Τοπικές Ειδήσεις

Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και η επανεμφάνιση της δημόσιας τοξικότητας

• Στη Ρόδο έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν ονόματα, άνθρωποι φωτογραφίζονται με υπονοούμενα και μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, κάποιοι θεωρούνται «ύποπτοι» απλώς και μόνο επειδή κάποιος το άφησε να εννοηθεί • Γινόμαστε ξανά μάρτυρες μιας γνώριμης τοξικότητας που την έχουμε δει να επανέρχεται με διαφορετική αφορμή

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης, για τη διαφάνεια και για το αν τηρήθηκαν ή όχι οι προβλεπόμενοι κανόνες. Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, που αφορά δημόσιο χρήμα και έναν οργανισμό με κρίσιμο ρόλο για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Γράφει η Μαίρη Φώτη

Ωστόσο, την ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους, ένα άλλο φαινόμενο ξεδιπλώνεται παράλληλα και δεν είναι καθόλου νέο.
Η δημόσια συζήτηση δεν περιορίζεται στα πραγματικά δεδομένα. Αντίθετα, επεκτείνεται σε ένα πεδίο θολό, χωρίς τεκμήρια, χωρίς αποδείξεις, χωρίς υπευθυνότητα.
Στη Ρόδο έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν ονόματα. Άνθρωποι κατονομάζονται προφορικά, φωτογραφίζονται με υπονοούμενα, αναφέρονται με τρόπο που αφήνει εντυπώσεις χωρίς να τις στηρίζει σε κάτι συγκεκριμένο. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, κάποιοι θεωρούνται «ύποπτοι» απλώς και μόνο επειδή κάποιος το άφησε να εννοηθεί.
Γινόμαστε ξανά μάρτυρες μιας γνώριμης τοξικότητας που την έχουμε δει να επανέρχεται με διαφορετική αφορμή κάθε φορά σε προεκλογικές περιόδους, σε θεσμικές συγκρούσεις, σε δημόσιες αντιπαραθέσεις με προσωπικές στοχεύσεις. Είναι το ίδιο μοτίβο που επαναλαμβάνεται, πρώτα η λάσπη, μετά η ερώτηση. Πρώτα η έκθεση, μετά η διερεύνηση.
Το διαδίκτυο, με την ταχύτητα και τη δύναμή του, λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής αυτής της συμπεριφοράς. Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί αναπαράγονται σαν να είναι επιβεβαιωμένες. Αναρτήσεις χωρίς ουσία μετατρέπονται σε «πηγές» και πριν καν ανοίξει ο φάκελος της έρευνας, έχει ήδη στηθεί ένα παράλληλο δικαστήριο με likes, σχόλια, κοινοποιήσεις και μια διάχυτη βεβαιότητα ότι «όλοι κάτι ξέρουν».
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανακρίβεια αλλά είναι και η διάθεση για στοχοποίηση.
Να κρεμαστεί κάποιος στον τοίχο για εντυπώσεις, να δημιουργηθεί θόρυβος εκεί που χρειάζεται ησυχία και καθαρό μυαλό. Κι αυτό είναι επικίνδυνο, όχι μόνο για όσους στοχοποιούνται άδικα, αλλά και για τη συνολική αξιοπιστία της κοινωνίας. Για την αντίληψή μας απέναντι στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία, στη στοιχειώδη θεσμική τάξη.
Δεν λέει κανείς να μην υπάρξει έλεγχος. Ούτε να προστατευθεί οποιοσδήποτε έχει πραγματική εμπλοκή. Το αντίθετο.
Ο έλεγχος πρέπει να είναι αυστηρός, οι ευθύνες να αποδίδονται και η διαχείριση δημόσιου χρήματος να είναι υπόλογη. Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνονται από τους αρμόδιους, με στοιχεία και με διαφάνεια. Όχι μέσα από κουβέντες του αέρα, με πρόχειρους «ενοχοποιημένους», με στοχοποίηση ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα απολογηθεί σε κανέναν γιατί κανείς δεν τους έχει ζητήσει επισήμως να το κάνουν.
Η κοινωνία έχει κάθε λόγο να απαιτεί καθαρούς θεσμούς. Αλλά έχει και την ευθύνη να προστατεύει τη δημόσια συζήτηση από την ευκολία της λάσπης.
Αν κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα αφήνουμε τα social να αναλάβουν τη «διαλεύκανση» τότε πολύ γρήγορα θα έχουμε χάσει κάθε κριτήριο για το τι είναι πραγματικό και τι όχι και θα έχουμε κανονικοποιήσει τη φήμη ως απόδειξη.

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από την κυβερνητική πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το 1998

Υπό ενδελεχή έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται τα 5.000 «κόκκινα» ΑΦΜ που σχετίζονται με τις παράνομες αγροτικές ενισχύσεις που χορηγούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει της κατάθεσης της πρότασης από την κυβέρνηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι σήμερα.

Γράφει η Νατάσσα Παμπρή
Πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, υπογεγραμμένη από 37 βουλευτές. Στο σκεπτικό των δύο κομμάτων αναφέρεται ότι οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να ελεγχθούν για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και πως η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθούν για το σκάνδαλο διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού μέσω των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων.
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Μπουλιέρης δήλωσε σε ανάρτησή του: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ -Πρόταση της κυβέρνησης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 1998. Άλλη μια λαμπρή σελίδα για την κυβέρνηση της «αριστείας»…
Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ή διαχρονικές ευθύνες;
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία «δείχνει» εγκληματική οργάνωση από το 2019-2025.
Όπως φαίνεται, οδεύουμε προς άλλη μια όχι και τόσο καλή στιγμή της ελληνικής βουλής…
Ο Γιώργος Τριάντος, νοσοκομειακός γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB το εξής σχόλιο: «ΟΠΕΚΕΠΕ -Προανακριτική από το 1998. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2001 και άρχισε διαχείριση το 2006. Αν πήγαινε ένας δικηγόρος στην εισαγγελία και κατέθετε μήνυση για κακούργημα που έγινε πριν 15 έτη ή πλημμέλημα που έγινε πριν 5 έτη, οι υπάλληλοι θα τον έπαιρναν με τις κλωτσιές διότι και οι πέτρες γνωρίζουν ότι παραγράφηκε! Bingoooo».
Το μέλος του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Καρνάβας, δηλώνει από την πλευρά του για το θέμα: Αρχίζουν οι έλεγχοι σε βοσκοτόπια και στην μελισσοκομία για την διασταύρωση των δεδομένων σε σχέση με την πραγματική ύπαρξη αυτών. Αφελής ερώτηση που είναι έστω και οι δειγματοληπτικές διασταυρώσεις όπως επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή αρχή προηγούμενων ετών; Δεύτερη ερώτηση η Ανεξάρτητη Οικονομική αρχή Οικονομικών εγκλημάτων που στέλνει εντάλματα για έλεγχο αν κάποιος δεν δικαιολογεί ποσά άνω των δεκαπέντε χιλιάδων και πολύ καλά κάνει …δεν είδε δεν άκουσε τίποτα αναρωτιέμαι ο Χριστιανός …..Και μια τρίτη ίσως και η πλέον σημαντική….γιατί τόσο μυστήριο γύρω από τα ονόματα των φυσικών προσώπων που αποδεδειγμένα έχουν παρανομήσει και έχουν διασύρει την χώρα στην Ευρώπη…Γιατί δεν δικάζονται με αυτόφωρη διαδικασία γιατί υπάρχει μια απίστευτη καθυστέρηση όσο αφορά συλλήψεις που ακόμα δεν έχουμε δει …Τι φοβάστε κύριοι της κυβέρνησης; Στο σκαμνί οι απατεώνες είναι αυτονόητο όπως αυτονόητο είναι πλέον ότι φοβάστε τι θα πουν και που θα φτάσει η ονοματολογία….Θα το πιείτε το πικρό ποτήρι ότι και να κάνετε.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, σε ανάρτησή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζεται το σχέδιο επικοινωνιακού εξευτελισμού και γελοιοποίησης του θέματος με το αθάνατο ελληνικό ξεχείλωμα. Διότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ακυρώσεις μια έρευνα ή οποιοδήποτε πρότζεκτ απ το να το διευρύνεις σε βαθμό που χάνει το στόχο του και γίνεται μη υλοποιήσιμο και δίχως νόημα εντός συγκεκριμένου χρόνου, διαθέσιμων μέσων και με συγκεκριμένο στόχο. Ή απλά να αρχίσεις και να σταματήσεις μια έρευνα από εκεί που είναι σίγουρο ότι δεν θα βρεις τίποτα! Μήπως να ψάξουμε ξανά και την περίπτωση του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς; Ποτέ δεν ξέρεις…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου