνολικά 60. Μας κατηγορούν με εγκλήσεις ότι δεν τους πληρώνουμε. Αφού δεν μας έφερε αυτά που έπρεπε. Φέτος δεν θα έχει πάρει κάποιος παραπάνω από όσα αξίζει. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπίζομαι τον ιδιώτη αλλά για τα συμφέροντα των δημοτών της Ρόδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου