Ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει γύρω από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι αμφισβήτησαν το 2024 το τεκμαρτό εισόδημα. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τις εντολές ελέγχου σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ενώ το φθινόπωρο στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι θα έχουν δηλώσει στη φετινή φορολογική δήλωση ότι αμφισβητούν το φόρο που τους επιβλήθηκε με βάση το σύστημα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής προβλέπει την ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 στοχευμένων ελέγχων μέσα στο 2025 για τα έτη 2024-2025 σε ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και των προσώπων του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι το 2024, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών στο νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης μόλις 1.037 επαγγελματίες ζήτησαν να ελεγχθούν ενώ όσοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έφυγαν με άδεια χέρια καθώς απορρίφθηκαν οι προσφυγές τους. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του συστήματος του τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων συστήνοντας στους εν λόγω φορολογούμενους να προσφεύγουν στη ΔΕΔ και στα διοικητικά δικαστήρια.
Οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι στους επαγγελματίες δεν θα περιοριστούν σε τιμολόγια, δαπάνες, τηρούμενα βιβλία και τα δεδομένα των myDATA, αλλά θα επεκταθούν σε τραπεζικές καταθέσεις, θυρίδες, κρυπτονομίσματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ακόμη και σε δαπάνες για διακοπές.
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
Οι επαγγελματίες που διαφωνούν με το φόρο που καλούνται να πληρώσουν φέτος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και ζητήσουν φορολογικό έλεγχο θα πρέπει:
-Να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).
-Το αργότερο εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συμπληρώνει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
-Η συμπλήρωση και υποβολή του ερωτηματολογίου γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο myBusinessSupport στην ενότητα «Εφαρμογές». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν εάν η αμφισβήτηση συνίσταται σε αντικειμενικούς λόγους, όπως στράτευση, εγκυμοσύνη, ασθένεια κ.λπ., ή ζητούν τον έλεγχο για να προσδιοριστεί το πραγματικό τους εισόδημα.
-Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας από τον φορολογούμενο, το δικαίωμα αμφισβήτησης χάνεται.
Το ερωτηματολόγιο
Στην πλατφόρμα θα πρέπει οι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν στοιχεία για:
Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)
Επενδύσεις/συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
Αν μισθώνουν τραπεζική θυρίδα
Επενδύσεις σε έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές
Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη
Διαθέσιμα μετρητά
Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα
Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία καθώς και δαπάνες και ρεύμα και νερό
Λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
Χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες
Ασφάλιση αυτοκινήτων και δίτροχων
Ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου κλπ
Ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικιών
Δαπάνες σε σχολεία, φροντιστήρια, αθλοπαιδιές, διατροφή
Ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Ο έλεγχος
Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:
α) Να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.
Πηγή: insider.gr