• Ο δήμαρχος, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι • Κολιάδης: «Θα έρθει η ώρα να τα πούμε όλα»
Με θέματα ρουτίνας ασχολήθηκε χτες η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου, κατά την συνεδρίασή της.
Αρκετός λόγος έγινε για το θέμα: «Έγκριση μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών μηνός Οκτωβρίου 2025. (Εισήγηση με α/α 45413/11-09-2025 Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου)», για το οποίο, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης, απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Χαλκιά τον ρώτησε για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσους μήνες αυτή η διαδικασία.
Απαντώντας ο κ. Χαλκιάς, υπογράμμισε τα εξής:
«Υλοποιώντας τμηματικά την υποχρέωσή μας, να προσλάβουμε ναυαγοσώστες βγάλαμε έναν διαγωνισμό για κάποιους μήνες (αρχικώς). Κι αυτό γιατί την περίοδο που ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα, ήταν από το απόθεμα που είχαμε στον προϋπολογισμό. Εξαιτίας της ανάγκης που προέκυψε να προχωρήσουμε σε εργασίες αποκατάστασης από την θεομηνία ‘Μπόρα’ έπρεπε να αφαιρέσουμε ποσά, από άλλες (υποχρεωτικές) δαπάνες του Δήμου Ρόδου προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Μία περίπτωση από την οποία πήραμε ποσά από τον προϋπολογισμό ήταν για την ναυαγοσωστική κάλυψη. Είχαμε προβλέψει, αρχικώς ένα ποσόν της τάξεως των 900.000 ευρώ έως και 1,7εκ. ευρώ (περίπου) γι αυτό τον σκοπό. Εάν δεν προέκυπταν οι έκτατες ανάγκες θα μπορούσαμε να τα είχαμε διαθέσει εξ αρχής. Ωστόσο αποφασίστηκε να υλοποιήσουμε τμηματικά το πρώτο σκέλος. Στη συνέχεια, κατά την πορεία του έτους καταφέραμε να εξοικονομήσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα γι αυτό τον σκοπό και προχωρήσαμε σε διαγωνισμό για να καλύψουμε τις ανάγκες για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τότε εμφανίσθηκε και η αδυναμία από τον ανάδοχο να καλύψει τις ανάγκες με αποτέλεσμα το γραφείο του επιτρόπου, να μην εγκρίνει την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επειδή εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με το Νόμο, φέρνουμε μια διαδικασία ανάθεσης για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ευελπιστώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως πρέπει και θα τοποθετηθούν οι ναυαγοσώστες εκεί που πρέπει και θα καλυφθούν οι ανάγκες».
Όπως ειπώθηκε, το επόμενο έτος –εκτός απροόπτου- η διαδικασία θα γίνει πολύ νωρίτερα και θα διατεθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια για την επαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού της Ρόδου.
Ο δήμαρχος, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι
Για μία ακόμη φορά, ο κ. Ζανεττούλλης απευθυνόμενος στον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, του ανέφερε ότι άκουσε κάποια σχόλια σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με σημείο αιχμής το ‘Νεώριο’ ζητώντας, αφενός να υπερασπιστεί την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για το θέμα, αφετέρου να απαντήσει σε αυτά που του καταλογίζουν.
Απαντώντας ο Δήμαρχος, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του όταν άκουσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, κ. Κώστας Ταρασλιάς, μίλησε σε κάποιο τοπικό μέσο για το θέμα: «Ο κ. Ταρασλιάς, σε έντεκα μήνες γιατί δεν φρόντισε το μέρος να είναι καθαρό (και είχαμε καταγγελίες από συμπολίτες μας ότι εκεί έχει γίνει μια εστία μόλυνσης). Αλλά και πάλι, δεν πρόκειται να μας υποδείξει κανείς, πώς θα λειτουργήσουμε εμείς ως πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κρίναμε ότι μετά από έντεκα μήνες απραγίας, έλλειψης συνεννόησης, κανενός εγγράφου, παραχωρήθηκε ένας μοναδικός χώρος με μεγάλη αξία για τον Δήμο. Εμείς θα εξετάσουμε μήπως έχει μια άλλη χρήση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα φροντίσουμε ή δεν θα βοηθήσουμε για να βρεθεί ένας άλλος χώρος για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του Eco-Lab. Το έχουμε κάνει ήδη…»
Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική σε μερίδα των ΜΜΕ λέγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν περιμένει να την καθοδηγήσουν και να της υποδείξουν τι πρέπει να κάνει: «Επειδή μιλήσατε για δημοσιογραφία στη Ρόδο, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν γραμμές. Αν θεωρούν ότι αυτή η δημοτική αρχή, έχει ΜΜΕ τα οποία είναι φιλικά προσκείμενα, πείτε μου ποιο είναι. Πείτε μου ένα για να σας πω πώς λειτουργούν και από ποιους πληρώνονται. Θα έρθει η ώρα να τα πούμε όλα. Από ποιους πληρώνονται και από πού κόβουν μπλοκάκια. Έχουμε ακούσει τα απίστευτα από τότε που αναλάβαμε. Κάποια στιγμή, θα μιλήσω. Όχι επειδή πραγματικά με ενδιαφέρει αλλά ίσως επειδή ήρθε η ώρα για να πούμε από πού πληρώνεται ο καθένας και πόσα πληρώνεται για να λένε αυτά που λένε και γράφουν, κάποιοι. Μερικά είναι και μηνύσιμα να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάνει ποτέ καμία μήνυση ή αγωγή…» και ανέφερε ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται συνεχώς, δεν ακουμπούν την δημοτική αρχή.