Ρεπορτάζ

ΑΝΕ Καλύμνου: Η Εισαγγελέας του Κακουργιοδικείου ζήτησε καταδίκη και των τεσσάρων κατηγορουμένων

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της ΑΝΕ Καλύμνου συνεχίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, όπου τέσσερα άτομα κατηγορούνται για βαριά οικονομικά εγκλήματα που φέρονται να προκάλεσαν ζημία ύψους 409.335,24 ευρώ στην περιουσία της ναυτιλιακής εταιρείας του νησιού.
Η εκδίκαση, που ξεκίνησε την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, διεκόπη αρχικά για την 1η Ιουλίου συνεχίστηκε τη 2α Ιουλίου και διεκόπη εκ νέου για την 8η Ιουλίου, οπότε αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Στο τελευταίο ακροατήριο, η Εισαγγελέας της έδρας ήταν ξεκάθαρη: εισηγήθηκε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, όπως ακριβώς τους αποδίδεται το κατηγορητήριο.
Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση
Η υπόθεση αφορά σοβαρές καταγγελίες για υπεξαίρεση, συγκάλυψη και αμέλεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος, με πρωταγωνιστή τον κεντρικό ναυτικό πράκτορα της ΑΝΕ Καλύμνου, ο οποίος προσλήφθηκε το 2005 και είχε την ευθύνη έκδοσης εισιτηρίων, είσπραξης χρημάτων και εβδομαδιαίας απόδοσής τους στην εταιρεία, αφαιρώντας ως αμοιβή το 10% επί του καθαρού ναύλου.
Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2011 φέρεται να ιδιοποιήθηκε παράνομα χρηματικό ποσό άνω των 409.000 ευρώ, ενσωματώνοντάς το στην προσωπική του περιουσία. Προκειμένου να καλύψει την πράξη του, κατηγορείται ότι εξέδιδε ακάλυπτες ή πλαστές επιταγές, οπισθογραφούσε επιταγές τρίτων, ακόμα και κλεμμένες ή νοθευμένες, ώστε να αποτραπεί ο έλεγχος και η αποκάλυψη της υπεξαίρεσης.
Η «συνενοχή» των υπολοίπων
Δύο ακόμα κατηγορούμενοι, υπάλληλοι της ναυτιλιακής εταιρείας, κατηγορούνται ότι με κοινό δόλο παρείχαν συνεχή συνδρομή στις πράξεις του ναυτικού πράκτορα, αποφεύγοντας σκόπιμα να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να ανακοπεί η παρανομία, παρά το γεγονός ότι είχαν πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2009 έως το 2011, φέρεται να προκάλεσε επίσης ζημία άνω των 400.000 ευρώ, αποκρύπτοντας από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ τις σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες του πράκτορα, την καθυστέρηση απόδοσης των εισπράξεων και τη γενικευμένη κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα τη συνεργασία μαζί του.
Κατά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο έκανε δεκτή ένσταση και απέβαλε τους μετόχους της εταιρείας που είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, απορρίπτοντας ωστόσο αντίστοιχο αίτημα για την αποβολή της ίδιας της ΑΝΕ Καλύμνου.
Η συνέχεια της δίκης στις 8 Ιουλίου 2025 αναμένεται να είναι κρίσιμη. Η εισαγγελική πρόταση για καταδίκη όλων των κατηγορουμένων δείχνει τη βαρύτητα που αποδίδει η Δικαιοσύνη στην υπόθεση. Αν κριθούν ένοχοι, οι ποινές που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα αυστηρές.
Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας είναι έντονο, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα και τις μεταφορικές ανάγκες του νησιού.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Γρηγόρης Μοράρης, Νίκος Χιρχαντέρης και Μαρίνα Πολύζου και για την υποστήριξη της κατηγορίας οι κ.κ. Δημήτρης Καρδούλιας και Εμμανουήλ Μηνάς Σταύρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου