Ειδήσεις

Υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων της ΕΛ.ΑΣ.

Mηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου της ηγεσίας και της διοίκησης της ΕΛΑΣ, σε τοπικό επίπεδο, για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, υπέβαλε, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Δωδεκανήσου, λίγες ώρες μετά την συμβολική κατάληψη του αστυνομικού σταθμού Σύμης, που στενάζει εξαιτίας της δραματικής αύξησης της λαθρομετανάστευσης και της έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Στην μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης, που υποβλήθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της κ. Ακη Δημητριάδη, αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Εισαγγελέα,
Η Ένωσή μας, ως συνδικαλιστικό όργανο, διαπιστώνει καθημερινά ότι με πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης και των Υπηρεσιακών και Πολιτικών Παραγόντων, τα μέλη μας εκτίθενται σε κίνδυνο, που απειλεί τόσο την ζωή τους, όσο και την ψυχική και οικογενειακή τους ηρεμία. Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται από καθημερινές αναφορές μελών μας. Οι παρακάτω επισημάνσεις σκοπό έχουν την προάσπιση των συμφερόντων και της ζωής των μελών μας, αφού μετά από τόσο καιρό απραξίας στις συνεχείς έγγραφες και προφορικές μας οχλήσεις και παραστάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Συγκεκριμένα:
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ που ασκούν την εν γένει Διοίκηση του νησιού όσο και της Δωδεκανήσου, τόσο ως αστυνομικοί Διευθυντές, όσο και οι ασκούντες την πολιτική εξουσία στον συγκεκριμένο κλάδο, εκθέτουν με πρόθεση σε κίνδυνο και καθιστούν αβοήθητο κάθε Αστυνομικό τον οποίο ως επικεφαλής έχουν υπό την προστασία τους, ενώ οι πράξεις τους συνιστούν παράλληλα και παράβαση καθήκοντος στις εξής περιπτώσεις:
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΡΟΔΟΥ
α) διαθέτουν ένα αστυνομικό σκοπό κρατητηρίων στα οποία κρατούνται έως και 40 επικίνδυνοι ποινικοί κρατούμενοι, καταδικασθέντες πολλές φορές σε ισόβιες και πολυετείς καθείρξεις, ενώ γνωρίζουν ότι η φύλαξη ισοβιτών και επικίνδυνων εγκληματιών απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό το γνωρίζουν οι υψηλά ιστάμενοι, χωρίς όμως να έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.
β) διαθέτουν ένα αστυνομικό ως οδηγό περιπολικού αυτ/του χωρίς να υπάρχει πλήρωμα, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο και δύναται να αφήσει αβοήθητο τον αστυνομικό.
γ) δεν διαθέτουν αστυνομικό σκοπό καταστήματος γεγονός το οποίο εκμεταλλεύτηκε πρόσφατα άγνωστη γυναίκα η οποία εισήλθε αιφνιδιαστικά στην υπηρεσία και σε βάρος γυναίκας αστυνομικού (Αξιωματικό Υπηρεσίας) χειροδίκησε. Γίνεται αντιληπτό ότι αντί χειροδικίας θα μπορούσε το περιστατικό να έχει λάβει απρόβλεπτες συνέπειες σε βάρος της αστυνομικού.
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Διαθέτουν ένα αστυνομικό ως οδηγό περιπολικού αυτ/του χωρίς να υπάρχει πλήρωμα, ενώ γνωρίζουν ότι η ασφάλεια επιλαμβάνεται περιστατικών με επικίνδυνους κακοποιούς.
Α.Τ. Ιαλυσού &
Α.Τ. Αρχαγγέλου
Διαθέτουν ένα αστυνομικό ως οδηγό περιπολικού χωρίς πλήρωμα και για να επιληφθεί σε όποιο περιστατικό απασχολεί τον Αξιωματικό Υπηρεσίας ή τον Σκοπό Κατ/τος, με αποτέλεσμα να μένει στην υπηρεσία ένα άτομο με υποχρέωση την φύλαξη κρατουμένων και παράλληλα να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες της υπηρεσίας (τηλέφωνα, δικογραφίες, εξυπηρέτηση πολιτών κ.α.) ενώ η περίπτωση του άγριου ξυλοδαρμού του Αξιωματικού Υπηρεσίας του Α.Τ. Αρχαγγέλου την 17-03-2014 εντός του Αστυνομικού Τμήματος κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του να επιληφθεί σε καταγγελλόμενο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, αποδεικνύει το μέγεθος και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν αβοήθητος σε σοβαρό επεισόδιο κατά το οποίο απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα και η ζωή του ακόμα. Το επεισόδιο έληξε με την σύλληψη του δράστη από τον ίδιο τραυματισμένο αστυνομικό, αφού βέβαια αναγκάσθηκε να εξεύρει τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για να προασπίσει την ζωή του.
Σημειωτέον ότι στα παραπάνω Τμήματα, κρατούνται κρατούμενοι με ισόβιες καθείρξεις, με πολλές φορές έναν μόνο αστυνομικό να εκτελεί χρέη φύλακα, αξιωματικού Υπηρεσίας και τηλεφωνητή.
Τέλος στο Α.Τ. Ρόδου
α) δεν ανακοινώνεται η υπηρεσία κάθε Παρασκευή για όλη την επόμενη εβδομάδα αλλά εκδίδεται κάθε ημέρα για την επόμενη ημέρα κατά παράβαση του Π.Δ. 173/2013.
Β) δεν τηρείται ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ενώ δεν χορηγούνται οι ημερήσιες αναπαύσεις κατά παράβαση του Π.Δ. 394/2001
Γίνεται αντιληπτό ότι ο κάθε αστυνομικός δεν είναι δυνατόν να ξεκινά την εργασία του, εκτιθέμενος σε τόσους κινδύνους, χωρίς την προβλεπόμενη και απαιτούμενη προστασία που προβλέπεται τόσο από τον νόμο όσο και από Προεδρικά Διατάγματα. Ο αστυνομικός πρέπει να αισθάνεται ασφαλής κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, να ξεκουράζεται προκειμένου να αποδώσει και φυσικά να μπορεί να έχει την ηρεμία και την ψυχική διάθεση να φροντίζει και την οικογένειά του. Ήδη με τις μειώσεις μισθών, όλοι αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή για τα χρονικά της Ελλάδος παρατεταμένη οικονομική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη η αυτοθυσία και οικειοθελής προσφορά των αστυνομικών, αλλά αντιθέτως στην Ρόδο να παρατηρούνται τα παραπάνω φαινόμενα, όταν η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση έχουν αυξηθεί, παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και συμπλοκών, ο δε αριθμός των τουριστών αυξάνεται προοδευτικά τον τελευταίο χρόνο. Οι αστυνομικοί εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο ζωής αλλά και σε κίνδυνο να βρεθούν υπόλογοι σε πιθανή αδυναμία φύλαξης τόσων κρατουμένων με ασφάλεια, τόσο για τους κρατουμένους όσο και για τους ίδιους.
Η εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων και των κανονισμών, όσον αφορά την λειτουργία των Τμημάτων, βαρύνει την εκάστοτε Διοίκηση, ήτοι Αστυνομικούς Διευθυντές, Διοικητές Τμημάτων. Αυτοί καλούνται και τους έχει ανατεθεί να εξεύρουν λύσεις.
Ο απλός αστυνομικός δεν μπορεί να ευρίσκεται μονίμως στην θέση του σάκου του μπόξ. Ούτε και οι οικογένειές μας οφείλουν να υπομένουν τις παραβάσεις του νόμου, που αφορά την ασφάλεια και την ψυχική ηρεμία και ανάπαυση των αστυνομικών, που υπηρετούν τον τόπο και οι οποίοι όταν προσλήφθηκαν γνώριζαν ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που τους παρέχουν ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον και όχι μία συνεχή διακινδύνευση.
Ζητούμε, λοιπόν, την απόλυτη εφαρμογή των νόμων, όσον αφορά την ασφάλεια των μελών μας και την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας, ως και την διερεύνηση τέλεσης ποινικών και υπηρεσιακών παραβάσεων από κάθε υπεύθυνο όσο υψηλά και εάν ευρίσκεται.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΠΕΛΕΝΙΩΤΗΣ Σταύρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου