«Σφραγίζεται» ο Βαλκανικός Διάδρομος, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου, καθώς η πΓΔΜ εξετάζει τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για περιορισμούς των προσφυγικών ροών και αναμένεται να αποφασίσει και αυτή επισήμως το κλείσιμο του σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή της πΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να συνεδριάσει το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις άλλων βαλκανικών χωρών, οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγήσει στο «σφράγισμα» του βαλκανικού διαδρόμου.

Πάντως, εδώ και τρεις ημέρες οι αρχές της πΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και κανείς πρόσφυγας δεν έχει εισέλθει στο έδαφος της πΓΔΜ το διάστημα αυτό.

«Τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν υπήρχε έξοδος προσφύγων από την χώρα προς τη Σερβία και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και είσοδος νέων προσφύγων από τα σύνορα με την Ελλάδα» ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ.

Αξιωματικός της αστυνομίας είπε την Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters ότι η πΓΔΜ κρατά κλειστό το συνοριακό πέρασμα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η πΓΔΜ θα «δράσει ανάλογα με τις αποφάσεις των άλλων χωρών στον Βαλκανικό Διάδρομο».

Την ίδια στιγμή, 1.050 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, κοντά στα σύνορα της πΓΔΜ με την Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος.

Άλλοι 450 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ πΓΔΜ και Σερβίας.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ