Τοπικές Ειδήσεις

Επικρατεί ακόμα ασάφεια για το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς

Την ώρα που τα βλέμματα σε όλο τον πλανήτη, είναι στραμμένα στην έναρξη των εμβολιασμών σε διάφορες χώρες, οι τουριστικοί παράγοντες προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους, ενόψει της σεζόν του 2021.
Αναφορικά με την ρωσική αγορά (καθώς και άλλες αγορές όπως η Ουκρανία, Λευκορωσία) ο διευθύνων σύμβουλος του TEZ TOUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης, ξεκαθαρίζει σήμερα με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ότι μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σχεδιάζουμε, όμως δεν μπορούμε και να μην σχεδιάζουμε!
«Αυτή την περίοδο η Ρωσία, είναι ανοιχτή για πολλές χώρες όπως η Τουρκία, οι Μαλδίβες, η Ταϋλάνδη, η Κούβα, η Τανζανία και το Ντουμπάι ενώ αναμένεται να ανοίξει και η Τυνησία. Παρά την πανδημία, οι Ρώσοι ταξιδεύουν τόσο στο εσωτερικό της χώρας (όχι σε μεγάλο ποσοστό, λόγω καιρικών συνθηκών) όσο και στο εξωτερικό. Αυτό δείχνει ότι αυτή την περίοδο, υπάρχει εξερχόμενος τουρισμός. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Κύπρου, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τις άλλες χώρες και κυρίως, παραπέρα από την Ελλάδα εκδίδοντας σχετική οδηγία προς την Ρωσία και 55 άλλες χώρες, ότι θα είναι ανοιχτή από 1η Μαρτίου 2021 –με τα απαραίτητα πρωτόκολλα και προστατευτικά μέτρα, για το πώς θα δέχονται τους τουρίστες και από ποια χώρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, αν είναι δηλαδή στο χρώμα πράσινο, ή πορτοκαλί, ή κόκκινο.
Οι επιστολές που εστάλησαν και οι δηλώσεις που έγιναν από Κύπριους πολιτικούς (τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Μεταφορών και τον υφυπουργό Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας) και τα σχετικά επίσημα έγγραφα που εστάλησαν, δημιούργησαν ήδη ικανοποίηση στην τουριστική αγορά.
Από την Ελλάδα, έχουμε τη δήλωση του κ. Χάρη Θεοχάρη ότι θα ανοίξει η ρωσική αγορά, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί λεπτομέρειες, προϋποθέσεις, πληροφορίες και συγκεκριμένες ημερομηνίες».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαριτίδης, ένα ακόμη ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι εάν η Ελλάδα θα δέχεται τους Ρώσους οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο ‘Σπούτνικ’ καθώς, ο εμβολιασμός στην χώρα έχει ξεκινήσει.
«Είναι σημαντικές αυτές οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν και οι τουρ οπερέιτορς να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό τους. Δεν μιλάμε μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για άλλες χώρες. Εμείς ως τουρ οπερέιτορ, λέμε ότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε αλλά όμως δεν μπορούμε και να μην… σχεδιάσουμε!
Προχωράμε με μικρά βήματα και γνωρίζουμε π.χ. ότι είναι δεδομένο πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει το ‘Early –Booking’. Από την άλλη, υπάρχουν σε εκκρεμότητα οι επενδύσεις και οι πληρωμές που έχουν κάνει οι τουρ οπερέιτορς προς ξενοδόχους (και τούμπαλιν). Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν στον ‘αέρα’.
Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση, θα μπορέσουμε να βαδίσουμε με ένα πρόγραμμα για τις Ευρωπαϊκές χώρες και για τρίτες χώρες, κ.λπ.
Αυτή την στιγμή, ενώ λέμε ότι δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βγαίνει η Κύπρος και δίνει ημερομηνίες για άνοιγμα, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό. Καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς, χρειάζονται κάτι για να κινηθούν –μέχρι να έχουν μια βεβαιότητα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλά για να σημειωθεί κινητικότητα, θα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις…» όπως ανέφερε.
Σημειώνεται πως προς το παρόν τα σύνορα είναι κλειστά και κανένας δεν μπορεί να λάβει τουριστική βίζα από Ελλάδα προς Ρωσία ενώ οι Ρώσοι τουρίστες, μπορούν να έρθουν στην χώρα μας (500 άτομα ανά εβδομάδα).
Ωστόσο, η χώρα είναι ανοιχτή προς συγκεκριμένες χώρες με πτήσεις τσάρτερ ή μέσω άλλων προορισμών.
Η ίδια αβεβαιότητα κυριαρχεί και από άλλες αγορές όπως Η Ρωσία, Η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου