Αθλητικά

Τοπικό Ποδόσφαιρο: Ξεκαθάρισε το καθεστώς για τις Β’ ομάδες

Το καθεστώς, το οποίο θα διέπει τη νέα αγωνιστική περίοδο τη λειτουργία των ομάδων Β’ των ερασιτεχνικών σωματείων, καθόρισε η ΕΠΟ μέσω του σχετικού κανονισμού που ενέκρινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της.
Τα κύρια σημεία του είναι τα ακόλουθα:
Άρθρο 2
Δικαίωμα Σύστασης Β’ Ομάδας Σωματείου και Συμμετοχής σε Πρωταθλήματα
1. Ερασιτεχνικά σωματεία που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα πανελλήνια πρωταθλήματα της ΕΠΟ και στα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ έχουν δικαίωμα να δηλώσουν εφάπαξ και ενιαία συμμετοχή Β’ Ομάδας τους στο πρωτάθλημα των ΕΠΣ που ανήκουν, καθ’ υπέρβαση του προκαθορισμένου αριθμού ομάδων της εν λόγω κατηγορίας.
2. Η δήλωση συμμετοχής Β’ Ομάδας γίνεται εγγράφως και χωρίς όλους και επιφυλάξεις προς τη διοργανώτρια, το αργότερο μέχρι τη λήξη της δήλωσης συμμετοχής των σωματείων. Η Ε.Ε. της εκάστοτε ΕΠΣ, με απόφασή της, μπορεί να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία έως και δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος που θα συμμετέχει η Β’ ομάδα.
Εφόσον πληρούνται οι οικίες προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού, η διοργανώτρια ΕΠΣ θα αποδέχεται την οικεία δήλωση συμμετοχής Β’ ομάδας εντός πέντε εργασίωμν ημερών από την υποβολή της
3. Οι προκηρύξεις της ΕΠΣΔ θα προβλέπουν το δικαίωμα συμμετοχής των Β’ Ομάδων-Σωματείων που θα υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής Β’ Ομάδας, έστω και χωρίς ονομαστική αναφορά σε αυτές εφόσον κατά τον χρόνο ψήφισης ή και έγκρισης των οικείων προκηρύξεων δεν έχει προκύψει ο αριθμός ή και η ταυτότητα των Β’ Ομάδων που θα συμμετέχουν στο οικείο πρωτάθλημα. Εφόσον δεν υπάρξει τέτοια διάταξη θα προστίθεται από την ΕΠΟ, κατά τη διαδικασία έγκρισης της προκήρυξης σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 4 (α) του ΚΑΠ.
4. Μία Β’ Ομάδα θα αγωνίζεται στην κατώτερη κατηγορία της Ένωσης και δεν θα μπορεί να προβιβαστεί στην επόμενη κατηγορία, ακόμη κι αν ακόμη την ίδια χρονιά τύχει να υποιοβιαστεί η κύρια ομάδα του Σωματεόυ στην ίδια κατηγορία. Στην τελευταία περίπτωση η Β’ Ομάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην ίδια κατηγορία. Στην τελευταία περίπτωση η Β’ ομάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην ίδια κατηγορία.
Άρθρο 3
Σύνθεση Β’ Ομάδων-Ζητήματα Ποδοσφαιριστών και Προπονητών
1. Σε μία Β’ Ομάδα δικαιούνται να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που κατά την 1η Ιανουαρίου του ημερολογιακού έτους μετά την έναρξη του οικείου πρωταθλήματος στο οποίο θα μετέχει η Β’ Ομάδα δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και που κατά το χρόνο που αγωνίζονται σε έναν αγώνα της Β’ Ομάδας έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους.
2. Μέχρι πέντε ποδοσφαιριστές που κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου ανήκουν στο ρόστερ του σωματείου που διαθέτει Β’ Ομάδα, μπορούν να μετακινούνται και να αγωνίζονται ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου σε αγώνες από την Κύρια στη Β’ Ομάδα και αντίστροφα. Σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου θα πρέπει να δηλώνουν τους πέντε ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στα δύηο σωματεία. Κατά τη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο το αρχικό σωματείο θα μπορεί να τροποποιεί τη λίστα των πέντε ποδοσφαιριστών που θα συμμετέχουν στη Β’ Ομάδα.
3. Η συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή στους αγώνες ή και στις προπονήσεις της κύριας και της Β’ Ομάδας ενός σωματείου δεν συνιστά νέα εγγραφή, επανεγγραφή, μετεγγραφή ή δανεισμό. Ωσαύτως η μετακίνηση ενός ποδοσφαιριστή από την κύρια προς τη Β’ Ομάδα και αντιστρόφως θεωρείται ως εγγραφή σε μία ομάδα (και όχι σε δύο ) υπό την έννοια των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 5 του ΚΙΜΠ και της παραγράφου 8 του άρθρου 19 του ΚΑΠ.
4. Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί (πραγματική συμμετοχή στον αγώνα είτε στην αρχική ενδεκάδα είτε ως αλλαγή) σε δύο αγώνες της Κύριας και της Β’ Ομάδας, αν μεταξύ της λήξης του πρώτου και της έναρξης του δεύτερου αγώνα δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον σαράντα οκτώ ώρες.
5. Μία Β’ Ομάδα πρέπει να έχει έναν προπονητή διαφορετικό από τον προπονητή της κύριας ομάδας. Ο τελευταίος δε δικαιούται να συμμετέχει και να αναγράφεται στο Φύλλο Αγώνα αγώνων της Β’ Ομάδας με οποιαδήποτε ιδιότητα. Ο προπονητής της Β’ Ομάδας θα διαθέτει την κατηγορία διπλώματος που προβλέπεται στον κανονισμό προπονητών που αγωνίζεται το σωματείο. Τα λοιπά μέλη της κύριας ομάδας (προπονητικό και ιατρικό team, φροντιστές κλπ) δικαιούνται να συμμετέχουν κανονικά και να αναγράφονται στο Φύλλο Αγώνα αγώνων της Β’ Ομάδας.
Άρθρο 4
Πειθαρχικά Ζητήματα
1. Οι χρηματικές πειθαρχικές ποινές του Π.Κ. επιβάλλονται κατά την κατηγοριοποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 3 και της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του Π.Κ., αναλόγως του που αγωνίζεται η οικεία κύρια ή Β’ ομάδα ενός σωματείου και σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 του Π.Κ.
Εφόσον η Β’ Ομάδα αγωνίζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία ισχύουν οι διατάξεις του Π.Κ. περί ποινών σε Σωματεία (ιδίως, δε η παρ. 5 του άρθρου 3 του Π.Κ.), πλην αν άλλως ορίζεται στον Π.Κ.
2. Εφόσον ισχύουν οι κίτρινες κάρτες που δέχεται ένας ποδοσφαιριστής μεταφέρονται από το ένα πρωτάθλημα στο άλλο, προσμετρώνται και οι ποινές από συμπλήρωση κίτρινων καρτών εκτίονται χωριστά στο πρωτάθλημα που τις έλαβε ο ποδοσφαιριστής.
3. Οι ποινές αγωνιστικού αποκλεισμού που είναι αποτέλεσμα απευθείας αποβολής με κόκκινη κάρτα, εκτίονται μόνο στο πρωτάθλημα που ο ποδοσφαιριστής λαμβάνει την κάρτα και στο κύπελλο, όμως ταυτόχρονα μέχρι την έκτιση όλης της ποινής ο ποδοσφαιριστής δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί σε άλλο πρωτάθλημα. Κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση που το πρωτάθλημα που ο ποδοσφαιριστής έχει λάβει την κόκκινη κάρτα, διακοπεί για δύο αγωνιστικές και πάνω, η ποινή τότε εκτίεται και στο άλλο πρωτάθλημα.
4. Για την υποτροπή, ως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 10 και στο άρθρο 15 του Π.Κ., λαμβάνονται υπόψη χωριστά και αυτοτελώς οι ποινές και τα παραπτώματα στο πλαίσιο αγώνων της κύριας και της Β’ Ομάδας.
5. Ποινή αφαίρεση βαθμών, απαγόρευσης διεξαγωγής αγώνων σε συγκεκριμένο γήπεδο, διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο ή κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμού από αγώνες ή διοργάνωσης και υποβιβασμού εις βάρος σωματείου που διατηρεί Β’ Ομάδα υπολογίζονται και εκτίονται αποκλειστικά εντός της κατηγορίας που αγωνίζεται η κύρια ή η Β’ Ομάδα, αναλόγως των περιστάσεων και σε σχέση με την διοργάνωση εντός της οποίας έλαβε χώρα το οικείο πειθαρχικό παράπτωμα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, τα πειθαρχικά δικαιοδοτικά όργανα οφείλουν να διευκρινίζουν ρητά το εν λόγω ζήτημα με τις αποφάσεις τους.
6. Οι ποινές της παρ. 1 (γ) του άρθρου 16 του Π.Κ. επιβάλλονται αναλόγως της κατηγορίας που αγωνίζεται η κύρια και η Β’ Ομάδα.
7. Τα πειθαρχικά παραπτώματα εκδικάζονται από τα πειθαρχικά όργανα του άρθρου 36 του ΚΑΠ αναλόγως της διοργάνωσης κατά την οποία συνέβησαν οι αντίστοιχες παραβάσεις.
8. Παράβαση του άρθρου 35 του ΚΑΠ οδηγεί στην επιβολή της ποινής αποκλεισμού από αγώνες της οικείας διοργανώτριας, πλην αν η παραβίαση δε μπορεί να συσχετιστεί με την κύρια ή τη Β’ Ομάδα οπότε επιβάλλεται και από τις δύο οικείες διοργανώσεις. Η ποινή της απαγόρευσης μετεγγραφών επιβάλλεται ενιαία εις βάρος του Σωματείου.
9. Όσα ορίζονται στο παρόν άρθρο ισχύουν ωσαύτως και για ποινές που προβλέπονται στον ΚΑΠ και σε κάθε άλλον Κανονισμό της ΕΠΟ ή σε προκήρυξη πρωταθλήματος.
Άρθρο 6
Αγωνιστικά ζητήματα-Τίτλος Β’ Ομάδας
1. Μία Β’ Ομάδα μπορεί να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες στην κύρια έδρα που έχει δηλώσει η κύρια ομάδα αυτής.
2. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή Β’ Ομάδων στο Κύπελλο Ερασιτεχνικών Σωματείων.
3. Σωματείο που διατηρεί Β’ Ομάδα δεν υποχρεούται να συμμετέχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής που τυχόν διοργανώνει η διοργανώτρια αρχή στην οποία μετέχει η Β’ Ομάδα. Αντιθέτως, το ίδιο σωματείο συμμετέχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής που διοργανώνει η διοργανώτρια αρχή στην οποία μετέχει η κύρια ομάδα αυτής.
4. Μία Β’ Ομάδα χρησιμοποιεί υποχρεωτικά το διακριτικό τίτλο της κύριας ομάδας ακολουθούμενο από το γράμμα «Β» στο τέλος αυτού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου