Τοπικές Ειδήσεις

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στο Γ.Ε.Μ.Η

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της υποστήριξης των επιχειρήσεων των νησιών, υπενθυμίζει ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) μπορούν να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητές τους χωρίς την επιβολή προστίμων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα τεθεί σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση 46982/18.06.2025 (ΦΕΚ Β/3542/08.07.2025), με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια επιβολής και το ύψος των διοικητικών κυρώσεων ανά παράβαση.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 100 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με την νομική μορφή της επιχείρησης, τη βαρύτητα της παράβασης και τη φύση της παράλειψης.

Η μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του έτους δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα:

-να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ.,

-να πραγματοποιήσουν καταχωρίσεις που εκκρεμούν,

-να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις,

-και να ανταποκριθούν σε προσκλήσεις ή ειδοποιήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου βρίσκεται στη διάθεση των μελών του για κάθε διευκρίνιση ή υποστήριξη σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο πλαίσιο.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πραγματοποίησε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025, ειδικό σεμινάριο στη Ρόδο με θέμα την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις διοικητικές κυρώσεις του Γ.Ε.ΜΗ.

Εισηγήτρια ήταν η Ελένη Αθανασάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου υπογράμμισε ότι ο φορέας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις παρέχοντας ενημέρωση και υποστήριξη για την ομαλή προσαρμογή στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Υπάλληλοι και στελέχη των Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, μέλη διοικήσεων, καθώς και επαγγελματίες και φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία και τις διαδικασίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά και να επιλύσουν κάθε απορία τους.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ενώ η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου θα βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις για την τακτοποίηση τυχόν υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κύρωση σε βάρος τους.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου