• Η Διάταξη 55/2025 «παγώνει» τα πάντα γύρω από τον 50χρονο από τ’ Αφάντου • Ο ρόλος του σε υπόθεση πώλησης σπάνιων αρχαίων νομισμάτων • Οι κινήσεις, οι επαφές και τα ταξίδια που αποκάλυψαν το δίκτυο
Στο επίκεντρο μεγάλης αστυνομικής και δικαστικής έρευνας βρίσκεται ο 50χρονος κάτοικος Ρόδου, πρώην οδηγός ταξί, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει ολική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων μετά την έκδοση της Διάταξης 55/2025. Το όνομά του εμφανίζεται σε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, μετακινήσεων και επιτόπιων επαφών, που σχετίζονται με την αγοραπωλησία σπάνιων αρχαίων νομισμάτων.
Το χρονικό της Βόνιτσας: Πώς στήθηκε η αγοραπωλησία
Στις 16 Ιανουαρίου 2025, στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας, στήθηκε ραντεβού μεταξύ εμπλεκομένων για την πώληση τεσσάρων νομισμάτων. Ο 50χρονος φέρεται να είχε αφιχθεί από τη Ρόδο δύο ημέρες νωρίτερα και καταλύσει σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Είχε αλλάξει τηλεφωνική σύνδεση για να αποφύγει εντοπισμό, χρησιμοποιώντας διαφορετικό αριθμό κινητού και συνοδευόταν από άτομο που χρησιμοποιούσε αριθμό τηλεφώνου καταχωρημένο σε αλλοδαπό που δεν σχετιζόταν με την υπόθεση.
Τα νομίσματα προορίζονταν για επίδειξη σε γνωστό αγοραστή. Παρά την παρουσία τεσσάρων νομισμάτων και την προετοιμασία μέσω «προσπέκτους» (καταλόγων δημοπρασιών με παραπλήσια νομίσματα και τιμές), η προσφορά του ενδιαφερόμενου ήταν μόλις 950 ευρώ – ποσό που κρίθηκε χαμηλό και απορρίφθηκε.
Το πιο σημαντικό εύρημα αφορά τρία νομίσματα: ένα αρχαίο νόμισμα μεγάλης αξίας και δύο τετράδραχμα έκδοσης Ρόδου. Ο 50χρονος είχε αναλάβει να τα προωθήσει για πώληση μέσω δικτύου μεσολαβητών. Η τιμή που αναμενόταν να αγγίξει η πώληση του ενός νομίσματος ήταν έως και 20.000 ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενες δημοπρασίες.
Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, οι εμπλεκόμενοι σχεδίαζαν πώς θα «πιέσουν» τον αγοραστή, χρησιμοποιώντας ενδεικτικές τιμές από καταλόγους γνωστών οίκων του εξωτερικού.
Ο 50χρονος Ροδίτης δεν λειτούργησε αυθόρμητα. Εντολές φέρεται να δόθηκαν από πρόσωπο με ρόλο συντονιστή που του ζητούσε να μεταβεί εγκαίρως στη Βόνιτσα για να συντονίσουν το σενάριο της συναλλαγής. Ο ίδιος κατέφθασε με οδηγίες για το πώς θα χειριστεί τις παρουσιάσεις των αντικειμένων και με τηλεφωνική καθοδήγηση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Σε κατ’ οίκον έρευνα στ’ Αφάντου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι κινητά τηλέφωνα, διαφορετικών εταιρειών, χρωμάτων και κατάστασης, όλα με σπασμένες οθόνες. Στο όχημα που χρησιμοποιούσε δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο, όμως το γεγονός ότι ανήκε σε συγγενικό πρόσωπο ενισχύει την υπόθεση συγκάλυψης.
Η διάταξη 55/2025 και η διεθνής προέκταση
Η διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος «παγώνει» κάθε πιθανή απόπειρα να μετακινηθούν ή να κρυφτούν περιουσιακά στοιχεία. Δεν αφορά μόνο στον 50χρονο αλλά συνολικά 58 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Περιλαμβάνει δεσμεύσεις τραπεζικών προϊόντων, θυρίδων, ακινήτων, εταιρικών συμμετοχών και απαγορεύει τη ρευστοποίηση ή μεταβίβαση οποιασδήποτε μορφής περιουσίας.
Οι ελληνικές αρχές αναζητούν δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, χώρες όπου σύμφωνα με την έρευνα κατευθύνονταν πολλά από τα αρχαία αντικείμενα – είτε προς πώληση μέσω eBay και Biddr, είτε προς καταλόγους δημοπρασιών με προμήθεια υπέρ των διακινητών.
Μια σκιά πάνω από την πολιτιστική ασφάλεια της χώρας
Η υπόθεση αναδεικνύει το διαρκές ρήγμα στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι μεσάζοντες, οι πλατφόρμες του εξωτερικού και τα δίκτυα που ελίσσονται κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών, αποδεικνύουν ότι η αρχαιοκαπηλία παραμένει «επάγγελμα» για ορισμένους. Και η υπόθεση του 50χρονου Ροδίτη, που βρέθηκε ξανά στην ίδια θέση σχεδόν μια δεκαετία μετά την πρώτη του εμπλοκή, δείχνει ότι η εμπορευματοποίηση της ιστορίας δεν έχει σταματήσει – απλώς έγινε πιο προσεκτική.
Η τελική εκδίκαση αναμένεται να φέρει στο φως περισσότερα πρόσωπα, τεχνικές και χρηματοοικονομικά μονοπάτια. Μέχρι τότε, οι δεσμεύσεις και οι αποκαλύψεις είναι μόνο η αρχή.